30 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 1, 2020

Keuntungan Dan Tunai Petronas Meningkat – Kalau Zaman Mahathir Dah Kena Samun Bagi Kroni Dan Keluarga Sendiri

MahaCai yang hidup zaman Mahathir pernah tengok penyata kewangan Petronas?

Pernah ambil tahu macamana Mahathir menyamun duit Petronas untuk keluarga dan Kroni?

Yang berhingus zaman Mahathir usah nak sembang lebih lah.

**************
Petronas baru sahaja melaporkan peningkatan keuntungan selepas cukai sebanyak 64% untuk Q3 2017 kepada RM10 bilion daripada RM6.10 bilion tahun lepas. Secara keseluruhannya, untuk tempoh 9 bulan, keuntungan selepas cukai lebih daripada dua kali ganda kepada RM27.3 bilion berbanding RM12.5 bilion pada tahun lepas.

Secara ketara, Petronas juga melaporkan bahawa ia mempunyai tunai sebanyak RM129.2 bilion pada akhir September 2017 – lebih tinggi daripada RM121.5 bilion tahun lepas dan lebih tinggi daripada RM113.6 bilion pada September 2013 apabila harga minyak tidak jatuh atau RM108.5 bilion pada tahun 2012.

Ini menunjukkan bahawa kerajaan tidak memaksa Petronas untuk menyerahkan semua wang mereka sebagai dividen – walaupun dakwaan Pakatan bahawa kerajaan telah “kehabisan wang”.

Kerajaan Najib jauh berbeza dari kerajaan Mahathir, yang suka menggunakan duit Petronas untuk bail-out (termasuk syarikat anaknya) atau melakukan projek-projek yang gila seperti membuat bayaran berlebihan terlalu tinggi kepada entiti swasta untuk membeli tanah bagi pembinaan KLCC atau membiayai projek lain.

Najib lebih suka membiarkan Petronas mengembangkan perniagaannya dan hanya mengambil dividen yang sepatutnya sahaja dari Petronas.

Persoalan yang perlu ditanya oleh orang ramai kepada Pakatan Harapan ialah:
Dengan Petronas mempunyai RM129 bilion tunai dan RM600 bilion dalam jumlah aset, adakah 1MDB, yang kini masih mempunyai hutang jangka panjang sebanyak RM25 bilion (tetapi dengan aset yang lebih tinggi daripada hutang) boleh menjadikan Malaysia bankrap atau kerajaan terpaksa untuk mengutip GST untuk membayar hutangnya?

Secara signifikan, aset semasa Petronas adalah RM600 bilion, yang tidak jauh dari jumlah hutang kerajaan. Jadi, bagaimanakah hutang kerajaan yang dikatakan “besar” boleh menjadikan Malaysia bankrap?

Negara-negara seperti Thailand atau Singapura atay Jepun tidak mempunyai syarikat minyak negara seperti itu.

Sekiranya kerajaan benar-benar muflis dan sangat terdesak untuk mendapatkan wang, kita boleh dengan mudah mengapungkan seluruh Petronas sama seperti apa yang dilakukan oleh Arab Saudi terhadap syarikat minyak negara mereka Aramco.

Sekiranya Najib adalah benar-benar seorang diktator, dia akan melakukan apa yang Mahathir lakukan dengan menyamun Petronas untuk membayar hutang 1MDB, tetapi beliau tidak melakukannya dan lebih suka membiarkan 1MDB menyelesaikan masalahnya sendiri.

Gunakan logik lah bro dan pergi tanya Mahathir dan MahaCainya soalan ini.

*******
Rujukan:
Zaman Kegemilangan Kronisme Dan Nepotisme Yang Mahathir Tidak Ambil Kisah
https://pakdin.my/zaman-kegemilangan-kronisme-dan-nepotisme-yang-mahathir-tidak-ambil-kisah/

PENGSWASTAAN PENGANGKUTAN AWAM: 4 KRONI MAHATHIR, 4 SISTEM BERSENDIRIAN, 4 BANKRAP, 4 ‘BAIL-OUT’ GUNA DUIT RAKYAT
https://pakdin.my/pengswastaan-pengangkutan-awam-4-kroni-mahathir-4-sistem-bersendirian-4-bankrap-4-bail-out-guna-duit-rakyat/

Tun Mahathir Hipokrit- Emel Pembaca
https://pakdin.my/tun-mahathir-hipokrit-emel-pembaca/

How Petronas Was Used As A Bailout Bank
http://seademon.me/2017/02/15/how-petronas-was-used-as-a-bailout-bank/

http://www.petronas.com.my/investor-relations/Documents/financial-report/Financial%20Report%20Third%20Quarter%20Ended%2030%20September%202017%20(FY2017).pdf

https://www.thestar.com.my/business/business-news/2017/11/23/petronas-q3-profit-after-tax-jumps-64pct-to-rm10b/

Berita Berkaitan

Pesan Pada PAS Jangan Khianati UMNO – Zahid Hamidi

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meminta PAS selaku rakan sekutu utama di...

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Komen

..

PRN Sabah & Pencapaian Najib – 17 DUN Dilawati, 12 Menang

Datuk Seri Najib Tun Razak berkongsi statistik “kejayaannya” membantu kempen BN dalam Pilihanraya Negeri Sabah yang baru lepas. Daripada...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,348PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan