Friday, February 23, 2024

[Video] Tiada Perdana Menteri Lain Yang Menghadapi Cabaran Global Yang Lebih Besar Terhadap Ekonomi Negara Daripada Najib Tun Razak.- pakdin.my


https://youtu.be/mKX0LjVMe6k

Apabila beliau mula menjadi Perdana Menteri pada tahun 2009, beliau perlu dengan segera untuk menyelamatkan Malaysia daripada kemelesetan global yang terburuk sejak kemelesetan tahun 1990an. Dalam masa yang sama syarikat-syarikat besar seperti AIG, Citibank, General Motors, Chrysler telah muflis dan perlu diselamatkan oleh Kerajaan Amerika Syarikat.

Krisis 1997-1998 krisis adalah krisis kecil serantau berbanding dengan krisis global yang ini. Namun begitu, dasar awal kita pada tahun 1997-1998 untuk menaikkan kadar faedah dengan tinggi untuk mempertahankan Ringgit dengan lebih cepat menyebabkan banyak syarikat mengalami kegagalan dan ada juga bank yang terpaksa ditutup.

Pada tahun 2009, Najib terpaksa meminjam banyak untuk mengepam wang ke dalam ekonomi bagi menyelamatkan kita dari kemelesetan. Ia terbukti berjaya. Tetapi kemudiannya berakhir dengan beliau dipersalahkan kerana meminjam bagi menyelamatkan mereka.

Kemudian beliau melaksanakan Program Transformasi Nasional untuk mempelbagaikan ekonomi negara di samping memisahkan ekonomi kita dari pergantungan yang berlebihan kepada hasil minyak.

Ia terbukti menjadi berpandangan jauh apabila hasil minyak mula turun 80% pada tahun 2014.

Kali terakhir harga komoditi utama kita jatuh seperti ini adalah pada tahun 1985-1986. Walau bagaimanapun, seperti pada tahun 1997, Mahathir tidak berjaya untuk mengatasinya dan ekonomi ketika itu mengalami kemelesetan yang terburuk.

Sedangkan pada 2014-2015, Najib juga membiarkan Ringgit menyusut dan tidak menaikkan kadar faedah berlebihan seperti pada tahun 1997-1998 untuk mempertahankan Ringgit – oleh itu membolehkan pengeksport kita dan industri pelancongan yang sangat memerlukan ruang untuk pulih dan mengambil kesempatan daripada penyusutan Ringgit.

Mereka yang tahu dasar-dasar ekonomi akan tahu dia telah membuat keputusan yang sukar walaupun mendapat kritikan dan serangan politik.

Sejarah kini telah terbukti dan keputusan tersebut adalah betul.

Sebagai sebahagian daripada transformasi ekonomi, beliau juga turut melaksanakan dasar untuk membetulkan kesilapan legasi masa lalu seperti memansuhkan subsidi bahan api, membetulkan perjanjian IPP yang berat sebelah, membeli balik PLUS, menumpukan semula kepada transpirasi awam, memperkenalkan gaji minimum untuk secara perlahan mengurangkan pergantungan kepada pekerja asing dan menyebabkan pendapatan kita untuk kekal statik, mengagih kekayaan menggunakan BR1M yang mengurangkan jurang pendapatan dan jurang bandar-luar bandar, AP dikurangkan, mengurangkan harga kereta untuk model ASEAN, membantu FELDA mendapatkan pembiayaan melalui penyenaraian untuk melakukan penanaman semula besar-besaran dan pengembangan, mengimbang semula ekonomi antara domestik dan eksport, menekankan pembangunan di kawasan yang sekian lama diabaikan negeri-negeri pantai timur, Sarawak dan Sabah, memansuhkan perlindungan untuk Proton dan membina semula serta mengukuhkan hubungan diplomatik dan hubungan perdagangan.

Apa sahaja yang Mahathir atau Pakatan perkatakan tentang Najib, ia adalah satu fakta bahawa beliau telah berjaya mengemudi Malaysia keluar dari masalah besar DUA KALI dalam tempoh 6 tahun dan telah meletakkan kita kembali ke landasan asas pertumbuhan – seperti yang dilihat dalam pertumbuhan KDNK Suku Pertama negara.

Adakah Mahathir dan Anwar menghadapi krisis ekonomi global seperti 2008 dan trumped? Tidak. Mereka hanya dikejutkan  oleh denam ekonomi Asia pada skala kecil dan menyebabkan kita kehilangan 6 tahun pembangunan.

Adakah Mahathir berjaya mengemudi kemerosotan harga komoditi seperti Najib lakukan pada 2015-2016? Tidak. Mahathir gagal teruk pada tahun 1985-1986 kemerosotan komoditi dan ekonomi mengalami kemelesetan yang terburuk.

************

Kepada pengkritik kerajaan:

Adakah anda menafikan bahawa kemelesetan ‘Great Global’ 2008-2009 – terburuk sejak kejatuhan global pada tahun 1930-an?

https://www.google.com/m?q=Great+Global+Recession+2008&channel=new&espv=1

https://www.google.com/m?q=1930+Economy+Great+Depression&channel=new&espv=1

Adakah anda menafikan bahawa 2014-2016 menyaksikan kejatuhan harga minyak terburuk dalam sekurang-kurangnya satu generasi atau sejak 45 tahun yang lalu?

https://www.google.com/m?q=Global+Oil+Price+2014&channel=new&espv=1

Jika anda tidak menafikan hal tersebut, maka bagaimana Malaysia bukan sahaja terselamat tanpa tercalar dan terus menjadi antara ekonomi yang paling pesat berkembang kalangan negara rakan-rakan yang lain?

Adakah kerana silap mata atau kerana berkat kehebatan Tokong Kepulauan utara?

Secara jujur ​ Perdana Menteri Najib Razak membantu mewujudkan banyak perniagaan pintar dia mewujudkan banyak peluang pekerjaan dan membantu mewujudkan pemikiran baru dan membawa masuk ramai pelabur kedalam negara ini.

Kita berharap lebih banyak pembangunan untuk masa depan.

——–

Rujukan:

Google

https://www.google.com/m?q=World+Malaysia+Economic+Recession+2009&channel=new&espv=1

UtamaEKONOMI Tiada Perdana Menteri Lain Yang Menghadapi Cabaran Global Yang Lebih Besar...

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR