Israel Datang Program PBB Kecoh, Israel Bagi Derma Pada DAP Tak Kecoh #pakdin.my

Apabila ada sekumpulan diplomat dari Israel hadir ke Malaysia untuk hadir ke satu program Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), penyokong pembangkang mula kecoh dan kritik kerajaan dengan mendakwa kerajaan kononnya memihak dan menyokong rejim zionis itu.

Itu tuduhan mengarut sama sekali. Mungkin mahu lari isu kes rasuah terowong di Pulau Pinang dan isu main bola atas padang pasir di Selangor, maka kecohkanlah cerita kehadiran wakil Israel ke program anjuran PBB itu. “Diversion” dibuat untuk tutup dua cerita panas itu.

Secara dasarnya, Malaysia tidak ada sebarang hubungan diplomatik kerajaan dengan kerajaan dengan Israel. Di passport Malaysia pun masih tertulis dengan jelas larangan masuk ke negara zionis itu.

Wakil Israel yang hadir ke Malaysia adalah Diplomat Kanan Israel yang diketuai bekas Timbalan Duta Israel ke PBB, David Roet untuk hadir program World Urban Forum (WUF). Program WUF dihadiri oleh 185 buah negara dan dianjurkan Program Penempatan Manusia PBB atau UN-Habitat.

Kehadiran diplomat Israel ke program PBB mereka hendak kecoh, kenapa penyokong Pakatan Harapan (PH) tidak kecoh pula tentang pendedahan bahawa DAP menerima derma RM1.2 bilion dari Israel? Perkara itu didedahkan sendiri oleh bekas Pegawai Khas Lim Kit Siang, Mohamad Razali Abdul Rahman kira kira tiga tahun yang lepas.

Pada tahun 2015, ada wakil pembangkang juga buat pendedahan sama. DAP hanya menafikan perkara itu tapi tidak mengambil tindakan memfailkan saman ke atas Mohamad Razali sampai ke hari ini. Mengapa pemimpin tertinggi DAP, Kit Siang dan anaknya Lim Guan Eng membisu tentang duit Israel ini?

https://pakdin.my/sudah-setahun-dana-rm1-2-bilion-dari-israel-mana-jawapan-dap/

https://pakdin.my/israel-tawar-1-2-billion-ngo-minta-polis-siasat-dakwaan-pemimpin-pas-terhadap-dap/

Dapat duit dari Israel untuk menghadapi pilihanraya umum ke 13 yang lepas. Apakah dalam menghadapi pilihanraya kali ini, DAP terima duit derma dari Israel sekali lagi?

https://pakdin.my/dap-terima-dana-pilihanraya-usd300juta/

https://1.bp.blogspot.com/-Bi2FgCGn2zc/WoPBaHbrSjI/AAAAAAAAIlY/m-ugwcNCjs4qMcOdLBklB4mJaPHRpPDswCLcBGAs/s1600/20180214-dap-dana-israel.jpg

Ngeh Koo Ham, Ahli Parlimen DAP Beruas adalah anggota pertubuhan Socialist International yang turut dianggotai oleh parti politik dari Israel. Pertubuhan sosialis antarabangsa ini sering membantu anggotanya menghadapi pilihanraya di seluruh dunia. Barangkali kerana takut rahsia terbongkar, sampai ke hari ini, DAP diam hal dana RM1.2 billion dari Israel ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak tidak pernah cuba untuk menjalinkan sebarang hubungan kerajaan dengan Tel Aviv. Di forum antarabangsa dan PBB, Datuk Seri Najib tegas dan konsisten memperjuangkan isu Palestin.

Berbeza dengan Mahathir yang kini menjadi Pengerusi PH. Mahathir pernah menjalin hubungan dengan Israel. Mahathir sendiri mengaku ada menghantar surat kepada Perdana Menteri Israel pada masa itu, Yithzak Rabin, Benjamin Netanyahu dan Ehud Barak pada tahun 1993, 1997 dan 1999. Ada dakwaan pada 6 hingga 9 Julai 1994, Mahathir mengadakan pertemuan sulit dengan Rabin bersama Menteri Luar Israel, Shimon Peres di Hotel De Grillion, Perancis di mana mereka sama-sama menginap.

https://3.bp.blogspot.com/-AX7poqu-lxM/WoPBq8qGYZI/AAAAAAAAIlc/Z4UtnFI-dsIk6GnV_f92cySVK-RLifnuwCLcBGAs/s1600/20180214-mahathir-israel.jpg

Laporan pada masa itu oleh TV Israel dan AFP dinafikan oleh Mahathir dengan alasan beliau ke sana semata-mata kerana lawatan rasmi ke Perancis. Selepas daripada itu, baru Mahathir mengaku bahawa beliau ada berhubung dengan Rabin hanya melalui surat.

Mahathir walaupun pernah mendakwa berkawan rapat dengan bekas Pengerusi PLO dan Presiden Pihak Berkuasa Palestin, Yasser Arafat tapi Mahathir tidak pernah menjejakkan kaki ke Palestin, walaupun lantang mengkritik Israel.

Akan tetapi, Najib merupakan Perdana Menteri pertama Malaysia yang menjejakkan kaki ke bumi suci dalam satu lawatan kemanusiaan ke Gaza pada 22 Januari 2013. Najib tiba di sempadan Rafah di wilayah Palestin kira-kira pukul 4.40 petang waktu Malaysia pada masa itu. Beliau disambut oleh Perdana Menteri kerajaan Hamas di Gaza, Ismail Haniyeh di sempadan.

DAP dan PH jangan pertikai perkara lain, jawab dulu soal derma dari Israel yang bejumlah RM1.2 bilion yang diterima. Bukan isu itu sahaja, Kit Siang dan Guan Eng kena jawab banyak perkara lain soal rasuah dan penindasan rakyat. Mereka terus diam sampai hari ini.

Tidak perlu kecoh kenapa delegasi Israel itu datang ke Malaysia. Ianya atas jemputan program PBB. Bukan seperti derma dari Israel yang DAP terima itu. Dana RM1.2 billion itu lebih serius untuk diperbincangkan. Mahathir pun turut sama diam pasal dana Israel itu. Tutup mulut habis bila sudah bersahabat dengan DAP.


Rujukan:
https://pakdin.my/anwar-sokong-israel-sebab-dana/

https://pakdin.my/nik-aziz-gesa-anwar-tarik-balik-kenyataan-sokong-israel/

https://pakdin.my/anwar-akrab-dengan-yahudi-tun-m/

https://pakdin.my/video-apakah-hubungan-istimewa-israel-dengan-dap-razali/

Surat Mahathir kepada Benjamin Netanyahu:
https://3.bp.blogspot.com/-TDzLrWVLuPA/WoPCDmfRuBI/AAAAAAAAIlk/_8srZdwxuDUiBsyQJwsUin8GsL-MTmR1gCLcBGAs/s1600/20180214-mahathir-nethanyahu-israel-1.jpg

https://3.bp.blogspot.com/–n9Atydzw_E/WoPCMsQhjGI/AAAAAAAAIlo/iXvzQP88NpYyOgmLrTlI_tHd9yXq7va0wCLcBGAs/s1600/20180214-mahathir-nethanyahu-israel-2.jpg

Surat Mahathir kepada Ehud Barak:
https://4.bp.blogspot.com/-IiVUwman88c/WoPCpzoifcI/AAAAAAAAIl0/7goOp7NhEX0wnW-h-lR5Im2jw1131SoLwCLcBGAs/s1600/20180214-mahathir-ehud-barak.jpg

https://4.bp.blogspot.com/-up484q3hQyY/WoPC4L93QaI/AAAAAAAAIl8/EcpSECxXUgUHpmTsybbQ8XW-b_YwEEq_wCLcBGAs/s1600/20180214-mahathir-ehud-barak-2.jpg

Surat Mahathir kepada Yitzhak Rabin:
https://4.bp.blogspot.com/-vM7zBoUSoEk/WoPDIFxB10I/AAAAAAAAImE/ISXJIda61gMrszUkpc17DPn-mHOeGOYOACLcBGAs/s1600/20180214-mahathir-yishak-rabin.jpg

Tulisan :
Beruang Biru
BB780, Rabu
14 Februari 2018

Berkaitan