Home / :: BLOG :: / Dari akhbar Cina: Guan Eng Menteri Kewangan paling SOHAI!

Dari akhbar Cina: Guan Eng Menteri Kewangan paling SOHAI!

Dalam satu tajuk berita dari Sin Chew Daily semalam bagi membalas gesaan MCA agar Lim Guan Eng meletakkan jawatan Menteri Kewangan, lalu Lim Guan Eng dengan angkuh menjawab, “masakan jawatan Menteri Kewangan nak diberikan balik kepada Najib ?”

Maka banyaklah komen yang menghentam Lim Guan Eng.

Saya terjemahkan dua komen dari pembaca Sin Chew Daily. Sila rujuk caption yang diberikan.

………
Komen 1 :
Dahulu tak dapat nak buat perbandingan, mungkin difikirkan yang Pakatan Harapan akan membuat yang lebih baik. Namun setelah kamu dilantik sebagai Menteri Kewangan, saya merasakan yang Najib “banyak” lebih baik daripada kamu. Sememangnya dia (Najib) adalah pentadbir yang bagus, tetapi kamu Lim PUKI hanya digunakan oleh Mahathir untuk menekan masyarakat Cina. Hanya seekor ANJING di sisi Mahathir ! Lebih baik kamu letak saja jawatan ! Saya percaya adik-beradik Nga Kor Ming akan membuatkan lebih baik!

Komen 2 :
Sebusuk Najib pun tak sebusuk kamu. Sekurang-kurang Najib masih beri peruntukan RM30 juta kepada UTAR. Nilai Ringgit juga semakin meningkat baik, jika tak ubah kerajaan sudah tentu keadaan ekonomi lebih baik dari tahun lepas. Ron95, Diesel RM1.80 dan Ron97 pun tak sampai RM2.20.

Itu hanyalah dua komen yang sempat saya terjemahkan

http://pakdin.my/tag/lim-guan-eng

(Visited 5,987 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

34 comments

  1. Aznan Zainal

    Orang cina pun tak suka ini cina DAP lo

  2. Mohd Najib

    Pda mlyu yg bngsat apek ni sngt2 d puja.

  3. Engku Mariam RW

    Mana boleh sama dengan Najib ‘One of the Best Asian Finance Minister’

  4. Zarina Zainal

    Masalah dgn org2 Cina ni dia suka ke x suka ke tp tetap undi DAP. Jgn percaya

  5. Aija Wahab

    Haha… dah start dah… akhbar cina kalu depa kutuk… kaw2 sekali kena…

  6. Morad Husin

    Amat amat terbaik DSNR (Menteri Kewangan)

  7. Wan Moha Sheik Osman

    Huuuh…mmng brbulu tegang roma jk mcmtu komen depa…xtau nk cakap ape lg jk bangsa dapiq pn xleh trma dgn cara Atok tua Madey Mamak.

  8. Mohd Tarmizi Mohd Tarmizi

    Yg sebetulnya bodoh LGE nie pandai menipu ja

  9. Eddie Edy

    Mmglah orang2 cina x suka lebih2 lgi yg beniaga sbb nilai ringgit makin jatuh rugi perniagaan mereka.

  10. Junjurinmya Junjurin

    Nnti menteri kewangan mati jd hantu kui berterbangan x tentu arah.

  11. Cemara Jingga

    Mohd Najib btl sgt ..puji azan dia silence konon.

  12. Bentan Bentan

    Guan eng diam keka azan sebab setan pon diam ,azan menggangu kosentersi setan setan.

  13. Yusuf Grandson Pian

    bodoh nye admin..harga rm2.20 tu dari zaman najib sblum kalah pru14..hahaha

  14. Syeerah Nur

    Ada melayu yg masih tk sedaq…tokong baik…tokong baik

  15. Harass Nofal

    sikit lg fatwa pon dpe ejus . hati muslimin..

  16. Nordin Razak

    Soohaii bermakna giiiilaaaa….memang mangkaq tu gilavavi pun

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.