Air: Xavier Suka Rakyat Selangor Menderita - pakdin.my

Baru sahaja sehari dua berlalu para penyokong pembangkang menghamburkan kemarahan terhadap Menteri Besar Pahang dan mengalu-alukan kecaman keras oleh NGO proksi PR terhadap Datuk Seri Adnan Yaakob, tiba-tiba pula pemimpin PKR Selangor Dr Xavier Jayakumar bertindak sebaliknya.

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) sebuah NGO yang diketuai oleh Che’gu Bard dalam kenyataan akhbarnya sebelum ini, menganggap kenyataan Adnan untuk membatalkan perjanjian konsesi air antara Pahang dengan Selangor sebagai satu ugutan untuk merealisasikan bencana krisis air di Selangor.

Hari ini pula, Xavier yang juga adalah Exco Kesihatan, Pekerja Ladang dan Kerajaan Prihatin secara terbuka menyambut baik kenyataan MB Pahang itu sambil menegaskan sumber air mentah tidak pernah menjadi persoalan kerana ia masih mencukupi.

Menurut Xavier lagi, kerajaan PKR Selangor juga cukup gembira sekiranya keputusan membatalkan perjanjian konsesi air itu dimuktamadkan segera kerana ia dapat mengelakkan Selangor daripada membayar harga air mentah bernilai RM60 juta setahun kepada Pahang.

Bila kita baca berkali-kali kenyataan Exco negeri separa masak yang bernada sombong ini, tentu sekali akan mengingatkan kita pada satu kenyataan rasmi dari ketuanya pada 27 Mei 2012 lalu berkaitan sumber air mentah untuk kegunaan negeri Selangor.

Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim pada Mei lepas pernah menyatakan bahawa bekalan air mentah adalah lebih penting daripada bekalan air terawat sebagai persiapan Selangor menghadapi masalah kekurangan air pada masa hadapan, untuk itu Khalid bercadang mengambil air mentah dari Tasik Kenyir di Terengganu.

Dalam pada Xavier menegaskan bekalan air mentah di Selangor lebih dari mencukupi, MB Selangor pula pernah mengakui keperluan untuk mendapatkan sumber air mentah dari negeri lain untuk mengelakkan risiko krisis air.

Satu pentadbiran yang sama, Exco dan MB berada dalam satu pasukan mengurus tadbir negeri yang sama tapi masing-masing bercanggah kenyataan antara satu sama lain. Siapa yang betul dan siapa yang salah?

Dari satu sudut, jika kenyataan Khalid disahkan sebagai pendirian rasmi kerajaan negeri bermakna ia memberi makna seolah-olah Xavier sudah tidak sabar untuk melihat rakyat Selangor dan penduduk lain di sekitar Lembah Klang hidup menderita dicengkam krisis air.

Dari sudut lain, percanggahan kenyataan kedua-dua mereka yang sama-sama membawa ideologi parti PKR yang memacu negeri Selangor, menunjukkan betapa bercelarunya cara pengurusan isu dan betapa dangkalnya urus tadbir mereka dalam menghadapi permasalahan rakyat.

Itu belum lagi kita ceritakan tahap bangang dan betapa naifnya seorang lagi Exco negeri, Ronnie Liu yang gagal mengenalpasti mana satu air mentah yang belum dirawat dan mana satu air bersih yang sudah siap diproses di loji-loji rawatan air.

Hakikatnya, pelbagai percanggahan dan kenyataan dangkal yang dihambur keluar dari mulut pemimpin PKR serta rakan sepakatannya di Selangor, jelas sekali membuktikan keengganan kerajaan negeri meluluskan projek Loji Rawatan Air Sungai Langat 2 (langat 2) dan Projek Penyaluran Air Mentah Pahang-Selangor (PPAMPS) sebenarnya bermotifkan politik semata-mata.

Mereka begitu memfokuskan pada isu penyusunan semula pengurusan bekalan air kerana nawaitunya mahu mengaut keuntungan hasil negeri untuk kepentingan politik kepartian serta bagi memenuhi kantung kroni sendiri.

Dengan mencipta polemik demi polemik bagi menangguhkan perlaksanaan segera loji Langat 2 dan PPAMPS, kemudian krisis air benar-benar menjadi realiti sebagaimana jangkaan dari hasil kajian-kajian pakar sebelumnya, maka dengan demikian mereka boleh menggunakan senario tersebut untuk mengambil alih secara paksa Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS).

Bila ia berlaku demikian, para kroni yang rapat dengan kerajaan negeri PKR bakal beroleh keuntungan kiri dan kanan. Mereka menguasai SYABAS dan beroleh manfaat untuk saku masing-masing, di masa yang sama segala projek lanjutan dari Langat 2 dan PPAMPS juga akan cuba disapu sama untuk memenuhi kantung parti dan para kroni.

Soal penderitaan rakyat, jerih perih khalayak dan impak buruknya pada aktiviti pembangunan negeri serta kesannya terhadap ekonomi negara, tidak pernah menjadi perkiraan mereka.

Lebih buruk permasalahn berlaku, lebih teruk derita rakyat maka akan lebih mudah untuk golongan politikus haprak pakatan pembangkang menanam jarum amarah dikalangan khalayak.

UTAMAPOLITIKAir: Xavier Suka Rakyat Selangor Menderita

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium