Friday, February 23, 2024

Laungan azan: DAP perlu akur keputusan Fatwa Negeri jangan cari pasal- pakdin.my

masjid-pulau-pinang-azan

Jangan cuba bikin onar kerana semua sudah diputuskan oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri.

Tegas Ketua Pembangkang Pulau Pinang, Datuk Jahara Hamid Kerajaan Negeri Pulau Pinang perlu akur dengan keputusan yang membenarkan penggunaan pembesar suara di luar masjid dan surau untuk azan dan iqamat.

Jelasnya lagi dengan keputusan yang dikeluarkan itu, diharap DAP tidak lagi menjadikan ia sebagai isu untuk menimbulkan ketegangan di antara kaum.

“Keputusan yang dibuat itu saya yakin ia sudah dikaji dengan baik di mana azan dan iqamat boleh dilaungkan dengan menggunakan pembesar suara di luar masjid, jadi kita boleh menyeru untuk umat Islam untuk datang ke masjid dan surau untuk menunaikan ibadah.

“Dan Kerajaan Negeri kalau boleh sebelum ini dia minta dengan azan dan iqamat pun tak boleh dilaungkan menggunakan pembesar suara di luar masjid, jadi selepas ni mereka kena akur dengan keputusan tersebut,” tegasnya ketika dihubungi.

Tambah Jahara lagi laungan azan dan iqamat selepas ini boleh dibuat dengan menggunakan pembesar suara di luar masjid dan surau.

Sementara semua program di masjid dan surau seperti qiamullail, solat tahajud, kuliah, mesyuarat dan sebagainya yang hanya dibenarkan menggunakan pembesar suara di bahagian dalam.

“Apa yang dah ditetapkan jangan nak dibantah lagi, ini hal agama, setiap keputusan yang dibuat pasti sudah dikaji dengan baik,” jelasnya.

Keputusan itu dibuat dalam mesyuarat Jawatankuasa Fatwa negeri pada 1 dan 2 Julai lalu dan disahkan sekali lagi menerusi mesyuarat sama pada 23 dan 24 Ogos lalu.

Namun sebelum ini, terdapat dakwaan yang menyatakan DAP dalam usaha untuk melarang pihak masjid untuk melaungkan azan dan iqamat dengan menggunakan pembesar suara di luar masjid dan surau.

UtamaGAYA HIDUPAGAMALaungan azan: DAP perlu akur keputusan Fatwa Negeri jangan cari pasal

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR