Mengapa Jack Ma, Alibaba Pilih Malaysia? Sebab Najib Nak Jual Malaysia? - pakdin.my

Perdana Menteri Najib Razak dan Pengerusi Alibaba dan orang yang terkaya di Asia, Jack Ma, menghadiri satu majlis di Kuala Lumpur hari ini untuk mengumumkan rancangan gergasi runcit dalam talian untuk merancang hab serantau yang baru dan perkongsian mengenai inisiatif e-dagang merentasi sempadan.

– Penubuhan hab e-fulfilment berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur bagi rantau ASEAN.

– Hab satelit perkhidmatan keluasan 500,000 kaki persegi di Bandar Malaysia untuk PKS, usahawan, pemacu dan firma usahasama untuk menubuhkan perniagaan mereka di sana.

– platform sehenti perkhidmatan perdagangan dalam talian rentas sempadan, kerjasama dalam e-pembayaran dan pembiayaan,

– dan pembangunan latihan e-talent yang akan “dimasukkan ke dalam pelan hala tuju transformasi Malaysia di dalam ekonomi digital”.

– Hab ini akan beroperasi di bawah inisiatif Electronic World Trade Platform (eWTP) bersama-sama dengan Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC). Ia akan berfungsi sebagai kemudahan pelepasan kastam berpusat, pergudangan dan kemudahan fulfilment Malaysia dan rantau ini.

MENGAPA MALAYSIA?

Jack Ma berkata: “Saya meletakkan visi untuk eWTP tahun lepas, dan kita sebagai sebuah syarikat yang telah mengambil tanggungjawab untuk menjadikan ini satu realiti. E-hab pertama di bawah eWTP luar China akan pergi jauh ke arah membuat perdagangan global yang lebih inklusif dan menyediakan sokongan yang amat diperlukan kepada konstituen sangat penting:. PKS dan generasi muda “

“Malaysia adalah jauh lebih mesra perniagaan daripada yang saya fikir,” kata pengasas dan pengerusi Alibaba Jack Ma, yang juga penasihat negara kepada ekonomi digital Malaysia.

BILA?

Fasa awal baru “e-hub” yang kini dijangka akan dimulakan sebelum akhir 2017 oleh Alibaba, dengan pelancaran rasmi pada akhir tahun 2019.

APA MENAFAATNYA UNTUK MALAYSIA

“Saya pernah mendengar (yang) 97% perniagaan di Malaysia adalah perniagaan kecil, tetapi mereka menyumbang hanya 40% kepada KDNK,” Ma berkata, menekankan bahawa perniagaan kecil boleh menyumbang sehingga 80% dengan sokongan.

The DFTZ mempunyai potensi untuk menggandakan kadar pertumbuhan eksport barangan PKS Malaysia ‘pada tahun 2025, menurut MDEC.

Ia juga dianggarkan untuk menyokong US$65 bilion nilai barangan bergerak melalui zon, serta mewujudkan 60,000 peluang pekerjaan secara langsung dan tidak langsung pada masa itu.

Satu lagi kejayaan besar oleh Perdana Menteri Najib Razak dan Malaysia (menjual negara?)

UTAMAEKONOMIMengapa Jack Ma, Alibaba Pilih Malaysia? Sebab Najib Nak Jual Malaysia?

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium