Maybank: 158088200693
PayPal: [email protected]

Maybank: 158088200693
PayPal: [email protected]

Mengapa RM1 tidak sama dengan SGD1 - pakdin.my

Mengapa RM1 tidak sama dengan SGD1 - pakdin.my

1. Jawapan mudah ialah boleh. Malah, memang boleh.

2. Apabila Singapura, Brunei dan Malaysia menjadi kerajaan sendiri dan mengeluarkan mata wang sendiri, terdapat Perjanjian Pertukaran yang ketiga-tiga negara di mana Ringgit Malaysia boleh tukar pada nilai yang sama dengan dolar Singapura dan dolar Brunei.

3. Ini berakhir pada 8 Mei 1973, apabila kerajaan Malaysia menarik balik perjanjian itu – yang bermaksud Malaysia adalah yang memutuskan ia tidak mahu nilai mata wang yang sama.

4. Jika Malaysia mahu mempunyai kadar pertukaran yang kukuh dan sama dengan Singapura dan Brunei, ianya boleh.

5. Malah, Perdana Menteri boleh segera mengumumkan pasca mata wang esok dan melaksanakan kawalan modal – sama seperti yang dilakukan oleh Mahathir pada tahun 1998 untuk menaikkan Ringgit pada USD1 = RM3.80 apabila Ringgit jauh lebih lemah.

6. Sekiranya Mahathir boleh melakukannya, pastinya Perdana Menteri Najib juga boleh melakukan perkara yang sama.

7. Tambatan Ringgit ini dilaksanakan sehingga Mahathir bersara tetapi ditarik semula pada tahun 2005 oleh Perdana Menteri selepas beliau, Abdullah Ahmad Badawi.

8. Tetapi ada banyak sebab mengapa Malaysia tidak menambat mata wang itu sama seperti Singapura dan Brunei.

9. Sebab utama adalah kerana struktur dan saiz asas ekonomi Malaysia berbeza sama sekali dari Singapura dan Brunei.

10. Walaupun Singapura pada dasarnya berasaskan perkhidmatan dan perkilangan, ekonomi Malaysia adalah dan masih berasaskan eksport komoditi.

11. Sebaliknya, Brunei menghasilkan dan mengeksport hampir sama jumlah petroleum seperti Malaysia tetapi mempunyai populasi yang 90 kali lebih kecil daripada kita. Ini bermakna, ia mampu memiliki mata wang yang kukuh.

12. Kedua-dua Singapura dan Brunei juga mengimport sebahagian besar komoditi mereka yang lain, bahan mentah serta makanan.

13. Oleh itu, mata wang yang kuat memberi manfaat kepada mereka kerana ia membantu mengekalkan inflasi yang lebih rendah.

14. Kedua-dua negara juga tidak mempunyai kadar pertukaran terapung bebas seperti Malaysia tetapi kadar tukaran mata wangnya diuruskan dan ditetapkan oleh bank pusat mereka.

15. Ekonomi Singapura adalah salah satu yang paling unik di dunia.

16. Pertukaran asing yang kuat memberi manfaat kepada Singapura dan tidak mengancam daya saing Singapura (sekurang-kurangnya buat sekarang):

BACA juga  Akhirnya Pas Terpaksa Mengakui DAP Masih Belum Faham Islam

A              Singapura tidak mempunyai pangkalan sumber utama untuk dilindungi.

– Tidak seperti Malaysia yang mempunyai industri petroleum, minyak kelapa sawit, kayu dan pertanian dan industri agroculture yang sensitif terhadap kadar pertukaran yang tinggi, Singapura tidak ada.

B.       Eksport barangan pembuatan Singapura mempunyai input yang diimport dengan kandungan bahan tempatan yang sangat sedikit.

– Apa pun yang dihasilkan dan dieksport oleh Singapura, bahan mentah diimport supaya walaupun dolar Singapura yang tinggi membuat eksport mereka mahal tetapi bahan mentah yang diimport menjadi murah dan oleh itu Singapura mampu mengurangkan harga eksport atau harga dalam mata wang negara ketiga seperti seperti AS$.
– ini juga menjadikan kos buruh Singapura mahal tetapi Dolar Singapura yang tinggi juga menarik lebih ramai buruh yang diimport dan murah (seperti dari Malaysia) untuk bekerja di Singapura. Buruh asing baru ini menurunkan kos buruh dan gaji. (ini adalah salah satu sebab mengapa rakyat Singapura tempatan hanya 60% daripada jumlah penduduk dan menyebabkan mereka marah kepada kerajaan mereka)
– Bagaimana jika nilai tukar Singapura semakin lemah – terutamanya terhadap RM? Ramai rakyat Malaysia akan kurang cenderung untuk bekerja di Singapura. C. Dasar meningkatkan mata wang menarik dana asing.
– Oleh kerana Singapura merupakan hab kewangan antarabangsa, walaupun bank Singapura membayar faedah deposit yang sangat rendah (orang asing tahu bahawa nilai wang mereka di Singapura akan bertambah apabila dolar Singapura meningkat.

17. Mata wang yang tinggi ini bertindak seperti kadar ‘pseudo-interest’ untuk pendeposit asing. Monetary Authority Singapore (MAS) membuat pendirian mereka sangat jelas terhadap warga asing dengan mengumumkan secara terbuka bahawa mereka akan terus mencapai dasar mata wang yang meningkat.

18. Ini bermakna dolar Singapura akan terus tinggi di masa depan – bukan sekadar berbanding Ringgit tetapi terhadap semua mata wang lain di dunia. Ini dapat dilihat oleh kenaikan berterusan dolar Singapura berbanding dolar AS.

19. Ketika Najib mula mengambil alih sebagai Perdana Menteri pada bulan April 2009, Ringgit berada pada AS$1 = RM3.73. Dalam tempoh beberapa tahun akan datang, Ringgit sebenarnya meningkat 30% berbanding dengan AS$ dan juga meningkat setinggi AS$1 = RM2.96 pada 2012 dan 2013. Malah, semasa PRU13 Ringgit berada pada tahap ini tetapi yang peliknya, ahli politik Pakatan berkata Malaysia bakal bankrap walaupun mata wang meningkat 30% berbanding AS$.

BACA juga  Isu Tanah KTM Di Singapura: Apa Mahacai Mahathir Tidak Tahu

20. Walau bagaimanapun, disebabkan kombinasi Kerajaan Amerika Syarikat yang menaikkan kadar faedahnya yang terendah dalam sejarah dengan mengurangkan dasar Pembebasan Ekuiti mereka dan kejatuhan 70% dalam harga minyak global menyebabkan Ringgit menjadi lemah. Ia kini di RM4.23 berbanding USD1 – atau turun kira-kira 14% dari RM3.73 ketika Najib mula-mula mengambil alih.

21. Bandingkan dengan apabila Mahathir menjadi Perdana Menteri pada tahun 1981 di mana USD1 adalah RM2.40. Pada masa dia bersara, Ringgit turun 60% kepada RM3.80 yang merupakan kadar tambatan. jika ia tidak ditambat, ia akan menjadi serendah RM4.86. Begitu juga, semasa era Mahathir menyaksikan penurunan Ringgit berbanding SG1 = RM1.04 hingga RM2.30 apabila dia bersara. Semasa Mahathir, mata wang kita tidak pernah sekali meningkat berbanding dua mata wang ini – tidak seperti peningkatan 30% yang berlaku semasa Najib menjadi Perdana Menteri.

22. Walau bagaimanapun, Pengerusi Pakatan hari ini tidak tahu malu mengatakan Najib gagal apabila Ringgit jatuh 14% dalam menghadapi kemerosotan harga komoditi dunia sedangkan ketika era Mahathir menyaksikan kejatuhan 60%.

23. Hari ini, Pakatan tidak akan mendakwa bahawa Pengerusi mereka telah gagal walaupun terdapat fakta mengenai kadar pertukaran yang membuktikannya. Malah, sejak Najib mengambil alih, Ringgit sebenarnya telah mengatasi banyak lagi ekonomi negara berasaskan komoditi utama termasuk Norway, Ukraine, Rusia, Mexico, Argentina, Kazakhstan, Brazil, Afrika Selatan dan banyak lagi yang juga dipengaruhi oleh kemerosotan harga komoditi global sejak 2014.

24. Sejak mata wang kita lemah, kerajaan telah memanfaatkannya untuk mempromosikan eksport dan industri pelancongan – kedua-duanya kini melihat peningkatan dua angka tahun ini. Terdapat kelebihan di negara yang matawangnya lemah.

25. Apabila mata wang naik dan turun, Ringgit pasti akan menibgkat di masa hadapan kerana Ringgit kini dianggap dinilai dibawah pasaran sebenar. Tetapi dalam masa yang sama, kita memanfaatkannya untuk mengembangkan pasaran. Mengenai tuntutan bahawa ekonomi kita telah gagal disebabkan oleh kejatuhan mata wang, ia amat amatur dan tidak benar.

BACA juga  #PRKCameronHighlands: PPBM boikot calon DAP

26. Mata wang negara bukan penanda aras atau penunjuk bagi betapa kuatnya ekonomi, Sebagai contoh, Pounds UK berada pada paras RM8.57 ketika kita mula-mula memperoleh kemerdekaan. Hari ini, RM5.50. Adakah ini bermakna United Kingdom telah gagal?

27. Bagi orang yang mendakwa bahawa Malaysia telah “gagal” kerana tukaran mata wang bermakna bahawa mereka telah mengabaikan standard dan kualiti hidup kebanyakan rakyat Malaysia dan hakikat bahawa kita mempunyai kadar pengangguran yang sangat rendah iaitu hanya 3.5%, yang dianggap ahli ekonomi sebagai pekerjaan penuh.

28. Fakta menunjukkan bahawa semakin banyak rakyat Malaysia menikmati taraf hidup yang lebih baik. Mereka membeli kereta yang lebih baik dan lebih mahal dalam jumlah yang semakin meningkat (Honda kini menjadi nombor 2 jualan kereta terbaik), mempunyai telefon bimbit yang mewah dan penembusan TV kabel dan lebih ramai pergi bercuti di luar negara berbanding sebelum ini.

29. Oleh kerana ekonomi kita teguh, ini juga sebab mengapa begitu ramai pekerja asing datang bekerja di Malaysia. Tiada siapa yang ingin untuk bekerja di negara yang “gagal” – tetapi berjuta juta pekerja asing datang ke negara ini untuk pekerja.

30. Seperti yang telah saya katakan sebelum ini, kita boleh menambat mata wang seperti apa yang dilakukan oleh Mahathir. Tetapi kita tidak melakukannya kerana kita mahu mengambil peluang ini untuk meningkatkan pasaran eksport negara dan pelancongan sambil meningkatkan daya saing.

31. Dari masa ke masa, mata wang kita pasti akan meningkat berbanding Dollar AS dan dolar Singapura tetapi tidak mungkin kita akan sangat meningkat terhadap Dolar Singapura dalam jangka sederhana kerana Singapura tidak mempunyai pilihan tetapi untuk terus meningkatkan mata wang mereka.


Rujukan: MENGAPA NILAI DOLAR SINGAPURA AKAN TERUS MENINGKAT?
https://pakdin.my/mengapa-nilai-dolar-singapura-akan-terus-meningkat/
 
Eric See-To.

Berkaitan

Berkaitan

MESTI BACA

[VIDEO] Teman lelaki bunuh, bakar kekasih hamil

Suspek didakwa telah memukul, menikam dan menoreh perut mangsa sebelum membakar mayat kekasihnya pada malam kejadian dan kembali ke tempat kejadian keesokan hari membawa tong berisi petrol untuk membakar mayat itu sekali lagi. BACA seterusnya di https://pakdin.my/165235

Pembunuh Canny Ong Telah Jalani Hukuman Digantung

Bekas pencuci kabin kapal terbang, Ahmad Najib Aris dihukum gantung sampai mati pada Jumaat berikutan sabitan bersalah oleh Mahkamah Tinggi kerana merogol dan membunuh...

[VIDEO] Ibu mengaku tidak bersalah lakukan amang seksual terhadap anak lelaki

Tertuduh yang berusia 33 tahun didakwa sebagai seorang wanita yang mempunyai hubungan amanah iaitu ibu kandung telah melakukan perbuatan tersebut ke atas dua anaknya di kediaman mereka di sebuah pangsapuri di Puncak Alam pada 8 malam. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/164496

Hujan membasahi Kaabah selepas subuh

Jemaah Malaysia yang menetap di Hotel Abraj Al-Janadriyah turut teruja dengan hujan tersebut apabila masing-masing mengambil video dan gambar dari lobi hotel serta tingkap bilik masing-masing. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165348

Benarkah lelaki sukakan wanita berbadan ‘chubby’ ???

Siapa kata wanita berisi lebih sukar untuk mendapat teman lelaki untuk dijadikan pasangan hidup. Sebenarnya ramai wanita yang cantik dan kurus masih single berbanding dengan wanita yang berisi. Kenapa lelaki sukakan wanita yang berisi?

Jadual Perjalanan Dan Tambang KTM Komuter Sektor Utara – Padang Rengas – Bukit Mertajam – Padang Besar

KTMB Perkenal Laluan Padang Rengas – Bukit Mertajam PADANG RENGAS – Perkhidmatan komuter Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) hari ini memperkenalkan laluan baharu antara stesen...

[VIDEO] Reman lelaki bunuh, bakar teman wanita hamil disambung lima hari

suspek berusia 20 tahun yang merupakan bekas penuntut kolej, telah membawa mangsa menaiki kereta seterusnya bertengkar dengan wanita tersebut sebelum dipukul di kepala BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165326

Cina DAP demonstrasi bantah Guru Melayu bertugas di SMJK(C) Pulau Sebang, Melaka

Dia juga mendakwa, SMJK Pulau Sebang merupakan sekolah Cina TETAPI TELAH DIJAJAH oleh Melayu memandangkan 60% daripada guru-guru di sekolah tersebut adalah guru-guru Melayu.a

TERKINI

[VIDEO] Ahmad Zahid minta MCMC pantau hantaran naratif kaum, agama melampau

Dalam soal pembangunan sebuah negara, budaya menghormati agama dan bangsa perlu diterapkan oleh semua pihak meskipun berbeza fahaman politik.- Ahmad Zahid BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165438

Hujan membasahi Kaabah selepas subuh

Jemaah Malaysia yang menetap di Hotel Abraj Al-Janadriyah turut teruja dengan hujan tersebut apabila masing-masing mengambil video dan gambar dari lobi hotel serta tingkap bilik masing-masing. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165348

Wanita maut dipercayai ditikam bekas tunang

Mangsa wanita berusia 22 tahun yang bekerja sebagai pembantu kedai ditemui terlentang di lantai dengan beberapa kesan tikaman BACA setrusnya di https://pakdin.my/165338

[VIDEO] Reman lelaki bunuh, bakar teman wanita hamil disambung lima hari

suspek berusia 20 tahun yang merupakan bekas penuntut kolej, telah membawa mangsa menaiki kereta seterusnya bertengkar dengan wanita tersebut sebelum dipukul di kepala BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165326

Pengurusan matawang ringgit

Dalam kata-kata pelabur dan penganalisa dulu, Malaysia destinasi pilihan pelaburan di rantau Asia. Malaysia was the preferred investment destination in Asia. Itu dulu lah. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165311

Bekas MB Negeri Sembilan Mohd Isa kembali sertai UMNO

"Terima kasih terima saya jadi ahli UMNO, saya tidak pernah menentang parti. BACA setrusnya di https://pakdin.my/165303

[VIDEO] Perolehan daripada LIMA ‘23 pastikan keupayaan pertahanan pada tahap optimum – Mohamad Hasan

“Sepanjang lima hari acara berlangsung, rakan pertahanan saya bertukar pandangan tentang banyak perkara. Antaranya bagaimana kita boleh terus mengukuhkan kerjasama serantau BACA setrusnya di https://pakdin.my/165294

Shereen raih emas acara 400M pada kejohanan NCAA, Colorado

Beliau yang menggalas cabaran negara pada Sukan SEA Kemboja baru-baru ini juga nyata berada dalam kelas tersendiri apabila menepati ramalan memenangi pingat emas acara 400m selepas merekodkan 52.53s. BACA setrusnya di https://pakdin.my/165285