Meminta diadakan persidangan khas Dewan bukan percubaan ‘menderhaka’ kata Peguam - pakdin.my

Para Peguam tidak bersetuju dengan dakwaan Annuar Musa bahawa memanggil persidangan khas parlimen semasa darurat adalah ditafsir sebagai percubaan menderhaka, dan menganggap bahawa menteri Wilayah Persekutuan sebagai berat sebelahnya.

Seorang peguam, Muhammad Rafique Rashid Ali berkata, Ahli Parlimen berhak untuk meminta persidangan khas walaupun berlaku darurat.

Dia mengatakan ini tulis dengan jelas di bawah Artikel 150 (3) yang menunjukkan bahwa “(3) Proklamasi Darurat dan apa-apa ordinan yang dimasyhurkan di bawah Fasal (2) hendaklah dibentangkan di hadapan kedua-dua Majlis Parlimen dan, jika tidak terlebih dahulu dibatalkan, hendaklah terhenti berkuat kuasa.

Rafique merujuk kepada Annuar Musa yang mempersoalkan langkah partinya untuk meminta Yang di-Pertuan Agong untuk memanggil persidangan khas Dewan Rakyat membahaskan pengisytiharan darurat, dengan menyatakan bahawa permintaan tersebut membawa maksud sebagai satu percubaan “menderhaka”.

Annuar, dalam kenyataan balas kepada Setiausaha Agung Umno Ahmad Maslan yang menulis kepada para anggota parlimen parti yang mendesak mereka untuk menyokong petisyen itu, mengatakan bahawa darurat itu telah diisytiharkan secara sah di bawah Perlembagaan Persekutuan.

Bagaimanapun, Rafique merasakan Ahli Parlimen berhak untuk melakukannya. “Saya merasa adalah konstitusional dalam meminta persidangan khas Parlimen agar keadaan darurat dapat diperhatikan ketika ordinan tersebut membicarakan pengecualian Parlimen,” tambahnya.

Rafique mengatakan ini kerana Parlimen mewakili “check-and-balance” dan tidak boleh menjadi dianggap menderhaka kerana perlembagaan menyatakan dengan jelas mengenai isu ini.

“Annuar mungkin bersikap berat sebelah,” tambahnya.

Rafique berkata ahli parlimen bertanggung jawab kepada rakyat dan konstituennya, dan kedaulatan undang-undang harus ditegakkan.

Seorang lagi Peguam, Fahri Azzat juga tidak setuju dengan penjelasan Annuar, dengan menyatakan bahawa surat itu tidak boleh dianggap sebagai perbuatan menderhaka.

Dia mengatakan bahawa ianya menjadi menderhaka jika Umno mengatakan mereka mahu menyingkirkan Agong.

Oleh kerana itu, katanya Annuar mungkin menafsirkan langkah itu dari sudut politik, bukan sudut perundangan yang sah.

UTAMAPOLITIKMeminta diadakan persidangan khas Dewan bukan percubaan ‘menderhaka’ kata Peguam

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium