GST digunakan untuk bail-out? Mengikut Matematiknya Tidak Menambah - pakdin.my

Satu tanggapan salah yang biasa yang di cipta dan digunakan di kalangan penyokong Pakatan untuk tujuan propaganda pembangkang adalah sama ada GST atau pengurangan subsidi digunakan untuk “menyelamatkan” 1MDB atau songlap.

Tetapi apa yang orang Pakatan tidak pernah memberitahu macai mereka adalah apabila GST dilaksanakan, pelbagai perubahan pada kelompok lain – sebagian besar yang terjadi adalah sebahagian daripada pembaharuan cukai.

Cukai jualan dan perkhidmatan dihapuskan.

Cukai korporat dan Cukai Pendapatan diturunkan – terutamanya untuk mereka dalam berpendapatan sederhana dan rendah dimana mereka dalam kumpulan yang berpendapatan di bawah RM4,000 sebulan tidak lagi perlu membayar cukai pendapatan manakala golongan berpendapatan pertengahan pula cukai peribadi mereka dikurangkan dengan ketara.

https://pakdin.my/apa-yang-ramai-buat-tidak-nampak-di-sebalik-perlaksanaan-gst/

Pembaharuan cukai di atas juga bermakna bahawa hasil cukai tambahan yang diperolehi melalui GST kebanyakannya dikutip dari orang-orang yang tidak pernah membayar cukai atau tidak diisytiharkan atau mengelak cukai sebelum ini – bukan dari mereka yang jujur membayar cukai pendapatan mereka sementara cukai yang lain dihapuskan atau diturunkan.

BR1M juga dapat dilaksanakan dan kemudian memberikan kesan lebih dua kali ganda yang bermaksud bahawa golongan berpendapatan B40 kini dikenakan cukai pada kadar yang negatif – bermakna Kerajaan membayar mereka lebih daripada cukai yang mereka bayar.

Selain itu, pendapatan petroleum kepada Kerajaan telah menurun dengan banyak pada tahun 2015 dan 2016.

Kesan bersih adalah pada keseluruhannya pendapatan Kerajaan menjadi kurang seperti yang ditunjukkan dalam carta.

Jadi, di mana wang dari GST disalurkan untuk “menyelamatkan” 1MDB?

Matematik secara mudahnya tidak menambah untuk menyokong propaganda dan pembohongan Pakatan!

Walaupun Lim Guan Eng bukan ejen hartanah tetapi dia masih seorang akauntan. Saya pasti dia sekurang-kurangnya boleh membuat kira-kira berkaitan ini.

Jika GST adalah semata-mata untuk bail-out ini atau itu, mengapa tidak boleh Kerajaan hanya meningkatkan cukai jualan, cukai perkhidmatan, cukai korporat dan cukai pendapatan peribadi? Mengapa perlu memperkenalkan (cukai yang telus) yang baru dan sangat telus yang akan menyusahkan kerajaan?

Jika GST adalah untuk bail-out ini atau itu mengapa apabila selepas Malaysia memperkenalkan GST terdapat negara-negara seperti Mesir, India, Oman, Bahrain, Qater, UAE, Arab Saudi dan Jordan juga memperkenalkan GST? Siapa yang mereka hendak bail-out?

Apakah 160 negara-negara lain yang telah lama-lalu memperkenalkan GST juga bertujuan untuk bail-out?

GST adalah hasil Kerajaan Persekutuan. Oleh itu, kesemua kutipan tersebut akan dimasukkan ke dalam Kumpulan Wang Disatukan bersama hasil-hasil Kerajaan Persekutuan yang lain.

Kumpulan Wang Disatukan tertakluk kepada Rang Undang-undang Perbekalan sebelum boleh di belanjakan seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Pembentangan belanjawan pada setiap tahun adalah memenuhi kehendak-kehendak Perlembagaan ini. Secara asasnya, melalui pembentangan belanjawan, kerajaan memohon kebenaran rakyat (melalui Dewan Rakyat) untuk membelanjakan wang daripada Kumpulan Wang Disatukan.

https://m.wikisource.org/wiki/Perlembagaan_Persekutuan_Malaysia/Peruntukan_Kewangan

Setiap rakyat mempunyai akses untuk melihat sendiri laporan pembentangan bajet dan sekiranya telah diluluskan di Parlimen ianya akan menjadi akta dan setia perbelanjaan diaudit oleh Jabatan Audit Negara serta disemak oleh Jawatankuasa Kira-Kira Wang Awam (PAC) yang jawatankuasanya terdiri dari kalangan Ahli Parlimen Parti Pemerintah dan Pembangkang.

LSS.

“Perlembagaan Persekutuan Malaysia/Peruntukan Kewangan”
https://m.wikisource.org/wiki/Perlembagaan_Persekutuan_Malaysia/Peruntukan_Kewangan

“SEBAB GST PERLU DI MALAYSIA”
https://pakdin.my/sebab-gst-perlu-di-malaysia/

“Apa Yang Ramai Buat Tidak Nampak Di Sebalik Perlaksanaan GST”
https://pakdin.my/apa-yang-ramai-buat-tidak-nampak-di-sebalik-perlaksanaan-gst/

UTAMAEKONOMIGST digunakan untuk bail-out? Mengikut Matematiknya Tidak Menambah

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium