MENGAPA MAHATHIR TIDAK SEBUT MUKHRIZ SEBAGAI CALON PERDANA MENTERI? - pakdin.my

Parti Pribumi Bersatu hanya dilahirkan atas penipuan isu 1MDB.

Maka atas sebab itulah pemimpin mereka terutamanya Tun Mahathir pura pura marah kepada Najib dan kemudian UMNO.

Satu alasan kuat mesti diadakan untuk mengistiharkan perang kepada yang enggan tunduk pada kehendak sulit peribadi, dan nampaknya alasan 1MDB cukup sebagai modal untuk memberontak.

Namun skripnya bertukar apabila tidak menjadi, Najib gagal diturunkan atas isu ciptaan yang tidak pernah dibuktikan.

Skrip bertukar lagi, kali ini jika tidak dapat jatuhkan Najib, maka UMNO pula perlu dijatuhkan.

Keutamaan dalam wayang ini adalah mahu pegang tampuk kuasa. Alasan menjadi nombor dua , kehendak untuk mencapai matlamat sebenarnya adalah nombor satu.

Tambah lagi jika penyokong sudah berjaya disumbatkan kebencian , ruang untuk berfikir sudah tiada lagi, mereka akan sokong sentiasa tanpa banyak soal.

Ketika usaha untuk menjatuhkan Najib dan UMNO giat dilakukan, membuka parti baru tiada langsung dalam perancangan Mahathir.

Mahathir dan pakatan jahat mahu tumbangkan Najib pada masa itu “underestimate” Najib. Mana mungkin seorang yang mereka anggap lembik dan penakut akan memecat tiga orang kuat dan ternama sekaligus.

Sangkaan itu meleset. Najib ambil tindakan tegas. Muhyiddin Yassin, Shafie Apdal dan Mukhriz Mahathir dipecat sekaligus.

Maka atas sebab tidak sangka akan hal pemecatan inilah mereka acah untuk membuka parti baru dengan harapan ia ditolak lalu kemudiannya Muhyiddin dan Mukhriz boleh meresap ke dalam salah satu parti pembangkang sama ada PKR atau pun PAN, dan pilihan terakhir adalah DAP.

Namun permohonan membuka parti mereka diluluskan pula oleh pendaftar. Maka gagal lagi pelan mereka , kini Muhyiddin dan Mukhriz terpaksa melayan karenah dan beban sebuah parti pula.

Paling teruk bila kesemua pemimpin yang ambil masuk parti bunga penuh dengan kisah dan skandal yang tersendiri. Menjadi beban untuk menjawab.

Begitulah skrip asal diganggu oleh perkembangan yang tidak diduga.

Parti baru yang dibuka tidak mendapat sambutan pula. Malah tewas jumlah keahliannya dengan parti PAN yang dipimpin oleh orang yang pernah ditangkap khalwat dan menjadi alat kepada DAP dari dulu lagi.

Kepada individu seperti Mahathir, Muhyiddin dan Mukhriz, mereka lebih utamakan survival politik diri sendiri lebih diri yang lain , waima Parti Pribumi.

Menjadi seorang ahli parlimen adalah keutamaan dan itu sahaja matlamat untuk batu loncatan kepada jawatan lebih tinggi dan pembidaan.

Mahathir , Muhyiddin dan Mukhriz tahu parti Pribumi yang tidak banyak pengikut, ahli dan tiada dapat sambutan. Parti bunga itu tidak ada struktur jelas dan tidak akan bawa mereka kemana mana.

Hanya satu pilihan yang Muhyiddin dan Mukhriz ada iaitu bergantung hidup kepada parti sedia ada seperti DAP dan PKR.

Maka atas sebab ini nanti di saat akhir sebelum PRU14 pastinya mereka akan memberi tumpuan kepada menyokong DAP sehebat mungkin untuk terus kekal dalam parlimen.

Seperti mana Mahathir dan Kit Siang sekarang. Ke mana mana sahaja sudah macam adik beradik dan rapat macam belangkas. Mahathir perlukan Kit Siang dan DAP.

Kenapa perlu? Sebab ahli ahli parti bunga tidak ramai dan pemimpin parti bunga tidak kuat. Sebab itu Mahathir mengemis simpati dan pertolongan Kit Siang untuk survival anaknya, Mukhriz.

Hanya DAP sahaja boleh membantu mereka dan akan beri keduanya Muhyiddin dan Mukhirz kerusi mereka yang selamat yang komposisi kaum ada 65% Cina dan bakinya Melayu dan kaum lain.

Jika DAP tidak dapat calon Melayu lain sebagai calon untuk jawatan PM Boneka, Muhyiddin dan Mukhriz adalah jawapannya.

Mungkin Muhyiddin ada sedikit perasan dia adalah calonnya, namum mengetahui tabiat dan perangai Mahathir, nama yang dia tidak pernah sebut itulah sebenarnya calon Perdana Menteri pilihan Mahathir.

Mahathir melindungi nama calon pilihan hatinya, untuk mengelak dia diserang, dan nama yang Mahathir tidak pernah sebut dan mengaku sehingga hari ini adalah Mukhriz. Itulah calonnya,

Muhyiddin sepatutnya sedar diri, dia hanyalah alat.

Berkemungkinan Muhyiddin akan disabotaj dan tewas dalam PRU14 adalah besar. Lalu hanya calon pilihan Mahathir sahaja yang menang.

Mengapa DAP tidak bantah calon pilihan Mahathir? Ini kerana, Mukhriz tidak pernah ada akal sendiri selain apa yang diarah oleh ayahnya. Maka sebab itulah, Muhkriz calon yang sesuai bagi DAP, sentiasa ikut arahan.

Ahli PPBM harus tahu jika betul mereka sudah lama ikut Mahathir, tentu mereka sudah boleh membaca, tetapi jika mereka bertaraf pentaksub, apa pun tidak berguna.

Mahathir hanya ada matlamat sahaja dalam fikirannya. Menjatuhkan dua Perdana Menteri bukan dosa baginya , cipta sahaja isu sudah memadai menjadi alasan.

Kepada Mahathir matlamat menjadikan anaknya Perdana Menteri lalu menguruskan banyak perkara tersekat dan tertangguh dalam dan luar negara lebih penting dari segalanya.

Jika hari ini kerajaan Israel istihar mahu membantu Mahathir pun dia akan menerimanya, kerana waktu dan faktor umur menyebabkan Tun Mahathir tertekan.

Bayangkan apa yang Mahathir usahakan di belakang rakyat selama 22 tahun, sorok sana dan sini akan pergi begitu sahaja tanpa ada kuasa mengawalnya.

Kuasa yang diperlukan untuk selesaikan perkara sulit Tun Mahathir hanya ada pada “next Prime Minister”, iaitu siapa lagi jika bukan anaknya sendiri , iaitu, Mukhriz Mahathir.

Mahathir - Muhyiddin, Mukhriz Hopeless
Mahathir – Muhyiddin, Mukhriz Hopeless
UTAMAPOLITIKMENGAPA MAHATHIR TIDAK SEBUT MUKHRIZ SEBAGAI CALON PERDANA MENTERI?

Kongsi Berita

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium