Tuesday, March 5, 2024

Sebuah Kisah Dari Dua Kejutan Komoditi – Hebat Sangat Ke Mahathir?- pakdin.my

Yang menakjubkan kejatuhan 70% harga minyak, daripada paras tertinggi AS$115 setong pada bulan Jun 2014 ke bawah AS$35 pada akhir Februari 2016 meninggalkan banyak negara bergelut atau terjerumus ke dalam kemelesetan.

Walau bagaimanapun, kesan ke atas Malaysia sederhana dengan pertumbuhan perlahan daripada 6% pada tahun 2014 ke paras terendah 4.2% pada tahun 2016. Berlaku hanya sedikit peningkatan sederhana dalam pengangguran dari 3% hingga 3.5% manakala bank-bank kita terus kekal sangat menguntungkan .

Malah, defisit bajet terus mengurang, yang juga membawa kepada penurunan keseluruhan Hutang Kerajaan kepada nisbah KDNK kepada 52.7% menjelang akhir tahun 2016.

Sejak itu, Malaysia telah meningkat semula dengan pantas dalam dua suku terakhir 2016 dan suku pertama pada 2017.

Kejatuhan harga komoditi global pada 2014-2016 telah berulang berbanding dengan istilah “kejutan komoditi” yang biasa digunakan 1985-1986.

Semasa “kejutan komoditi” ini, harga tiga eksport utama kita ketika itu – Timah, Getah dan Kelapa Sawit – juga jatuh mendadak dan tiba-tiba.

Harga timah jatuh 60% dan sebahagiannya disebabkan oleh manipulasi Mahathir terhadap harga timah menyebabkan bekalan berlebihan, industri bijih timah di Malaysia runtuh – tidak pernah mengalami pemulihan semula.

Harga minyak sawit dan getah juga jatuh kira-kira 40%.

Mahathir tidak berjaya untuk membendung kesan dengan baik dan ini menyebabkan penguncupan mendadak dalam ekonomi: semasa 1980-1984 kadar pertumbuhan tahunan purata adalah 7%, dan pada tahun 1985 adalah -1% (negative 1%) dan pada tahun 1986 1.2%

Di peringkat perniagaan am, kemerosotan besar dalam permintaan agregat mencipta lebihan kapasiti yang besar dan peningkatan bilangan kebankrapan korporat. Kadar pengangguran meningkat kepada 8% pada tahun 1986 daripada tahap purata 4.5 semasa separuh pertama dekad.

Kemelesetan juga mencetuskan krisis perbankan yang teruk, dengan nisbah pinjaman tidak berbayar (NPL) bank perdagangan mencapai tahap tertinggi dalam sejarah sebanyak 30% pada tahun 1987 dan 1988.

Pada masa yang sama, Mahathir terus meminjam dengan banyak untuk menangani krisis ini dan pada 1986 Hutang berbanding KDNK telah sudah melebihi 103% – berbanding hanya 43% apabila Mahathir mengambil alih sebagai Perdana Menteri pada tahun 1981.

Mereka yang bekerja di pertengahan 1980-an boleh memberitahu kita bagaimana buruk keadaan ketika itu – dan semuanya adalah kerana harga komoditi menjunam.

Seperti yang dinyatakan di atas, ini tidak berlaku di Malaysia pada 2014-2016 walaupun harga komoditi menjunam lebih teruk.

Kredit harus diberikan kepada Najib kerana mengesan lebih awal pergantungan berlebihan ke atas Petroleum dan berpindah kepada mempelbagaikan Malaysia dan walaupun menghadapi tekanan politik yang memuncak, dalam melaksanakan GST untuk mempelbagaikan hasil kerajaan dalam masa yang sama memastikan defisit kerajaan tetap terkawal.

Ini adalah hasil daripada pemahaman ekonomi, perancangan dan dasar-dasar pro-aktif dan bukannya tembak-tembak dan dasar reaktif seperti pada masa lalu.

Ia kedengaran mudah tetapi sejarah memberitahu kita, ia boleh menjadi jauh lebih teruk lagi terhadap Malaysia dan kita boleh mengalami kejutan seperti yang telah dialami oleh negara-negara seperti Brazil, Afrika Selatan, Mongolia.

Kesan masa lampau memerlukan kerja keras untuk menyusun semula ekonomi dan perlu bergerak dengan pertumbuhan yang lebih pantas untuk menyaingi kepesatan ekonomi serantau dan dunia.

*********

Rujukan:

‘Working Papers in Trade and Development – Malaysian Economy in Three Crises’

https://crawford.anu.edu.au/acde/publications/publish/papers/wp2010/wp_econ_2010_12.pdf

UtamaEKONOMISebuah Kisah Dari Dua Kejutan Komoditi - Hebat Sangat Ke Mahathir?

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR