Apa nak jadi dengan #MalaysiaBaru – tidak lagi mengikut undang-undang - pakdin.my

#RuleOfLawRimba #Mahazalim #MahaFiraun #PencabulanUndangUndang #DosaDosaMahathir #MalaysiaMemilih


SKMM menarik balik dua pendakwaan terhadap Sivarasa karena memuat naik muka hadapan majalah Time palsu yang menampilkan gambar bekas Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Abdul Razak di Facebook.

Alasan diberikan oleh SKMM: tiada

- Advertisement -

SPRM memanggil Najib dan Datin Seri Rosmah Mansor untuk soal siasat berhubung dakwaan bahawa Najib mencuri RM2.6 bilion daripada 1MDB dan Rosmah membeli barangan mewah dengan hasil wang yang dicuci daripada dana tersebut.

Tetapi SPRM belum memanggil Tan Sri Zeti Akhtar Aziz atas peranannya dalam urusan RM2.6 bilion walaupun bukti menunjukkan dengan jelas bahawa dia tahu wang itu adalah hadiah daripada Kerajaan Arab Saudi dan menasihatkan Najib untuk meletak wang itu di dalamnya akaun peribadi di Ambank .

Alasan diberikan oleh SPRM: tiada

SPRM terus meletakkan Tan Sri Mohd Shukri Abdull sebagai ketua agensi anti-rasuah dan meletakkan beliau bertanggungjawab dalam penyiasatan berkaitan dengan 1MDB. Tetapi Shukri baru-baru ini mendakwa bahawa satu siasatan pada tahun 2015 yang dijalankannya terhadap 1MDB telah dilakukan kerana takut atas beberapa ancaman yang beliau terima daripada pihak yang tidak dinamakan.

Apakah ini bermaksud, kenyataan yang dibuat pada kertas siasatan 2015 ke atas dana RM2.6 bilion mungkin palsu dan memerlukan siasatan lanjut. Berikutan itu, Shukri harus meletak jawatan sebagai ketua SPRM dan biarkan pihak ketiga menyiasat beliau, Zeti dan 1MDB. Tetapi dia masih belum melakukannya.

Alasan diberikan oleh SPRM: tiada

Tan Sri Abdul Gani Patail dan Tan Sri Abu Kassim Mohamed menyediakan pendakwaan bertulis terhadap Najib pada tahun 2015. Lembaran pendakwaan itu didakwa berdasarkan bukti yang tidak dapat disangkal berkaitan 1MDB dengan dana RM2.6 bilion yang dimasukkan kedalam akaun Najib. Tetapi setakat ini, SPRM belum memanggil Gani atau Abu Kassim atau mengesahkan kesahihan kertas pendakwaan itu.

Alasan diberikan oleh SPRM: tiada

Sejak Pakatan Harapan mengambil alih kerajaan, hari demi hari, ia kelihatan seolah-olah negara ini menuju ke arah tidak lagi mengikut undang-undang.


‘Sivarasa bebas tuduhan muat naik gambar palsu Najib’
https://www.malaysiakini.com/news/431637

Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini membebaskan Anggota Parlimen Sungai Buloh, R Sivarasa h daripada pertuduhan memuat naik muka hadapan palsu majalah Time yang memaparkan gambar bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di laman Facebooknya dua tahun lalu.

Timbalan Pendakwa Raya dari SKMM Mohd Sophian Zakaria memaklumkan bahawa pihaknya bersetuju untuk menarik balik kedua-dua pertuduhan yang dikenakan ke atas Sivarasa selepas menerima surat representasi daripada peguam tertuduh.

Dihubungi Malaysiakini, peguam Sivarasa, M Puravalen, mengesahkannya.

“Dengan ini beliau dibebaskan dan dilepaskan daripada tuduhan,” kata peguam itu.

Surat representasi dihantar kepada pihak pendakwaan yang relevan, biasanya Pejabat Peguam Negara, memohon untuk menggugurkan kes atau mengurangkan sebahagian atau semua pertuduhan terhadap tertuduh.

Terdahulu, Mohd Sophian berkata pihak Orang Kena Saman (OKS) menghantar surat representasi kepada Jabatan Peguam Negara (AGC) pada 20 Jun lepas untuk menggugurkan kesemua pertuduhan yang dihadapi OKS.

“Pihak AGC telah mempertimbangkan representasi itu dan bersetuju untuk menarik balik kedua-dua pertuduhan berkenaan,” katanya.

Pada 15 April 2016, Sivarasa mengaku tidak bersalah atas pertuduhan memuat naik muka hadapan palsu majalah Time yang memaparkan gambar Najib di laman Facebooknya, Mac 2016.

Dia menghadapi dua pertuduhan menggunakan perkhidmatan aplikasi melalui laman akaun Facebook ‘Sivarasa Rasiah’ dalam dua pautan iaitu secara sedar membuat dan memulakan penghantaran komunikasi yang palsu sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati orang lain.

Sivarasa, 62, yang juga seorang peguam itu didakwa melakukan kedua-dua kesalahan berkenaan pada 7.41 malam, 22 Mac 2016 dan 4.59 pagi, 23 Mac 2016.

Pendakwaan dikemukakan mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM50,000 atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya dan boleh didenda selanjutnya RM1,000 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas pensabitan, jika sabit kesalahan.

Kedua-dua pautan itu dibaca di No A-1110, Tingkat 11, Menara A Pandan Kapital, Jalan Pandan Utama, Pandan Indah di sini pada 9.20 pagi hingga 9.30 pagi, 23 Mac 2016.


UTAMAPOLITIKApa nak jadi dengan #MalaysiaBaru - tidak lagi mengikut undang-undang

Kongsi Berita