Krisis Air Selangor: Exco PAS Di Selangor Patut Kaji Sejarah Loji Sungai Labu

MYKMU.NET –  Bukan sekadar menjadi “pak turut”, PAS Selangor juga sanggup menjadi “keldai suruhan” PKR dan DAP apabila sanggup “menjilat” Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid “Gagap” Ibrahim, mungkin kerana takut dipecat dari jawatan Exco sebagaimana yang berlaku pada Hasan Ali.

Baru-baru ini, ADUN Cempaka yang juga merupakan Exco Kerajaan Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan Selangor, Iskandar Abdul Samad menuduh Kerajaan Pusat sengaja melanggar undang-undang kerana berkeras mahu membina loji Langat 2 tanpa persetujuan “boss”nya, Khalid “Gagap”.

Kononnya, dengan meneruskan pembinaan Langat 2, Kerajaan Pusat akan memburuk-burukkan imej Malaysia di persada antarabangsa dan akan menyebabkan para pelabur takut untuk melabur di negara ini, khususnya di Selangor.

Dengan muka tidak malu, Iskandar “menasihati” Kerajaan Pusat agar tidak terburu-buru membina Langat 2 dan tidak mengaitkan pembinaan loji tersebut dengan sentimen politik!

Pada saya, kenyataan ADUN dari parti PAS ini jelas menunjukkan bahawa dia sememangnya “buta sejarah”, “buta hati” dan “buta” serba-serbi kerana dia sendiri tidak tahu apa yang dia cakapkan.

Iskandar sepatutnya merujuk kepada sejarah Loji Rawatan Air Sungai Labu di mana pembinaan loji tersebut telah diluluskan pada tahun 2008 oleh kerajaan BN yang memerintah Selangor ketika itu.  Pembinaan loji air yang dibiayai oleh Kerajaan Pusat ini penting untuk memenuhi masalah kekurangan bekalan air di daerah Sepang.

Apabila siap dibina pada penghujung tahun lepas, Khalid “Gagap” dengan sengaja enggan memberikan kebenaran untuk mengambil air daripada sungai untuk diproses walaupun sedar bahawa pada ketika itu kawasan di sekitar Sepang menghadapi masalah kekurangan bekalan air.

Mengenangkan komitmen Kerajaan Pusat terhadap kepentingan rakyat, Kerajaan Pusat telah menuruti kehendak Khalid dengan memberikan hak operasi dan pengendalian loji tersebut kepada anak Syarikat Kerajaan Selangor, Konsortium Air Selangor Sdn Bhd.

Dari kes ini, maka jelaslah Kerajaan Pakatan Haram Selangor menunjukkan kebodohan, keegoan dan pendirian yang lebih mementingkan politik berbanding rakyat sendiri!

Perkara yang sama juga boleh berlaku kepada pelabur yang telah siap pembinaan kilang atau perniagaan, di mana kerajaan Khalid “Gagap” ikut suka mak bapak dia sama ada nak luluskan CF dan pelbagai lesen lagi untuk operasi.

Dari itu, pada siapa nak melabur di Selangor nanti kena fikir betul-betul. Kalau Khalid tak luluskan dah tentu akan rugi besar dan teraniaya..kan?

Dalam hal ini, jelaslah bahawa Khalid begitu mementingkan projek dan keuntungan serta wang ringgit berbanding nasib rakyatnya yang tidak mendapat bekalan air yang mencukupi setiap hari.

Seperkara yang Iskandar dan Khalid perlu belajar dari Kerajaan Pusat berkenaan keputusan rundingan pembinaan loji Sungai Labu itu ialah sikap murni Kerajaan BN yang begitu mementingkan rakyat berbanding Pakatan Haram yang lebih mementingkan sentimen politik dan wang!

Dalam hal ini, siapakah sebenarnya yang menakut-nakutkan para pelabur asing untuk melabur di Malaysia?

Dan siapa pula yang secara turun temurunnya begitu terkenal suka menjatuhkan imej negara di persada antarabangsa dengan menunjukkan sikap tidak profesional, mengada-ngada, mementingkan kepentingan politik peribadi dan busuk hati?

Dari kes pembinaan loji Sungai Labu dan Langat 2 ini, rakyat dengan jelas dapat melihat kebobrokan dan Kerajaan Pakatan Haram serta para pemimpinnya yang mengamalkan dasar-dasar yang merugikan rakyat, ekonomi negeri dan pelabur yang datang mencari rezeki di Selangor.

Misalnya, media baru-baru ini telah melaporkan syarikat pengeluar sarung tangan getah terbesar dunia, Top Glove, menghadapi masalah kekurangan bekalan air sehingga menjejaskan produktiviti kilang tersebut.

Dalam hal ini, jelaslah bahawa Selangor memang mempunyai masalah kekurangan bekalan air dan menyusahkan para pelabur yang menjalankan kegiatan ekonomi mereka di sini.

Khalid mesti salahkan Syabas sebab tidak cukup bekalan air, tapi harus diingat kerajaan negeri punya pegangan 30 peratus dalam Syabas dan lebih menarik lagi ada satu pengarah yang mewakili kepentingan ini.

Kalau Syabas tak cekap, serupalah Kerajaan Selangor juga tak cekap.  Wakil mereka tidur ke?

Dan dari kenyataan pihak pengurusan Top Glove itu juga membuktikan bahawa Khalid sememangnya penipu kerana dia bermati-matian menafikan negeri Selangor sedang dilanda masalah kekurangan bekalan air.

Justeru itu, jelaslah di sini bahawa imej Malaysia sebenarnya dijejaskan oleh dasar-dasar yang diperkenalkan oleh Kerajaan Pakatan Haram Selangor yang dipimpin Khalid “Gagap” dan bukanlah disebabkan oleh tindakan Kerajaan Pusat.

Sesungguhnya Kerajaan Pusatlah yang selama ini memberikan 300 peratus komitmen untuk menjaga kebajikan rakyat dan meskipun terpaksa berhadapan dengan sikap berkiblatkan politik Khalid dan Iskandar sendiri, Kerajaan Pusat sanggup berkorban demi rakyat Selangor.

Persoalan yang perlu dijawab, sampai bilakah rakyat Selangor akan terus tertipu dengan permainan politik bohong Pakatan Haram? Rasanya cukuplah sepenggal rakyat Selangor tertipu dan Pakatan Haram perlu dinyahkan dari terus merosakkan negeri paling maju itu…kan?

Krisis Air Selangor: Exco PAS Di Selangor Patut Kaji Sejarah Loji Sungai Labu

iskandar

MYKMU.NET – Bukan sekadar menjadi “pak turut”, PAS Selangor juga sanggup menjadi “keldai suruhan” PKR dan DAP apabila sanggup “menjilat” Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid “Gagap” Ibrahim, mungkin kerana takut dipecat dari jawatan Exco sebagaimana yang berlaku pada Hasan Ali. Baru-baru ini, ADUN Cempaka yang juga merupakan Exco Kerajaan Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan […]

Kerajaan PKR Selangor bertanggungjawab ke atas kehilangan air tidak berhasil (NRW) @TeoNieChing @Khalid_Ibrahim

khalid ibrahim-anwar ibrahim

Kerajaan Negeri Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor didakwa menghalang Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas) daripada mendapatkan pinjaman bank bagi membolehkan syarikat itu mengganti paip- paip lama. Perkara itu didedahkan sendiri Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Peter Chin Fah Kui ketika menjawab persoalan mengenai kehilangan air tidak berhasil (NRW) di Selangor […]

Hujan Setiap Hari Tapi Air Di Empangan Terus Merosot! @Khalid_Ibrahim #SSYBN

empangan sg selangor 2

KUALA KUBU BHARU – Paras takungan air di Empangan Sungai Selangor di sini masih lagi tidak menunjukkan sebarang perubahan walaupun hujan lebat dilaporkan turun di kawasan sekitar empangan sejak beberapa hari lalu. Tinjauan Mynewshub.my sekali lagi ke empangan itu petang semalam jelas menampakkan situasi yang agak cemas apabila paras takungan air masih tidak naik. Malah, […]

Bukti Air Empangan Selangor Merosot @Khalid_Ibrahim

Empangan Sungai Selangor

Tidak berapa lama dulu Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim pernah mengarahkan Exco kanannya, Ronnie Liu membuat tinjauan rambang ke beberapa empangan dan sungai di Selangor ketika isu bekalan air terus hangat diperkatakan rakyatnya. Dengan bersandarkan hasil dari tinjauan tersebut, kerajaan PKR Selangor kemudiannya merumuskan Selangor tidak berdepan dengan sebarang masalah bekalan air kerana rata-rata empangan […]

Khalid Panik Air Empangan Selangor Kritikal @Khalid_Ibrahim

Empangan Sungai Selangor

Awal bulan Ogos tahun 2010 Menteri Besar Selangor, Khalid Ibrahim pernah dengan angkuh dan sombongnya membuat kenyataan bekalan air di Selangor lebih dari mencukupi untuk kegunaan rakyatnya sehingga tahun 2019. Kenyataan Khalid itu tentulah melegakan penduduk Lembah Klang kerana mereka tahu jika krisis air seperti mana pernah berlaku dulu, 1998/99, kesannya amat memeritkan kehidupan harian […]

MB Selangor Digesa Dedahkan Kos Pembenihan Awan @zinmohamed

Empangan Sungai Selangor

‘Pembenihan Awan Bukti Selangor Bakal Berhadapan Krisis Air’ SHAH ALAM: Barisan Nasional (BN) Selangor mendakwa tindakan pembenihan awan yang akan dilaksanakan oleh kerajaan negeri Selangor adalah bukti negeri itu berhadapan dengan krisis air yang serius. Justeru, Koordinator BN Selangor, Datuk Seri Mohd Zin Mohamed menggesa Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mendedahkan kos pembenihan […]

Air Empangan Susut: Bukti Selangor di Ambang Krisis Air

Empangan Sungai Selangor

Kita tidak faham kenapa kerajaan PR Selangor masih menafikan yang negeri yang diperintah mereka ini bakal berdepan dengan krisis air yang kronik. Tidak mungkin mereka tidak mampu memahami fakta dan angka yang menjelaskan masalah ini. Tidak mungkin juga mereka tidak turun melawat sendiri ataupun melihat gambar-gambar empangan yang didedahkan oleh beberapa blog dan laman web […]

Isu Air: Antara Keperluan Alam Sekitar & Nyawa Rakyat – @Khalid_Ibrahim @xavierjayakumar

projek-penyaluran-air-pahang-selangor

× Satu kelebihan yang perlu kita akui hanya dimiliki oleh pemimpin pembangkang ialah kemampuan mereka mengalih isu utama kepada isu lain. Mereka memiliki kepakaran yang tinggi untuk spin sana sini dan bijak memutar belit fakta dan isu. Demikianlah yang berlaku pada Exco Selangor, Dr Xavier Jayakumar dalam usahanya untuk menghalalkan keputusan kerajaan PKR Selangor menolak […]

Air: Xavier Suka Rakyat Selangor Menderita

projek-penyaluran-air-pahang-selangor

Baru sahaja sehari dua berlalu para penyokong pembangkang menghamburkan kemarahan terhadap Menteri Besar Pahang dan mengalu-alukan kecaman keras oleh NGO proksi PR terhadap Datuk Seri Adnan Yaakob, tiba-tiba pula pemimpin PKR Selangor Dr Xavier Jayakumar bertindak sebaliknya. Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) sebuah NGO yang diketuai oleh Che’gu Bard dalam kenyataan akhbarnya sebelum ini, menganggap […]

Lagi berita berkaitan disini

Facebook Comments

BERKAITAN

Kategori:

TERKINI

Padah benarkan pelajar perempuan ambil gambar tanpa baju

Guru seni wanita, 41, dipecat selepas membiarkan pelajar berusia 15 tahun bergambar TANPA BAJU dan murid lain membuat simulasi melancap dan memegang botol alkohol...

Kesesakan LRT: PH melalak dan merapu sembang fasal dasar pengangkutan awam, rakyat teraniaya

Korang nak tahu tak fasal LRT 3 yang dijangka dirasmikan dan digunapakai tahun 2023 nanti actually tersasar dari jadual asal sepatutnya tahun 2020 dah...

Gol pelik punca Selangor diratah JDT

Ketua jurulatih Selangor FC, Michael Feichtenbeiner menyifatkan dua gol pada awal permainan yang dijaringkan Johor Darul Ta'zim (JDT) mematahkan semangat pemainnya hingga diratah 1-5...

[Video] Jalan sesak akibat Kemalangan 2 lori terbalik di KM 425.7 (arah utara) PLUS Utara di antara Bukit Beruntung & Bukit Tagar.

Kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi di KM425.7 (arah utara) Lebuhraya Plus diantara Bukit Beruntung ke Bukit Tagar. Kesesakan berlaku sejauh 18 kilometer dari Rawang...

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri. Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli...

[Video] Seorang daripada dua remaja hilang akibat arus deras di Penampang ditemukan

Penampang: Seorang daripada mangsa yang dilaporkan hilang selepas dihanyutkan arus deras di Sungai Kampung Pogunon, sejak semalam, ditemukan lemas di Sungai Moyog Kampung Pagansakan...

SPRM akan siasat individu terima dana UKSB termasuk Muhyiddin Yassin

SPRM dalam kenyataan berkata, agensi itu juga mengesahkan sudah menerima beberapa aduan terhadap individu terbabit Siasatan yang akan dijalankan mengikut bidang kuasa yang...

Artis versetile, Adibah Noor meninggal dunia

Ramai peminat masih tidak dapat menerima kenyataan pemergian artis versatile Adibah Nor. Media sosial di penuhi dengan berita pemergian beliau. Berita awal mengenai pemergian Allahyarham...

2 remaja maut motosikal bertembung kereta di Kalumpang

HULU SELANGOR: Dua remaja lelaki maut selepas motosikal dinaiki mereka, bertembung sebuah kereta di Kilometer 75 Jalan Kuala Lumpur-Ipoh dekat Taman Keliang, Kalumpang di...