Banjir di New York kereta api bawah tanah terjejas - pakdin.my

Banjir melanda New York, Amerika Syarikat (AS), hingga ke jalan raya dan kereta api bawah tanah akibat hujan lebat.

Hujan lebat pada hari Jumaat (29/5) menyebabkan gelombang air banjir mengalir melalui jalan-jalan dan ke ruang bawah tanah, sekolah, kereta bawah tanah dan kenderaan di seluruh kota terpadat di negara itu.

Air naik dengan cepat dan mengganggu pergerakan penumpang kereta api pada waktu sibuk pada pagi Jumaat.

Sementara itu, tindakan kecemasan segera mengambil tindakan jika perlu, dan mengeluarkan orang dari kereta api yang terkandas dari ruangan bawah tanah.

3 hingga 6 inci hujan telah turun di seluruh New York City setakat petang Jumaat. Lebih banyak hujan dijangka sepanjang petang, walaupun ini akan berkurangan secara beransur-ansur.

Sementara itu, Gabenor New York, Kathy Hochul mengisytiharkan darurat untuk New York, Long Island dan Lembah Hudson pada pagi Jumaat sebagai yang paling teruk banjir melanda. Dalam temu bual dengan WNBC-TV di New York, beliau menggesa penduduk untuk tinggal di rumah kerana keadaan perjalanan berbahaya yang meluas.

“Ini adalah peristiwa yang mengancam nyawa. Dan saya mahu semua warga New York mematuhi amaran itu supaya kita boleh memastikan mereka selamat,” katanya

Air juga melimpah ke 150 daripada 1,400 sekolah New York City yang masih dibuka pada hari Jumaat. Sementara itu, sebuah sekolah di Brooklyn telah dipindahkan apabila air banjir menyebabkan dandang sekolah itu mengeluarkan asap.

Air banjir juga melimpah ke kereta api bawah tanah dan laluan kereta api dan menyebabkan “gangguan besar,” termasuk penggantungan perkhidmatan di 10 laluan kereta api di Brooklyn dan ketiga-tiga laluan kereta api Metro-Utara.

3 hingga 6 inci hujan telah turun di seluruh New York City setakat petang Jumaat. Lebih banyak hujan dijangka sepanjang petang, walaupun ini akan berkurangan secara beransur-ansur.

Menurut CNN, saintis berkata hujan lebat adalah simptom perubahan iklim, di mana suasana yang lebih panas adalah seperti span besar, mampu menyerap lebih banyak wap air dan kemudian memerahnya dengan hujan yang kuat.

“Secara keseluruhan, seperti yang kita ketahui, perubahan dalam corak cuaca adalah hasil daripada perubahan iklim,” kata Ketua Pegawai Iklim Rohit Aggarwala.

UTAMADUNIABanjir di New York kereta api bawah tanah terjejas

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium