Hujan lebat, ribut petir hampir seluruh negara sehingga awal malam ini - pakdin.my

“Selain itu, cuaca buruk itu turut dijangka berlaku di barat Semenanjung

Jabatan Meteorologi (Metmalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang di sembilan negeri kecuali Melaka, Perlis, Kelantan dan Terengganu sehingga awal malam ini.

MetMalaysia dalam satu kenyataan memaklumkan, hujan lebat berserta ribut melibatkan daerah Utara Semenanjung iaitu di Kedah (Kota Setar, Pokok Sena, Yan, Pendang, Kuala Muda, Sik, Baling, Kulim dan Bandar Baharu) dan Pulau Pinang (Seberang Perai Utara, Seberang Perai Tengah dan Seberang Perai Selatan.

“Selain itu, cuaca buruk itu turut dijangka berlaku di barat Semenanjung melibatkan di hampir kesemua kawasan di Perak, Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Wilayah Persekutuan Putrajaya.

“Cuaca sama juga dijangka berlaku di daerah Selatan Semenanjung di Negeri Sembilan (Jelebu dan Seremban), Johor (Segamat, Batu Pahat, Kluang dan Mersing dan di pantai Timur Pahang (Rompin),” ujarnya.

Dalam pada itu, di Sarawak pula, hujan lebat berserta ribut petir turut dijangka tertumpu di kebanyakan kawasan di Sarawak, Sri Aman (Lubok Antu), Kapit (Song dan Kapit), Bintulu, Miri,(Beluru, Telang Usan dan Marudi) dan Limbang.

Sementara itu, cuaca buruk sama berlaku di Sabah melibatkan beberapa kawasan di Pedalaman (Sipitang, Kuala Penyu, dan Beaufort) dan Pantai Barat (Papar, Putatan, Penampang, Kota Kinabalu dan Tuaran serta Wilayah Persekutuan Labuan yang dijangka berlarutan sehingga awal malam nanti.

VIDEO Berkaitan:

Jangan lupa subscribe

BACA juga:

UTAMABERITAALAM SEKITARHujan lebat, ribut petir hampir seluruh negara sehingga awal malam ini

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium