Gelaran Datuk Jeffrydin Bukan Kurniaan Sultan Sulu - pakdin.my

Jeffrydin
Jeffrydin

Penyanyi veteran Datuk Jeffrydin menyifatkan individu yang mempertikaikan gelaran Datuk yang diterimanya sebagai tidak sah kerana mempunyai sifat iri hati.

Jeffrydin, 66, berkata, gelaran Datuk itu telah dikurniakan oleh kerajaan negeri Melaka pada tahun 2009 dan bukannya daripada Sultan Sulu di Filipina yang tidak diiktiraf oleh negara ini.

“Terserah kepada mereka bagi yang mahu menilai gelaran itu. Saya tak kisah dengan cakap-cakap orang.

“Buat apa saya perlu kecil hati? Sedangkan sebelum ini lagi besar dugaan yang pernah saya lalui.

“Bagi saya mereka yang mempertikaikan kurniaan gelaran itu kerana ada perasaan iri hati,” katanya.

Jeffrydin ditemui pada pelancaran album terbaharunya berjudul Debaran Rindu di Hotel Royale Bintang Damansara di sini pada Selasa.

Tambah Jeffrydin, dia sudah lali dengan pelbagai tuduhan itu kerana ia sering dipersoalkan sejak beliau menerima gelaran tersebut.

Sementara itu, selepas 10 tahun tidak mengeluarkan album, legenda muzik Pop Yeh Yeh ini yakin para peminat setianya akan menyukai himpunan karya lagu baharu itu yang diterbitkan oleh syarikat rakaman Luncai Emas Sdn Bhd.

Katanya, walaupun kekal dengan muzik Pop Yeh Yeh, Jeffrydin membawakan lagu-lagu dalam album itu dengan selitan unsur-unsur muzik kontemporari.

“Sudah lama saya merancang untuk menghasilkan album buat peminat-peminat.”Alhamdulillah akhirnya ia sudah pun disiapkan dan saya yakin album ini akan mendapat penjualan yang baik.

“Menariknya, saya berikan kelainan dengan menampilkan kumpulan One Nation Emcees untuk berduet menerusi sebuah lagu berjudul Debaran Rindu.

“Kami merancang mahu berduet bersama sejak tahun 2008 lagi ketika kumpulan itu masih dalam program realiti GangStarz,”ujarnya.

Selain Debaran Rindu, sebanyak lima buah lagu dimuatkan dalam album baharu tersebut iaitu Pemburu Cinta, Lafu Dari Jiwa, Bing Bang Boom, Persoalanku dan sebuah lagu raya iaitu Syahdu Di Pagi Raya.

Lagu-lagu dalam album itu telah dihasilkan oleh tenaga kreatif komposer seperti Ad Samad, S.Amin Shahab, Tam Spider, Keon, Senibayan, Azmeer dan Datuk M.Nasir.

Debaran Rindu edaran FMC Music akan berada di pasaran bermula 8 Julai ini dan dijual dengan harga RM19.90. Ia juga boleh didapati menerusi iTunes.

UTAMAGAYA HIDUPHIBURANGelaran Datuk Jeffrydin Bukan Kurniaan Sultan Sulu

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium