Krisis dengan Istana Johor punca Osman Sapian letak jawatan - pakdin.my

Sebelum ini cerita berkenaan Menteri Bersar Johor akan meletak jawatan hanya dianggap sebagai khabar angin dan juga berita palsu daripada pihak lawan.

Hari ini Menteri Besar Johor itu sah meletakkan jawatannya seperti diumumkan oleh YAB Perdana Menteri Tun Dr Mahathir di Putrajaya.

Menurut sumber ada beberapa punca besar menjadi punca kepada berita mengejut ini, memandangkan tempoh pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan di Johor masih belum sampai satu tahun.

- Advertisement -

Antara yang menjadi punca kata sumber adalah krisis berpanjangan antara Kerajaan negeri Johor dan pihak Istana hingga memberi tekanan kepada pejabat Perdana Menteri.

Ini dapat dilihat melalui apa yang disebut oleh Tunku Ismail dalam laman twitter miliknya “Titah utk tukar Menteri Besar dah lama. Tetapi org lain pula nak ambil kredit dan mileage, kononnya dia arahkan. Kebawah Duli Tuanku sudah meneliti untuk tukar MB sejak berbulan lalu. Jgn lupa, kuasa memilih Menteri Besar adalah hak mutlak Sultan. Cukup cukuplah politicking” HRH Crown Prince of Johor

Perkara ke dua adalah kegagalan pentadbiran kerajaan negeri Johor di bawah Osman Sapian dalam menguruskan bencana pencemaran sisa Toksik yang melanda Pasir Gudang baru-baru ini, itu turut mengundang rasa murka daripada Tuanku Sultan Johor.

Perkara ke tiga adalah berkenaan kontrovesi sijil palsu yang pernah menjadi kecoh dan menjadi bahan kecaman rakyat di seluruh negara tempoh hari.

Ini bermakna Osman Sapian menjadi Menteri Besar yang paling singkat dalam sejarah negara dan sejarah negeri Johor itu sendiri.

Dalam masa yang sama freemalaysiatodaymelaporkan Tunku Ismail juga berharap menteri besar yang baru bukanlah “yes man” Putrajaya, dan menambah Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar sudah meneliti untuk menukar menteri besar “sejak berbulan lalu”.

“Tetapi orang lain pula nak ambil kredit dan ‘mileage’, kononnya dia arahkan,” katanya di Twitter hari ini.

Tunku Ismail mengingatkan kuasa memilih menteri besar adalah hak mutlak sultan. “Cukup-cukuplah ‘politicking’,” katanya.

……
[Audio] Anda telah melakukan dua perkara yang tidak mengikut perlembagaan – Tunku Mahkota Johor
https://pakdin.my/anda-telah-melakukan-dua-perkara-yang-tidak-mengikut-perlembagaan-tunku-mahkota-johor/

UTAMAPOLITIKKrisis dengan Istana Johor punca Osman Sapian letak jawatan

Kongsi Berita