Utama'Cloud Juice', Air Dari...

'Cloud Juice', Air Dari Awan Di Taman Negara - pakdin.my

Di Malaysia, air kosong dikenali popular dengan slanga ‘sky juice’. Sedikit masa lagi, mungkin anda akan mendengar istilah ‘cloud juice’ yang juga merujuk air kosong.

Jika ‘sky juice’ diperoleh daripada sumber air bawah tanah dan air paip yang dirawat, ‘cloud juice’ pula datangnya daripada air hujan yang telah melalui proses penulenan.

Dalam tempoh dua tahun lalu, Institut Penyelidikan Hidraulik Kebangsaan Malaysia (NAHRIM) menjalankan penyelidikan dalam penuaian air hujan dan memprosesnya menjadi air bersih, malah turut mengkaji kemungkinan pembotolan air hujan sedia diminum untuk tujuan komersial.

Pembotolan air hujan mungkin agak asing di Malaysia, tetapi tidak di beberapa negara yang menjadikan air semula jadi segar itu sebagai sumber minuman.

Di Tasmania, Australia misalnya, air hujan yang turun di King Island, dikatakan memiliki kualiti hujan terbersih di dalam dunia, dibotolkan dan dikomersilkan, bukan sahaja untuk pasaran negara itu, tetapi juga negara lain.

Mengapa tidak Malaysia yang mempunyai purata taburan hujan kira-kira 3,000mm setahun, turut memanfaatkan sumber semula jadi tersebut dengan cara sama?

YANG PERTAMA DI DALAM NEGARA

Menurut Ketua Pengarah Institut Penyelidikan Hidraulik Kebangsaan Malaysia (NAHRIM) Datuk Ir Ahmad Jamaluddin Shaaban, Malaysia bakal mempunyai minuman air hujan pertamanya yang dipanggil ‘Tropical Forest Cloud Juice’.

Beliau berkata nama air berkenaan diperoleh sempena dengan lokasi pengumpulan air hujan di Taman Negara, Pahang, yang memiliki udara terbersih di Malaysia.

Katanya udara yang bersih dan bebas pencemaran akan menghasilkan kualiti air hujan yang terbaik.

“Kita mahu air hujan yang benar-benar berkualiti… Taman Negara dipilih kerana ia adalah kawasan hutan dan jauh dari kawasan perindustrian… atmosferanya nyaman, bersih, unik dan amat baik sekali untuk tujuan itu,” katanya baru-baru ini.

Ahmad Jamaluddin berkata berbanding air biasa, air hujan mempunyai kelebihan, selain ia ‘segar’ dan mempunyai rasa yang unik.

Namun, hanya air hujan yang melalui teknologi tapisan sahaja yang boleh diminum memandangkan air hujan tidak ditapis terdedah kepada pencemaran.

“Ia lebih bersih dan tidak menggunakan sebarang kimia atau klorin untuk mematikan kuman, malah kandungan mineralnya juga rendah maka ia juga sesuai untuk mereka yang mengamalkan diet rendah sodium,” katanya.

Masyarakat zaman dahulu juga percaya bahawa mencuci rambut dengan air hujan juga dapat membuat rambut lebih sihat dan bersinar kerana kadar keneutralan pHnya, selain bebas garam dan mineral berbahaya.

Selain itu, turut dipercayai teh yang dibancuh bersama air hujan juga dapat membangkitkan rasa sebenar teh.

DITAPIS DENGAN TEKNOLOGI TINGGI

Menjelaskan proses pembotolan air hujan, Ahmad Jamaluddin berkata air hujan yang turun akan melalui tapisan peringkat pertama bagi membuang kekotoran seperti daun-daun kering yang berada di atas bumbung sebelum dikumpul di dalam tangki pengumpulan.

“Sistem pengumpulan itu mempunyai bumbung untuk ‘menahan’ air hujan supaya ia melalui palong dan ditapis sebelum memasuki tangki… air itu kemudiannya akan dihantar ke kilang untuk dirawat dan dibotolkan,” katanya.

Beliau berkata air hujan yang dikumpul itu kemudiannya akan melalui pelbagai proses rawatan dan tapisan berteknologi tinggi termasuk ultra violet bagi membunuh kuman seperti e-coli, sebelum dibotolkan.

“Untuk merawat dan membotolkan air hujan, kita bekerjasama dengan pihak swasta… NAHRIM menyumbang daripada segi teknologi manakala pihak swasta pula dengan alat tapisan pelbagai saiz untuk merawat dan membotolkan.

“Pengumpulan air hujan sahaja yang dibuat di Taman Negara tetapi rawatan dan pembungkusan dibuat di tempat lain,” katanya, dan menambah kata NAHRIM bekerjasama dengan Jabatan Perhilitan bagi tujuan pengumpulan air hujan di Taman Negara.

MEMATUHI PIAWAIAN

Ahmad Jamaluddin berkata air hujan yang dibotolkan itu perlu melalui dan mematuhi standard yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM) untuk minuman berbungkus sebelum boleh dikomersilkan.

“Kajian pembotolan air hujan ini telah dijalankan sejak akhir 2012 bagi mendapatkan air mengikut piawaian… kajian sudah dibuat, teknologi juga telah ada.

“NAHRIM kini di peringkat akhir dan diharap dalam masa dua bulan lagi kita akan peroleh lesen dari KKM, dan selepas itu kita akan promosikan air botol ini,” katanya.

Ahmad Jamaluddin berkata sekiranya ‘Tropical Forest Cloud Juice’ mendapat sambutan hangat, NAHRIM bercadang untuk memvariasikan minuman itu dengan pelbagai perisa.

Katanya jika minuman itu dapat dipromosikan ke luar negara, ia bukan sahaja dapat membantu industri tempatan, malah pada masa sama memperkenalkan nama Malaysia dan Taman Negara.

Mengenai pemasaran dan harga air hujan botol itu, beliau berkata ia belum ditetapkan.

“Kalau di Tasmania, industri pembotolan air hujan mereka agak maju… cara mereka promosikan, ia dijual di segmen pasaran khusus dan harganya agak mahal.

“Tetapi di Malaysia, harga bergantung kepada permintaan pasaran, kalau syarikat itu rasakan boleh jual murah, kenapa tidak? Kita boleh pergi ke pasaran khusus dan juga pasaran biasa bergantung dengan jenis air yang dijual,” katanya.

Berkaitan

Baca Juga

Bom MK-82 yang tidak meletup ditemui di hutan Songkhla

Renjer menemui bom MK-82 yang tidak meletup di hutan Perlindungan Hidupan Liar Ton Nga Chang di wilayah selatan Songkhla. Pihak berkuasa percaya bom itu...

[VIDEO] Kereta api barang ke Malaysia tergelincir di Songkhla, siasatan sedang dijalankan

Penyiasat sedang mengenal pasti sama ada ia adalah kemalangan atau serangan oleh pemberontak di Selatan. Tren No 707 dari daerah Hat Yai, Songkhla ke Padang...

[VIDEO] Wanita warga emas maut kenderaan jatuh sungai di Marang

MARANG - Seorang wanita warga emas maut selepas kenderaan pacuan empat roda yang dipandunya terbabas lalu terjatuh dari jambatan ke dalam sungai di Kampung...

[VIDEO] Banjir kilat sekitar pusat bandar KL

Beberapa kawasan sekitar pusat bandar di Kuala Lumpur dilanda banjir kilat susulan hujan lebat sejak kira-kira pukul petang tadi. Kuala Lumpur Command & Control Centre...

[VIDEO] Dadah: Farid Kamil didenda RM5,000, hukuman penjara diketepikan

Pelakon dan pengarah Farid Kamil Zahari terlepas hukuman penjara selepas Mahkamah Rayuan hari ini mengenakan hukuman denda RM5,000 kerana menggunakan dadah, empat tahun lepas. Panel...

[VIDEO] Piala Dunia: Senegal sahkan kemaraan selepas benam Ecuador

AR-RAYYAN – Senegal mengesahkan slot kedua daripada Kumpulan A yang mara ke pusingan 16 terbaik Piala Dunia apabila berjaya menewaskan Ecuador 2-1 pada aksi...

[VIDEO] Piala Dunia : Belanda menang bergaya, Qatar merana

DOHA – Pasukan Belanda menutup aksi peringkat Kumpulan A dengan bergaya selepas membenam pasukan tuan rumah, Qatar 2-0 sekali gus melepasi sasaran awal melangkah...

Dakwa PM ejen Israel, Hadi Awang disiasat

Bukit Aman mengesahkan siasatan sedang dijalankan terhadap Presiden Parti Islam Se-Malaysia (PAS), Tan Sri Abdul Hadi Awang yang menuduh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar...

[VIDEO] 10 beranak terperangkap dalam kejadian kepala air di Sungai Pinang, Batang Kali

SERAMAI 10 beranak dilaporkan terperangkap dalam kejadian kepala air di air terjun Sungai Pinang, Batang Kali, petang tadi. Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor, Norazam...

[Video] #PialaDunia: Jerman masih ‘bernyawa’

SEPANYOL 1 A. Morata 62' JERMAN 1 N. Füllkrug 83' Manuel Neuer meluahkan rasa lega memandangkan perjuangan Jerman masih bernyala dalam Piala Dunia di Qatar selepas mencatat keputusan...

[Video] #PialaDunia: Maghribi benam Belgium 2-0

DOHA – Dua pemain gantian Maghribi, Abdelhamid Sabiri dan Zakaria Aboukhlal menghasilkan dua gol penting untuk mencipta kejutan menewaskan pasukan nombor dua dunia, Belgium...

[VIDEO] Piala Dunia: Costa Rica kembali ‘bernyawa’, benam Jepun 1-0

DOHA – Pasukan Costa Rica kembali bernafas pada kempen Piala Dunia 2022 kali ini selepas menewaskan Jepun 1-0 pada aksi kedua Kumpulan E sebentar...