HARBI CAMPUR TANGAN PROSES FATWA PULAU PINANG – MUFTI DIPECAT - pakdin.my

Tokong Guan Eng memang power. Boleh memecat Mufti Negeri Pulau Pinang

Inilah yang diperkatakan oleh Setiausaha Pemuda PAS berkaitan dengan larangan 40 perkataan di Pulau Pinang diwartakan pada 2010 di bawah Kerajaan DAP Pulau Pinang.
_______________

Agaknya, mengapa Dato’ Seri Hassan bekas Mufti Pulau Pinang tidak disambung kontrak sebagai Mufti sebelum ni? Adakah kerana isu fatwa kalimah Allah di Pulau Pinang? Kontrak mufti dibawah bidang kuasa Exco Agama.

Khabarnya selepas isu fatwa kalimah Allah tersebut, Guan Eng meminta Exco Agama keluarkan arahan supaya semua fatwa mesti dimaklumkan terlebih dahulu dalam mesyuarat Exco Kerajaan Negeri sebelum dipersembah kepada YDPA. Dato’ Seru Hassan selaku Mufti membantah arahan tersebut.

Hujahnya ialah tiada keperluan dan tidak kena dengan Seksyen 48 Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Pulau Pinang) 2004. Selepas itu Dato’ Seri Hassan tidak disambung kontrak sebagai mufti, digantikan oleh Dato’ Dr Wan Salim mufti sekarang.

Sepatutnya dalam isu ni, Exco Agama Pulau Pinang yang jawab, bukan peralatkan mufti untuk menjawab.

Baling batu sembunyi tangan kah?

Nak tanya, dalam isu fatwa di Pulau Pinang, arahan supaya fatwa yang diputuskan oleh mesyuarat Jawatan Kuasa Fatwa Negeri untuk dibentang dalam mesyuarat Exco (MMK) Kerajaan Negeri Pulau Pinang terlebih dahulu sebelum diangkat kepada YDPA, ikut enakmen yang mana?

Seksyen 48 Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Pulau Pinang) 2004 jelas menyatakan bahawa fatwa perlu terus dipersembah kepada YDPA untuk proses selanjutnya.

Kenyataan balas Dato’ Mufti Pulau Pinang kelmarin jelas MEMBENARKAN dakwaan PAS bahawa memang wujudnya amalan fatwa yang hendak dipersembahkan kepada YDPA, perlu dimaklumkan (dibentangkan) dalam mesyuarat MMK terlebih dahulu.

▪️Mesyuarat MMK, siapa pengerusi jika bukan Ketua Menteri Guan Eng?
▪️Mengapa Guan Eng perlu tahu semua fatwa yg diputuskan terlebih dahulu sebelum dipersembah kepada YDPA?
▪️Fatwa-fatwa yang diputuskan adalah berkaitan dengan hal ehwal orang Islam sahaja. Mengapa perlu dibentangkan kepada mesyuarat MMK yg majoriti ahlinya bukan Muslim (tidak termasuk ex-officio)?

Bukankah ini campur tangan namanya???

20170202-dap-pulau-pinang-campuri-urusan-fatwa-1

20170202-dap-pulau-pinang-campuri-urusan-fatwa-2

Rujukan:
http://aidcnews.wordpress.com/2017/01/31/pas-pertahan-dakwaan-kerajaan-dap-pkr-campuri-proses-fatwa-pulau-pinang/
http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2017/02/01/pas-dakwa-kontrak-mufti-tak-disambung-akibat-bantah-arahan-guan-eng/

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1929816367237148&id=100006264096443

UTAMAGAYA HIDUPAGAMAHARBI CAMPUR TANGAN PROSES FATWA PULAU PINANG - MUFTI DIPECAT

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium