Thursday, February 29, 2024

Umno buat keputusan tolak jawatan TPM, tiada kerjasama dengan PN PRU15- pakdin.my

Mesyuarat Biro Politik Umno petang semalam memutuskan untuk menolak tawaran jawatan Timbalan Perdana Menteri yang dibuat oleh Bersatu, kata sumber.

Namun begitu, Umno akan kekal dalam kerajaan Perikatan Nasional (PN) sehingga pilihan raya umum akan datang.

Mesyuarat itu juga memutuskan Umno tidak akan bersama PN dalam pilihan raya umum akan datang.

Ketiga-tiga keputusan ini perlu disahkan oleh mesyuarat Majlis Tertinggi Umno.

Keputusan Biro Politik Umno ini selaras dengan keputusan yang dibuat oleh bahagian-bahagian Umno yang bermesyuarat awal Januari lepas.

Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Ahmad Maslan sebelum ini mengesahkan 118 daripada 190 bahagian Umno membuat ketetapan mahu Umno tidak bekerjasama dengan Bersatu dalam PRU15.

Keputusan dibuat kerana ahli dan pemimpin Umno merasakan parti itu dipinggirkan oleh Bersatu dalam gabungan kerajaan PN yang menggantikan pentadbiran Pakatan Harapan (PH) sejak Mac 2020.

Dalam perbincangan bersama antara Umno, Bersatu dan Pas awal minggu ini, Bersatu meminta Umno segera membuat keputusan mengenai kerjasama politik mereka.

Bersatu membuat permintaan itu untuk ia memuktamadkan hala tuju dan strategi Perikatan Nasional (PN) menjelang PRU-15, kata sumber.

PRU-15 dijangka akan dibuat sebaik sahaja tempoh darurat tamat pada 1 Ogos nanti sebagaimana yang dijanjikan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Ketika mengumumkan darurat sebelum ini, Muhyiddin berjanji akan mengadakan PRU sebaik sahaja wabak Covid-19 reda.

Namun begitu, ramai tidak yakin Muhyiddin akan membubarkan Parlimen ketika populariti beliau sebagai Perdana Menteri sangat teruk sekarang.

“Muhyiddin hanya akan bubarkan Parlimen selepas dia yakin PN akan menang. Antaranya dengan cara menarik sokongan Umno bersama PN atau kalau Umno tidak mahu, ‘bunuh’ parti itu,” kata seorang penganalisis politik.

Bagaimana mahu ‘membunuh’ Umno?

“Ia boleh dilakukan dengan mengharamkan Umno atau mengusai pucuk pimpinan Umno dengan cara meletak pimpinan yang pro PN sebagai pucuk pimpinan Umno atau memecahkan terus Umno,” kata penganalisis yang rapat dengan Pakatan Harapan itu.

Dalam masa yang sama Muhyiddin akan berusaha untuk kembalikan sokongan rakyat kepada kerajaan PN dan beliau dengan membeli jiwa mereka, kata beliau lagi.

UtamaPOLITIKUmno buat keputusan tolak jawatan TPM, tiada kerjasama dengan PN PRU15

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR