Thursday, February 29, 2024

KEJATUHAN SAHAM FGV KERANA PELABURAN JANGKA PANJANG, PERBELANJAAN BESAR DALAM PENANAMAN SEMULA KELAPA SAWIT- pakdin.my

Seperti yang saya pernah ditulis sebelum ini, masalah yang paling besar kepada FELDA sebelum 2009 adalah kawasan tanaman mereka sudah tua dan hasil telah berkurangan – warisan Perdana Menteri ke-4 Mahathir kurang memberi tumpuan dan pelaburan ke atas penanaman semula sawit kerana memberi tumpuan kepada sektor pembuatan kos rendah.

Pada Jun 2013 artikel mengenai FGV menunjukkan masalah yang timbul berkaitan dengan strategi FGV ketika itu.

FGV berkata Malaysia sudah tidak mempunyai tanah untuk menanam kelapa sawit dan jika mereka mempunyai apa-apa perancangan jangka panjang, mereka perlu membeli tanah di negara-negara jiran termasuk Indonesia.

FGV juga berkata mereka komited untuk berbelanja sejumlah wang yang besar setiap tahun untuk menanam semula kelapa sawit untuk mengurangkan umur tanaman – atau menghadapi risiko pokok akan menjadi terlalu tua dan tidak ekonomi untuk pengeluaran minyak sawit kerana hasil akan jatuh.

Kos penanaman semula adalah besar seperti yang dimumkan ketika itu menyebabkan penganalisis saham mencadangkan untuk MENJUAL pegangan saham. Ini kerana kita perlu menunggu sehingga 10 tahun sebelum dapat melihat pulangan ke atas pelaburan penanaman semula dengan yang kosnya tinggi.

“FGV diberi penarafan untuk MENJUAL saham oleh 12 daripada 20 penganalisis Bank termasuk deutsche Bank AG dan Credit Suisse Group AG, menurut data yang disusun oleh Bloomberg. Masa depan adalah “mencabar ” disebabkan oleh program tanam semula 15,000 hektar (37,065 ekar) setahun, menurut Arhnue Tan, penganalisis di Alliance Bank Bhd.,seperti laporan yang ditulis pada 30 Mei.”

Pada dasarnya, FGV sendiri yang menentukan bagi prestasi harga saham yang buruk sejak penyenaraian. Faktor cuaca El Nino dan harga Minyak Sawit Mentah (MSM) yang rendah sejak 2 tahun yang lalu juga tidak membantu tetapi kedua-duanya kini kearah pemulihan.

Jika saya Ketua Pegawai Eksekutif FGV itu, saya akan menghentikan semua penanaman semula untuk menjimatkan kos dan wang tersebut , digunakan untuk memberi dividen yang besar untuk mengekalkan harga saham yang tinggi.

FGV dan Kerajaan ketika itu akan menerima pujian yang melambung kerana keuntungan besar, dividen sepadan dengan harga saham yang tinggi.

Tetapi ini akan menjejaskan masa depan FGV, FELDA dan Peneroka – di mana satu mereka akan mendapat masalah dan akan menjadi terlambat untuk diselamatkan.

Daripada menghentam FELDA dan Kerajaan atas kejatuhan harga saham sekarang ini, jika FGV melaksanakannya (menjimat wang tanpa menanam semula sawit) nanti pembangkang sebaliknya akan menuduh kerajaan mengorbankan masa depan jangka panjang hanya untuk keuntungan jangka pendek dan kepentingan politik.

Adalah mudah menjadi pembangkang kerana hanya perlu memberitahu sebahagian kecil kisah jangka pendek dan menuduh bukannya menjelaskan kebaikan keuntungan jangka panjang yang menguntungkan semua orang.

Dari satu segi kita bernasib baik kerana Rafizi tidak mendakwa bahawa FELDA terlebih bayar untuk penanaman semula dan memberi contoh kos penanaman semula pokok sawit di Barcelona dan Seoul adalah 90% lebih murah – menggunakan maklumat dari blog hantu tanpa nama.

20170123-fgv-pelaburan-tanam-semula

—-
Sumber:
Felda Taps $2 Billion Cash Pile to Expand Abroad: Southeast Asia
https://www.bloomberg.com/news/articles/2013-06-16/felda-taps-2-billion-cash-pile-to-expand-abroad-southeast-asia

SATU NOTA PENDEK MENGENAI FELDA
https://pakdin.my/satu-nota-pendek-mengenai-felda/

UtamaPOLITIKKEJATUHAN SAHAM FGV KERANA PELABURAN JANGKA PANJANG, PERBELANJAAN BESAR DALAM PENANAMAN SEMULA...

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR