UtamaPOLITIKPenganalisis Politik : Mahathir...

Penganalisis Politik : Mahathir Seperti Seorang Bapa Yang Cuba Untuk Menjual ‘Anak’ Beliau - pakdin.my

Sumbangan untuk memastikan blog ini terus bersiaran: Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]

Blogger politik telah mempersoalkan kesedihan Tun Dr Mahathir Mohamad ke atas penjualan 49.9% kepentingan dalam Proton kepada pembuat kereta China Zheijiang Geely Automotive Co Ltd.

Mendedahkan yang sebenarnya adalah Dr Mahathir yang menetapkan roda dalam gerakan bagi penjualan, Lim Sian See menulis dalam blognya pada hari Sabtu bahawa bekas pengerusi Proton itu menangis air mata palsu.

Beliau mengulas blog post terbaru mengenai ratapan Dr Mahathir bahawa penjualan itu adalah serupa dengan dia “kehilangan anak”.

“Oleh itu, adalah pelik bagi Mahathir untuk tiba-tiba mengkritik penjualan kepentingan dalam Proton kepada Geely China dan mendakwa dia menangis kerana adalah Mahathir yang sebenarnya berkata Proton perlu menjual pegangan saham kepada Volkswagen Jerman pada tahun 2005.

“Mahathir lah yang meminta Kerajaan untuk menjual semua pegangannya dalam Proton kepada sebuah syarikat swasta pada tahun 2011 dan Mahathir juga yang mula-mula mendekati Geely di China pada tahun 2014 untuk meminta ia untuk membantu menyelamatkan Proton,”

Beliau menambah bahawa ini adalah umpama “seorang bapa yang cuba menjual anaknya tetapi kemudian cuba untuk menyalahkan orang lain”.

Menurut Lim, jualan Proton mula merosot pada tahun 2003 pada tahun terakhir Mahathir sebagai Perdana Menteri.

“Hanya dua tahun kemudian pada tahun 2005, Perodua telah menguasai pasaran kereta Malaysia dan selepas Mahathir menjadi pengerusi pada tahun 2014, Honda pula menguasai pasaran pada tahun 2016,” katanya.

Tambahnya, Lotus Cars telah mengalami kerugian anggaran RM6 bilion sejak Proton mengambilalih syarikat itu pada tahun 1996 dan tidak pernah untung walau setahun sekalipun.

Lim berkata bahawa pada tahun 2005, Dr Mahathir telah menjemput Volkswagen untuk mengambil alih kepentingan 50% dalam Proton, walaupun bagaimanapun rundingan itu tidak berhasil.

Katanya, Mahathir juga yang meminta Kerajaan untuk menjual saham Proton kepada DRB-Hicom pada 2012.

Lim berkata oleh kerana Proton terus mengalami kerugian berbilion ringgit, Mahathir yang mula-mula mendekati Geely untuk membantu menyelamatkan pengeluar kereta nasional itu.

“Selepas menjadi pengerusi Proton pada bulan Januari 2014, Mahathir dan Tan Sri Syed Mokhtar telah terbang ke China pada bulan April 2014 untuk menjemput Geely bagi membantu menyelamatkan Proton,” katanya.

Lim berkata, DRB-Hicom Group, yang mengambil alih sepenuhnya Proton pada tahun 2012, telah diheret menanggung kerugian, meletakkan kumpulan dan beratus-ratus beribu-ribu pekerja dalam risiko.

“Proton berisiko untuk menyebabkan kejatuhan seluruh kumpulan DRB-Hicom yang sangat menjalankan pelbagai bidang perniagaan termasuk lapangan terbang, pelabuhan, pembinaan, kuasa, logistik dan lain-lain – bersama-sama dengan 60,000 pekerjaan,” kata beliau.

Oleh kerana pekerja dalam risiko, Lim berkata kerajaan kemudian memberikan berbilion Proton ringgit pinjaman mudah bagi membolehkannya untuk terus bertahan.

“Jumlah bantuan yang diberikan oleh Kerajaan kepada Proton pada 2016 sahaja adalah RM3.2bil,” katanya, sambil menambah bahawa Proton juga telah menerima bantuan sejumlah RM14bil sejak ia mula ditubuhkan.

“Malahan anak Mahathir Mokhzaini yang telah disenaraikan sebagai Melayu kedua terkaya di Malaysia dan yang terkenal mempunyai kegemaran terhadap kereta mewah tetapi tidak Proton tidak berminat untuk menggunakan berbilion harta beliau untuk mengambil alih Proton,” katanya.

Lim berkata, dengan pegangan 50.1% oleh Proton milik DRB-Hicom dan bersama Geely, survival Proton lebih terjamin.

“Adalah lebih baik bagi Malaysia untuk memiliki 50.1% daripada syarikat yang mempunyai peluang untuk terus hidup dan mempunyai pasaran meliputi sebanyak 1.43 bilion orang daripada memiliki 100% daripada sebuah syarikat yang di ambang muflis dan kerugian berbilion ringgit setiap tahun dalam lingkungan pasaran hanya 30 juta orang,” katanya.

DRB-Hicom berkata pada hari Rabu ia telah mencapai persetujuan untuk menjual kepentingan dalam Proton. Kedua-dua pihak berharap untuk menandatangani perjanjian muktamad pada bulan Julai 2017.

http://bit.ly/2rLMlCu

Facebook Comments

Berkaitan

Baca Juga

[VIDEO] Enam maut, lapan cedera van terbabas turun dari Genting Highlands – Bomba

Kemalangan tersebut berlaku pada 1:15 tengah hari semasa van yang dinaiki 14 orang itu sedang dalam perjalanan turun dari Genting Highlands. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162266

[VIDEO] Ada perkara tak ikut peraturan dalam perolehan vaksin, kata PM

“sebahagiannya tidak mengikuti peraturan dan ditandatangani oleh menteri tanpa persetujuan Jabatan Peguam Negara”. BACA selanjutnya di https://pakdin.my/162255

[VIDEO] Gempa 7.4 SR gegar Turkiye dan Syria

Wilayah Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay dan Kilis terjejas teruk akibat gempa itu. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162244

[VIDEO] SPRM siasat ‘sedekah’ ketika PRU15, jejaki 90 pengundi

Kami sedang mengenal pasti 90 individu di Terengganu yang dikatakan menerima pemberian wang untuk mengundi sebuah parti politik pada PRU15 BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162224/?amp=1

[VIDEO] Mahkamah Sepanyol tolak rayuan waris Sulu

Azalina berkata, keputusan mahkamah perlembagaan itu mengesahkan pembatalan Stampa sebagai penimbang tara. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162214/?amp=1

[VIDEO] PATI bina penempatan haram lengkap sekolah di Nilai

Ketika serbuan dilakukan, terdapat cubaan daripada beberapa orang PATI meloloskan diri daripada ditahan pegawai Imigresen malah ada yang cuba bertindak agresif BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162197/?amp=1

Pembersihan UMNO: Tunggu sesi akan datang, kata Ahmad Zahid

Ketika diasak pemberita di Majlis Personaliti Quran di sini pada Isnin, Ahmad Zahid yang juga Timbalan Perdana Menteri berkata: "Tunggulah, dalam sesi akan datang" BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162188/?amp=1

[VIDEO] Tindakan pantas guru selamatkan lebih 20 murid jatuh laut akibat jeti runtuh

Ketua UMNO Bahagian Semporna, Abdul Manan Indanan, berkata pihaknya dimaklumkan mengenai kejadian itu dan semua murid serta guru dilaporkan selamat. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162171/?amp=1

Tuntutan waris Kumpulan Sulu: Mahkamah Luxembourg tarik balik perintah sekatan

Azalina juga menegaskan bahawa kerajaan Malaysia tidak akan berhenti berusaha untuk melindungi dan memelihara kepentingan negara. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162161/?amp=1

[VIDEO] Letupan Masjid di Peshawar, Pakistan: 46 maut, 150 cedera

Perdana Menteri Shebaz Sharif mengatakan letupan itu sebagai serangan bunuh diri. Terdapat sekurang-kurangnya 260 orang di masjid itu BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162150/?amp=1

Gopal Sri Ram, Pendakwa kes 1MDB juga menjadi pembela Firma Guaman yang disaman 1MDB – tidak ada konflik kepentingan?

Orang yang diupah oleh kerajaan untuk mendakwa mereka yang menimbulkan masalah kepada 1MDB juga adalah orang yang sama diupah oleh salah satu firma yang didakwa atas kelalaian sehingga menyebabkan berlaku masalah kepada 1MDB BACA seterusnya di:https://pakdin.my/162140

2 kali gagal singkir pendakwa raya, akhirnya tersingkir sendiri

Terdapat akuan bersumpah dari bekas TS Apandi Ali bahawa Sri Ram pernah datang ke rumah memberitahu bahawa Mahathir meminta beliau bantu untuk membuat tangkapan ke atas DSN. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162129