Home / :: BLOG :: / PENGSWASTAAN PENGANGKUTAN AWAM: 4 KRONI MAHATHIR, 4 SISTEM BERSENDIRIAN, 4 BANKRAP, 4 ‘BAIL-OUT’ GUNA DUIT RAKYAT

PENGSWASTAAN PENGANGKUTAN AWAM: 4 KRONI MAHATHIR, 4 SISTEM BERSENDIRIAN, 4 BANKRAP, 4 ‘BAIL-OUT’ GUNA DUIT RAKYAT

Pada zaman pemerintahan beliau, Mahathir memulakan empat projek pengangkutan awam utama Lembah Klang.

Kesemua empat projek berkenaan diswastakan kepada kroni. Kesemua empat prihek berkenaan bankrap. Dan semua empat projek tersebut diselamatkan oleh kerajaan. Kroni untung kerajaan dan rakyat kena tanggung membayar kepada kroni.

Semua mempunyai landasan yang berbeza, train berbeza, sistem tiket berlainan dan integrasi yang minimum antara stesen.

Lihat stesen Masjid Jamek atau KL Sentral di mana anda perlu berjalan kaki jauh untuk mendapatkan pengangkutan laluan berlainan.

Prasarana milik Kerajaan kemudiannya terpaksa membelanjakan lebih banyak wang untuk mengintegrasikan dan menyeragamkan kesemua stesen laluan berlainan.

Hanya yang tidak waras akan memberikan 4 projek pengangkutan utama yang berbeza kepada 4 kroni yang berbeza yang menggunakan 4 sistem tiket yang berbeza dan tidak pernah peduli untuk mengintegrasikan antara satu sama lain.

20161216-pebgangkutan-awam-kroni-mahathir


[contentcards url=”http://pakdin.my/empat-projek-utama-pengangkutan-awam-kl-dimulakan-mahathir-bankrap/” target=”_blank”]

http://pakdin.my/empat-projek-utama-pengangkutan-awam-kl-dimulakan-mahathir-bankrap/


https://en.m.wikipedia.org/wiki/Prasarana_Malaysia#History

(Visited 21 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

26 comments

  1. Ned Salleh

    Perhhh … berpeluh peluh admin buat research .. power tu .. cuma dia hilite kan ape ye … nothing new … failure in projects is acceptable but unaccountable billions ??? Rakyat takkan lupa ….

  2. Gerong Boleng

    Kita rakyat dh tau….terbaikk admin

  3. Razman Ramli

    Mne geng bunga raya madey…mai la msk sni….

  4. Azlan Abdullah

    Ni semua salah mamak kutty si bunga raya. Nasib baik ada al mukmin panglima bugis Ah Jib Goh..

  5. Ismail Al-Bakhtir

    Saya juga nak tahu cerita bas naila , benarkah anak mayde yg punya dan salah satu sebab anwar dipecat sehingga ramai yg tidak dapat balik kampung untuk berhari raya ketika itu

  6. Ismail Al-Bakhtir

    Saya harap dapat penjelasan supaya rakyat tahu kebenarannya

  7. Addy Asmawi

    Bankrap ke pe ke, dia x curi duit rakyat.. duit x hilang berbillion2.. semua subsidi masih ada, pemangunan demi pembangunan tetap diteruskan, hutang negara x le sampai trillion, dunia tetap menyanjung tinggi, gentar dan menghormati tun m..

  8. Bahri Sarin

    sama saja..sapa yg ada kuasa..sapa dulu yg nmpk kalau bukan sedara dn kroni.bn atau gabungan pmbngkng sama ja

  9. Ija Hisham

    Eeii..aku baru tau ooiii..apa yg bagus nya madey tu sebenarnya..owhh lupa ISA! Jadi suka2 bini anak beranak n kroni dia la nk buat apa ek..huh

  10. Jamaludin Hamzah

    Semua orang tahu cerita sumbangan Tun M, tak payah bertempik laa admin. Setakat tabur fitnah Tun M , ha ha ha ha ha….

  11. Ahmad Mahaiyuddin

    Mahadey tak makan duit rakyat,biar betul.tanya Kroni2 dia ,hampir Rm 100 Billion dia sapu duit rakyat parking kat luar negara,belum lagi kekayaan Anak2 Mahadey.Tak sapu duit rakyat,puiii Songlap Berbillion2 duit rakyat.

  12. Ahmad Mahaiyuddin

    Mahadey tak makan duit rakyat,biar betul.tanya Kroni2 dia ,hampir Rm 100 Billion dia sapu duit rakyat parking kat luar negara,belum lagi kekayaan Anak2 Mahadey.Tak sapu duit rakyat,puiii Songlap Berbillion2 duit rakyat.

  13. Ahmad Mahaiyuddin

    Mahadey tak makan duit rakyat,biar betul.tanya Kroni2 dia ,hampir Rm 100 Billion dia sapu duit rakyat parking kat luar negara,belum lagi kekayaan Anak2 Mahadey.Tak sapu duit rakyat,puiii Songlap Berbillion2 duit rakyat.

  14. Ahmad Mahaiyuddin

    Mahadey tak makan duit rakyat,biar betul.tanya Kroni2 dia ,hampir Rm 100 Billion dia sapu duit rakyat parking kat luar negara,belum lagi kekayaan Anak2 Mahadey.Tak sapu duit rakyat,puiii Songlap Berbillion2 duit rakyat.

  15. Ahmad Mahaiyuddin

    Mahadey tak makan duit rakyat,biar betul.tanya Kroni2 dia ,hampir Rm 100 Billion dia sapu duit rakyat parking kat luar negara,belum lagi kekayaan Anak2 Mahadey.Tak sapu duit rakyat,puiii Songlap Berbillion2 duit rakyat.

  16. Zaid Zain

    Usaha pihak tertentu yg mendpt bayaran n upah utk melenyapkn ‘sejarah’ serta rekod jasa2 yg dicatitkn olen Tun M kpd Negara setakat ini blm berkesan di atas dasar terlalu byk legasi lagi ‘glaring’ apa yg ditinggalkn oleh beliau. Cuba letakkn politik diseblh dulu n menulis secara ikhlas n ber ilmiah dgn fakta2 tanpa mengira imbuhan atau bayaran, bkn apa takut kita ini termsk dlm golongan ‘penfitnah’ yg tdk setimpal dgn apa2 ‘bayaran’ diterima di muka dunia ini, nauzubillah min zalik..

  17. Zaid Zain

    Usaha pihak tertentu yg mendpt bayaran n upah utk melenyapkn ‘sejarah’ serta rekod jasa2 yg dicatitkn olen Tun M kpd Negara setakat ini blm berkesan di atas dasar terlalu byk legasi lagi ‘glaring’ apa yg ditinggalkn oleh beliau. Cuba letakkn politik diseblh dulu n menulis secara ikhlas n ber ilmiah dgn fakta2 tanpa mengira imbuhan atau bayaran, bkn apa takut kita ini termsk dlm golongan ‘penfitnah’ yg tdk setimpal dgn apa2 ‘bayaran’ diterima di muka dunia ini, nauzubillah min zalik..

  18. Zaid Zain

    Usaha pihak tertentu yg mendpt bayaran n upah utk melenyapkn ‘sejarah’ serta rekod jasa2 yg dicatitkn olen Tun M kpd Negara setakat ini blm berkesan di atas dasar terlalu byk legasi lagi ‘glaring’ apa yg ditinggalkn oleh beliau. Cuba letakkn politik diseblh dulu n menulis secara ikhlas n ber ilmiah dgn fakta2 tanpa mengira imbuhan atau bayaran, bkn apa takut kita ini termsk dlm golongan ‘penfitnah’ yg tdk setimpal dgn apa2 ‘bayaran’ diterima di muka dunia ini, nauzubillah min zalik..

  19. Hamidah Mohd

    jangan kamu nak bandingkan zaman Tun dan skrg. zaman Tun malaysia negara Islam yg terkenal

  20. Hamidah Mohd

    jangan kamu nak bandingkan zaman Tun dan skrg. zaman Tun malaysia negara Islam yg terkenal

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.