Tembakan di Pattani berakhir dengan dua suspek maut, seorang pegawai tentera cedera - pakdin.my

Susulan pertempuran selama empat jam, dua lelaki bersenjata dikenali sebagai Masobrie Bahae, 29, dan Assahar Jorlor, 32, ditembak mati.

Dua Gerila Pemisah terbunuh dalam pertempuran dengan pegawai keselamatan di daerah Thung Yang Daeng di Pattani selepas percubaan untuk memujuk mereka menyerah diri gagal pada malam Rabu.

Lebih 50 askar, polis dan pegawai mengepung sebuah rumah sewa di wilayah sempadan selatan ini kira-kira jam 7.30 malam berikutan maklumat yang disyaki pemberontak bersembunyi di dalam salah satu daripada barisan 11 buah rumah.

Pegawai keselamatan meminta penduduk yang tinggal berhampiran berpindah ke kawasan selamat.

Walaupun usaha diselaraskan oleh pemimpin tempatan untuk memujuk mereka yang berada di dalam rumah supaya menyerahkan diri, kumpulan pemberontak yang disyaki melepaskan tembakan dengan senjata berat, yang membawa kepada kejadian berbalas tembakan.

Pada jam 9 malam, berita televisyen melaporkan bahawa sebuah kenderaan berperisai dikerahkan ke kawasan itu untuk mengelakkan tembakan daripada mengenai orang awam.

Sekitar jam 10 malam, pasukan keselamatan menghubungi pemilik rumah sewa itu dan menemui kunci yang disorok di hadapan premis berkenaan. Para pegawai kemudian menggunakan kunci untuk memasuki rumah, di mana mereka disambut dengan tembakan dari dalam dan berlaku berbalas tembakan.

Susulan pertempuran selama empat jam, dua lelaki bersenjata dikenali sebagai Masobrie Bahae, 29, dan Assahar Jorlor, 32, ditembak mati. Kedua-duanya dikehendaki di bawah waran tangkap yang dikeluarkan oleh Mahkamah Wilayah Pattani dan di bawah Dekri Kecemasan.

Sepucuk senapang M16, satu senapang AK dan dua senjata api ditemui di tempat kejadian.

Beberapa senjata dirampas dari rumah.

BACA juga:

UTAMADUNIATembakan di Pattani berakhir dengan dua suspek maut, seorang pegawai tentera cedera

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium