Mengapa RM1 tidak sama dengan SGD1 - pakdin.my

1. Jawapan mudah ialah boleh. Malah, memang boleh.

2. Apabila Singapura, Brunei dan Malaysia menjadi kerajaan sendiri dan mengeluarkan mata wang sendiri, terdapat Perjanjian Pertukaran yang ketiga-tiga negara di mana Ringgit Malaysia boleh tukar pada nilai yang sama dengan dolar Singapura dan dolar Brunei.

3. Ini berakhir pada 8 Mei 1973, apabila kerajaan Malaysia menarik balik perjanjian itu – yang bermaksud Malaysia adalah yang memutuskan ia tidak mahu nilai mata wang yang sama.

4. Jika Malaysia mahu mempunyai kadar pertukaran yang kukuh dan sama dengan Singapura dan Brunei, ianya boleh.

5. Malah, Perdana Menteri boleh segera mengumumkan pasca mata wang esok dan melaksanakan kawalan modal – sama seperti yang dilakukan oleh Mahathir pada tahun 1998 untuk menaikkan Ringgit pada USD1 = RM3.80 apabila Ringgit jauh lebih lemah.

6. Sekiranya Mahathir boleh melakukannya, pastinya Perdana Menteri Najib juga boleh melakukan perkara yang sama.

7. Tambatan Ringgit ini dilaksanakan sehingga Mahathir bersara tetapi ditarik semula pada tahun 2005 oleh Perdana Menteri selepas beliau, Abdullah Ahmad Badawi.

8. Tetapi ada banyak sebab mengapa Malaysia tidak menambat mata wang itu sama seperti Singapura dan Brunei.

9. Sebab utama adalah kerana struktur dan saiz asas ekonomi Malaysia berbeza sama sekali dari Singapura dan Brunei.

10. Walaupun Singapura pada dasarnya berasaskan perkhidmatan dan perkilangan, ekonomi Malaysia adalah dan masih berasaskan eksport komoditi.

11. Sebaliknya, Brunei menghasilkan dan mengeksport hampir sama jumlah petroleum seperti Malaysia tetapi mempunyai populasi yang 90 kali lebih kecil daripada kita. Ini bermakna, ia mampu memiliki mata wang yang kukuh.

12. Kedua-dua Singapura dan Brunei juga mengimport sebahagian besar komoditi mereka yang lain, bahan mentah serta makanan.

13. Oleh itu, mata wang yang kuat memberi manfaat kepada mereka kerana ia membantu mengekalkan inflasi yang lebih rendah.

14. Kedua-dua negara juga tidak mempunyai kadar pertukaran terapung bebas seperti Malaysia tetapi kadar tukaran mata wangnya diuruskan dan ditetapkan oleh bank pusat mereka.

15. Ekonomi Singapura adalah salah satu yang paling unik di dunia.

16. Pertukaran asing yang kuat memberi manfaat kepada Singapura dan tidak mengancam daya saing Singapura (sekurang-kurangnya buat sekarang):

A              Singapura tidak mempunyai pangkalan sumber utama untuk dilindungi.

– Tidak seperti Malaysia yang mempunyai industri petroleum, minyak kelapa sawit, kayu dan pertanian dan industri agroculture yang sensitif terhadap kadar pertukaran yang tinggi, Singapura tidak ada.

B.       Eksport barangan pembuatan Singapura mempunyai input yang diimport dengan kandungan bahan tempatan yang sangat sedikit.

– Apa pun yang dihasilkan dan dieksport oleh Singapura, bahan mentah diimport supaya walaupun dolar Singapura yang tinggi membuat eksport mereka mahal tetapi bahan mentah yang diimport menjadi murah dan oleh itu Singapura mampu mengurangkan harga eksport atau harga dalam mata wang negara ketiga seperti seperti AS$.
– ini juga menjadikan kos buruh Singapura mahal tetapi Dolar Singapura yang tinggi juga menarik lebih ramai buruh yang diimport dan murah (seperti dari Malaysia) untuk bekerja di Singapura. Buruh asing baru ini menurunkan kos buruh dan gaji. (ini adalah salah satu sebab mengapa rakyat Singapura tempatan hanya 60% daripada jumlah penduduk dan menyebabkan mereka marah kepada kerajaan mereka)
– Bagaimana jika nilai tukar Singapura semakin lemah – terutamanya terhadap RM? Ramai rakyat Malaysia akan kurang cenderung untuk bekerja di Singapura. C. Dasar meningkatkan mata wang menarik dana asing.
– Oleh kerana Singapura merupakan hab kewangan antarabangsa, walaupun bank Singapura membayar faedah deposit yang sangat rendah (orang asing tahu bahawa nilai wang mereka di Singapura akan bertambah apabila dolar Singapura meningkat.

17. Mata wang yang tinggi ini bertindak seperti kadar ‘pseudo-interest’ untuk pendeposit asing. Monetary Authority Singapore (MAS) membuat pendirian mereka sangat jelas terhadap warga asing dengan mengumumkan secara terbuka bahawa mereka akan terus mencapai dasar mata wang yang meningkat.

18. Ini bermakna dolar Singapura akan terus tinggi di masa depan – bukan sekadar berbanding Ringgit tetapi terhadap semua mata wang lain di dunia. Ini dapat dilihat oleh kenaikan berterusan dolar Singapura berbanding dolar AS.

19. Ketika Najib mula mengambil alih sebagai Perdana Menteri pada bulan April 2009, Ringgit berada pada AS$1 = RM3.73. Dalam tempoh beberapa tahun akan datang, Ringgit sebenarnya meningkat 30% berbanding dengan AS$ dan juga meningkat setinggi AS$1 = RM2.96 pada 2012 dan 2013. Malah, semasa PRU13 Ringgit berada pada tahap ini tetapi yang peliknya, ahli politik Pakatan berkata Malaysia bakal bankrap walaupun mata wang meningkat 30% berbanding AS$.

20. Walau bagaimanapun, disebabkan kombinasi Kerajaan Amerika Syarikat yang menaikkan kadar faedahnya yang terendah dalam sejarah dengan mengurangkan dasar Pembebasan Ekuiti mereka dan kejatuhan 70% dalam harga minyak global menyebabkan Ringgit menjadi lemah. Ia kini di RM4.23 berbanding USD1 – atau turun kira-kira 14% dari RM3.73 ketika Najib mula-mula mengambil alih.

21. Bandingkan dengan apabila Mahathir menjadi Perdana Menteri pada tahun 1981 di mana USD1 adalah RM2.40. Pada masa dia bersara, Ringgit turun 60% kepada RM3.80 yang merupakan kadar tambatan. jika ia tidak ditambat, ia akan menjadi serendah RM4.86. Begitu juga, semasa era Mahathir menyaksikan penurunan Ringgit berbanding SG1 = RM1.04 hingga RM2.30 apabila dia bersara. Semasa Mahathir, mata wang kita tidak pernah sekali meningkat berbanding dua mata wang ini – tidak seperti peningkatan 30% yang berlaku semasa Najib menjadi Perdana Menteri.

22. Walau bagaimanapun, Pengerusi Pakatan hari ini tidak tahu malu mengatakan Najib gagal apabila Ringgit jatuh 14% dalam menghadapi kemerosotan harga komoditi dunia sedangkan ketika era Mahathir menyaksikan kejatuhan 60%.

23. Hari ini, Pakatan tidak akan mendakwa bahawa Pengerusi mereka telah gagal walaupun terdapat fakta mengenai kadar pertukaran yang membuktikannya. Malah, sejak Najib mengambil alih, Ringgit sebenarnya telah mengatasi banyak lagi ekonomi negara berasaskan komoditi utama termasuk Norway, Ukraine, Rusia, Mexico, Argentina, Kazakhstan, Brazil, Afrika Selatan dan banyak lagi yang juga dipengaruhi oleh kemerosotan harga komoditi global sejak 2014.

24. Sejak mata wang kita lemah, kerajaan telah memanfaatkannya untuk mempromosikan eksport dan industri pelancongan – kedua-duanya kini melihat peningkatan dua angka tahun ini. Terdapat kelebihan di negara yang matawangnya lemah.

25. Apabila mata wang naik dan turun, Ringgit pasti akan menibgkat di masa hadapan kerana Ringgit kini dianggap dinilai dibawah pasaran sebenar. Tetapi dalam masa yang sama, kita memanfaatkannya untuk mengembangkan pasaran. Mengenai tuntutan bahawa ekonomi kita telah gagal disebabkan oleh kejatuhan mata wang, ia amat amatur dan tidak benar.

26. Mata wang negara bukan penanda aras atau penunjuk bagi betapa kuatnya ekonomi, Sebagai contoh, Pounds UK berada pada paras RM8.57 ketika kita mula-mula memperoleh kemerdekaan. Hari ini, RM5.50. Adakah ini bermakna United Kingdom telah gagal?

27. Bagi orang yang mendakwa bahawa Malaysia telah “gagal” kerana tukaran mata wang bermakna bahawa mereka telah mengabaikan standard dan kualiti hidup kebanyakan rakyat Malaysia dan hakikat bahawa kita mempunyai kadar pengangguran yang sangat rendah iaitu hanya 3.5%, yang dianggap ahli ekonomi sebagai pekerjaan penuh.

28. Fakta menunjukkan bahawa semakin banyak rakyat Malaysia menikmati taraf hidup yang lebih baik. Mereka membeli kereta yang lebih baik dan lebih mahal dalam jumlah yang semakin meningkat (Honda kini menjadi nombor 2 jualan kereta terbaik), mempunyai telefon bimbit yang mewah dan penembusan TV kabel dan lebih ramai pergi bercuti di luar negara berbanding sebelum ini.

29. Oleh kerana ekonomi kita teguh, ini juga sebab mengapa begitu ramai pekerja asing datang bekerja di Malaysia. Tiada siapa yang ingin untuk bekerja di negara yang “gagal” – tetapi berjuta juta pekerja asing datang ke negara ini untuk pekerja.

30. Seperti yang telah saya katakan sebelum ini, kita boleh menambat mata wang seperti apa yang dilakukan oleh Mahathir. Tetapi kita tidak melakukannya kerana kita mahu mengambil peluang ini untuk meningkatkan pasaran eksport negara dan pelancongan sambil meningkatkan daya saing.

31. Dari masa ke masa, mata wang kita pasti akan meningkat berbanding Dollar AS dan dolar Singapura tetapi tidak mungkin kita akan sangat meningkat terhadap Dolar Singapura dalam jangka sederhana kerana Singapura tidak mempunyai pilihan tetapi untuk terus meningkatkan mata wang mereka.


Rujukan: MENGAPA NILAI DOLAR SINGAPURA AKAN TERUS MENINGKAT?
https://pakdin.my/mengapa-nilai-dolar-singapura-akan-terus-meningkat/
 
Eric See-To.

UTAMAEKONOMIMengapa RM1 tidak sama dengan SGD1

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium