Pelaburan Aramco dalam RAPID Pengerang Bakal Meletakkan Malaysia Sebagai Peneraju Industri Petro-kimia Asia – Pakatan Berusaha Gagalkan - pakdin.my

20170301-aramco-rapid-pengerang-pembangkang-khianat-1

Aramco tidak membeli Petronas seperti yang di sebut-sebut oleh beberapa pihak kerana Petronas yang ditubuhkan di bawah Akta Pembangunan Petroleum (1974), bukan syarikat awam.
http://www.agc.gov.my/agcportal/uploads/files/Publications/LOM/MY/Akta%20144.pdf

Pembelian oleh Aramco adalah pada RM31 bilion adalah 50% dalam projek-projek penapisan dan ‘cracker’ RAPID sahaja – hanya melibatkan sebahagian daripada Kompleks Bersepadu Pengerang.

Projek-projek yang mana Aramco melabur belum siap lagi dan sepatutnya akan siap pada 2019.

Di bawah kerjasama itu, Saudi Aramco akan membekalkan sehingga 70% daripada keperluan bahan mentah untuk loji penapisan RAPID, manakala gas asli, tenaga dan utiliti lain akan dibekalkan oleh Petronas.

Pelaburan tersebut tidak asing bagi Aramco kerana mereka telah melakukan pelaburan yang sama di loji penapisan di seluruh dunia supaya mereka boleh membekalkan minyak mentah mereka ke loji penapis.

Petronas juga mendapat manfaat daripada ini kerana mendapat jaminan bekalan minyak mentah memandangkan Malaysia bukan pengeluar minyak mentah besar.

Projek Pengerang mempunyai banyak kelebihan berbanding negara jiran terdekat di selatan kita – terutama dari segi tanah dan kapasiti.

Walaupun Singapura telah bermula dengan kemudahan minyak yang ditinggalkan oleh pelaburan besar-besaran dalam pangkalan Tentera Laut British sebelum mereka meninggalkannya, sepatutnya bukan alasan kita membenarkan Singapura untuk menjadi hab perdagangan dan pemprosesan minyak Asia untuk beberapa dekad sampai hari ini – walaupun pada hakikatnya kita adalah mengeluarkan minyak dan gas sementara mereka tidak ada.

Singapura mendapat jolokan “hab minyak yang tiada tandingan di Asia “, dengan industri minyak negara tersebut menjana 5% daripada KDNK atau menghasilkan kira-kira RM60 bilion setahun.

Ini juga membolehkan Singapura untuk menarik industri petro-kimia dan industri berkaitan serta pembuatan untuk bertapak disana.

Daripada membina projek-projek mega seperti jambatan bengkok atau Litar Sepang dan sebagainya, mengambil alih takhta industri minyak Singapura sepatutnya menjadi keutamaan nombor satu Malaysia disebabkan oleh sejumlah besar pendapatan, keuntungan, pekerjaan dan industri berkaitan yang terhasil daripadanya.

Dengan RAPID, ianya akan berubah tidak lama lagi.

Dalam masa beberapa dekad Malaysia tidak lama lagi akan menjadi pengeksport bersih produk minyak bertapis dan bukannya pengimport bersih dengan membenarkan orang lain untuk mendapat keuntungan daripada perbelanjaan kita.

Penapisan minyak sebenarnya lebih menguntungkan apabila harga minyak adalah rendah. Sementara ada perniagaan yang lebih besar untuk penyimpanan minyak semasa harga minyak yang rendah dan bekalan berlebihan.

Ini membolehkan negara dan Petronas untuk menjadi lebih seimbang dan lebih berdaya tahan terhadap turun naik harga minyak.

Satu lagi kesilapan masa lalu dapat diselesaikan.


20170301-aramco-rapid-pengerang-pembangkang-khianat-2
Nota:
Mungkin juga DAP dan Pakatan menjadi agen Singapura mahu RAPID Pengerang di batalkan kerana ia memberi kesan kepada industri petro-kimia dan berkaitan petroleum mereka.

DAP dan Pakatan adalah pengkhianat kepada negara kita dan tidak mahu kita untuk bersaing dengan Singapura sebagai hab petro-kimia serantau. Mereka juga pergi ke Taiwan untuk membantah di Parlimen Taiwan dan akhirnya pelabur memansuhkan pelaburan RM35 bilion di Pengerang.

Manakala BN berjaya menandatangani pelaburan RM31 bilion bersama Aramco dari Arab Saudi di Pengerang.

https://www.therocket.com.my/en/the-fight-for-pengerang-goes-to-taiwan/

UTAMAEKONOMIPelaburan Aramco dalam RAPID Pengerang Bakal Meletakkan Malaysia Sebagai Peneraju Industri Petro-kimia...

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium