Najib dedah ‘orang Mahathir’, perenang negara datang rumah minta RM10 juta - pakdin.my

#DosaDosaMahathir #PakatanPHitnah #MahathirBapakPenyamun #MahathirBapakKroni

Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mendedahkan orang rapat Tun Dr Mahathir ada bertemunya pada tahun 2013 dahulu meminta duit RM10 juta sebagai dana kempen Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Pendedahan dibuat Najib kepada Malaysiakini, namun portal berita pro-Pakatan Harapan itu enggan mendedahkan nama individu berkenaan.

- Advertisement -

Malaysiakini hanya menyebut “pembantu” yang sangat dipercayai Dr Mahathir dan seorang bekas perenang negara.

“Niatnya cukup jelas. Mereka tahu apabila anda bertanding pilihan raya, anda perlu ada tunai. Pembangkang juga tahu mengenai perkara itu. Mereka juga ada tunai,” kata Najib kepada Malaysiakini.

“Saya tahu perkara ini bukan sesuatu yang diketahui umum oleh orang awam tetapi ia bukan perkara yang pelik.

“Ia telah pun berlaku pada masa lalu dan jika kita mengubah undang-undang dan peraturan mengenai pembiayaan dana pilihan raya, ia tetap akan berlaku.”

Najib turut membuat pengakuan berhubung harta rampasan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) di kediamannya di Jalan Langgak Duta dan di tiga unit kondominium Pavillion Residence Kuala Lumpur, kira-kira sebulan lalu.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) menerusi sidang media berkenaan harta rampasan menjelaskan nilai rampasan dianggarkan antara RM900 juta hingga RM1.1 bilion.

Kata Najib, ada antara barangan rampasan merupakan hadiah kepadanya dan isteri sewaktu beliau bergelar pemimpin negara sebelum ini, sepertimana Dr Mahathir pernah menerima hadiah 40 ekor kuda sebelum ini.

Berkata lanjut kepada Malaysiakini, beliau sejak bergelar Perdana Menteri mahukan ketelusan didalam pembiayaan dana pilihan raya namun ditolak pembangkang yang kini sudahpun membentuk kerajaan.

“Dalam negara ini kita tidak mempunyai sistem untuk lakukan perkara itu (isytihar hadiah).

“Saya sebenarnya pernah mencadangkan bahawa kita seharusnya ada… apabila ia mengenai sumbangan, kita perlu mempunyai sistem yang telus dan kita perlu rekodkan sumbangan itu dengan satu badan yang bebas.

“Saya ada mencadangkan perkara itu, tetapi pada masa itu, ia ditolak oleh pembangkang yang kini menjadi kerajaan,” kata Najib yang mengesyaki pemberi sumbangan bimbang diri mereka terjejas sekiranya identiti mereka dikenali.

“Saya juga bercakap dengan ketua SPRM Tan Sri Abu Kassim ketika itu dan dia menyukai idea tersebut. Kami bawanya ke depan, tetapi ia ditolak oleh pihak pembangkang sehingga perkara itu tidak diteruskan.

“Sekiranya perkara itu berlaku, pembiayaan dana pilihan raya di negara ini akan dikendalikan dengan cara yang lebih telus. Tetapi jika saya lakukannya untuk BN sahaja, tetapi mereka tidak, maka ia akan merugikan kita.”

https://pakdin.my/tag/dana-politik

https://pakdin.my/pembangkang-tiada-alasan-tolak-akta-kawal-selia-dana/

UTAMAPOLITIKNajib dedah 'orang Mahathir', perenang negara datang rumah minta RM10 juta

Kongsi Berita