Tuesday, March 5, 2024

IMF MAKAN DEDAK: RAMAL EKONOMI MALAYSIA BERKEMBANG 4.5% PADA 2017- pakdin.my

Ekonomi Malaysia dilihat semakin meningkat pada kadar 4.5% pada 2017 dengan penggunaan swasta tetapi akan terus mengalami harga komoditi yang lemah dan memperlahankan pelaburan menurut Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) pada Khamis.

Ekonomi Asia Tenggara merudum dengan permintaan yang lemah bagi eksport komoditi dan gas asli cecair sepanjang tahun lalu.

Pada Januari, kerajaan mengurangkan perbelanjaan dan menyemak semula unjuran pertumbuhan 2016 kepada 4.0 hingga 4.5% daripada 4.0 hingga 5.0% pada Januari.

“Walaupun ekonomi Malaysia dapat menyesuaikan diri dengan baik terhadap penurunan harga minyak global, bertahan dengan harga komoditi yang rendah menambah cabaran penggabungan fiskal,” kata Daisaku Kihara daripada IMF, yang mengetuai misi konsultasi selama 2 minggu ke Malaysia pada awal Disember.

Walaupun Malaysia pengeksport minyak marginal, ia adalah pengeksport ke-3 terbesar di dunia bagi LNG, harga kontrak yang dikaitkan dengan harga minyak mentah.

“Kemuncak tekanan kewangan global berpotensi memberi kesan kepada pasaran tempatan,” kata Kihara dalam satu kenyataan.

IMF berkata Malaysia menunjukkan prestasi baik “walaupun halangan besar” yang berpunca daripada pertumbuhan struktur lemah dalam pasaran maju dan baru muncul, dan menjangka pertumbuhan 2016 akan datang pada 4.2% dibantu ekonomi yang pelbagai dan kadar pertukaran fleksibel.

Pertumbuhan jangka sederhana dilihat pada 4.5 hingga 5.0%.

Bagaimanapun, prestasi ringgit dilihat sebagai mata wang paling teruk di Asia dalam beberapa minggu kebelakangan ini, pernah kehilangan hampir 7% berbanding dolar AS berikutan kemenangan pilihan raya presiden Donald Trump pada 8 November.

Bagi membendung penurunan, bank pusat Malaysia bertindak memberi amaran “campur tangan penyeliaan segera” terhadap mana-mana individu atau bank yang terlibat dalam aktiviti kontrak hadapan tanpa serahan (NDF) atau dagangan ringgit di luar pesisir .

Kihara berkata dasar monetari semasa “adalah sesuai dalam senario garis asas pertumbuhan yang sederhana, inflasi yang rendah, dan ketidaktentuan luaran”, tetapi menekankan keperluan terhadap sokongan pertumbuhan di samping mengekalkan kestabilan kewangan.

Kihara berkata Malaysia membuat “kemajuan besar” ke arah matlamat untuk mencapai status negara berpendapatan tinggi, yang memerlukan usaha berterusan terhadap pembaharuan struktur bagi meningkatkan pertumbuhan ekonomi jangka panjang.

Tetapi Malaysia perlu memerhatikan hutang isi rumah yang “agak tinggi”, dan kekal di landasan yang betul untuk memacu penggabungan fiskal dan matlamat menurunkan defisit belanjawan kepada 3.0% pada 2017, tambah Kihara.

20161215-imf-ekonomi-malaysia-berkembang

UtamaEKONOMIIMF MAKAN DEDAK: RAMAL EKONOMI MALAYSIA BERKEMBANG 4.5% PADA 2017

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR