[VIDEO] Jumlah mangsa banjir lahar di Sumatera Barat meningkat kepada 58 orang hari ini 15 Mei 2024 - pakdin.my

Ketua BNPB Suharyanto, Ketua BMKG Dwikorita Karnawati, Gabenor Sumatera Barat Mahyeldi, diiringi Kapolres Suharyono menaiki helikopter Force Base bagi meninjau lokasi yang terkena bencana banjir lahar dan tanah longsor di Kabupaten Tanah Datar, Sumatera Barat, Selasa (14/5/2024).

Badan Pengurusan Bencana Negara (BNPB) melaporkan, jumlah mangsa banjir lahar Gunung Marapi yang melanda lima daerah/bandar di Sumatera Barat (Sumbar) sekali lagi meningkat lapan orang menjadikan jumlah keseluruhannya seramai 58 orang, pada Rabu 15 Mei 2024

“Ini berdasarkan data yang dilaporkan kepada Pusat Kawalan dan Operasi BNPB hari ini,” kata Timbalan Pengurusan Kecemasan BNPB Fajar Setyawan ketika ditemui di Bukittinggi, Sumatera Barat hari ini.

Sementara itu, jelasnya, jumlah mangsa yang hilang meningkat semula daripada 27 kepada 35 orang yang kesemuanya masih dalam proses pencarian. Selain itu, 1,543 keluarga terjejas dan 33 orang cedera.

Mangsa disahkan berasal dari lima daerah/kota terjejas iaitu Kabupaten Agam, Tanah Datar, Padang Pariaman, Kota Padang dan Padang Panjang.

“Jumlah itu berkemungkinan akan berubah lagi kerana BNPB bersama pasukan bersama termasuk BPBD di Sumatera Barat masih menjalankan penilaian dan menjalankan proses mencari dan memindahkan mangsa,” katanya.

Selain itu, Fajar memastikan segala keperluan asas dan sokongan segera diagihkan melalui penghantaran darat dan udara menggunakan helikopter kerana keselamatan mangsa bencana menjadi keutamaan.

“Bagi menyokong kelancaran operasi pengurusan kecemasan dan merujuk kepada laporan BMKG bahawa terdapat potensi hujan sederhana lebat dalam beberapa hari akan datang, hari ini kita mula menjalankan operasi teknologi ubah suai cuaca,” tambahnya.

Pusdalops BNPB mencatat sejumlah kecamatan di Kabupaten Agam, Tanah Datar, Padang Panjang dilanda banjir kilat bercampur bahan lahar hujan pada Sabtu (11/5) petang, kemudian setelah penilaian dilakukan pada Senin (13). /5) diketahui bencana tersebut turut melanda wilayah Kabupaten Padang Pariaman dan Kota Padang.

Bencana itu dilaporkan menyebabkan kerosakan serius bahkan terputusnya laluan pengangkutan Padang-Agam-Tanah Datar-Bukittinggi-Solok, sehingga tempoh tanggap darurat diwujudkan dan dilaksanakan selama 14 hari ke depan mulai Isnin (13/5).

Beberapa pos utama respons kecemasan bencana diwujudkan bagi menempatkan pusat logistik dan penyelarasan, salah satunya di Perkarangan Pejabat Bupati Tanah Datar.

Kerajaan pusat melalui BNPB dengan kelulusan Suruhanjaya VIII DPR RI sedia menyalurkan sokongan dalam bentuk pembiayaan operasi pengurusan impak bencana daripada jumlah peruntukan dana sedia guna (DSP) sebanyak IDR 3.2 bilion dengan bahagian. bernilai IDR 200 juta – IDR 250 juta setiap satu.

Selain itu, menyediakan sokongan logistik berupa puluhan khemah pelarian, khemah keluarga, ratusan bungkusan makanan asas, makanan sedia untuk dimakan, kit kebersihan, berpuluh-puluh kain terpal, selimut, tilam, pam alkon, lampu tingkap, solar. lampu panel, tandas mudah alih, gergaji pokok, dan kebersihan peralatan.

Jangan lupa subscribe

BACA juga:

UTAMADUNIA Jumlah mangsa banjir lahar di Sumatera Barat meningkat kepada 58 orang...

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium