25.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 30, 2020

Mahathir Buktikan Kerajaan Sekarang Tidak Akan Muflis

Data ini konsisten dengan angka-angka yang baru dikeluarkan oleh EPU menunjukkan bahawa Mahathir telah meningkatkan nisbah hutang berbanding KDNK daripada 44% pada tahun 1981 kepada lebih daripada 100% pada tahun 1985 dan 1986.

Data daripada Bank Dunia.

Ia menunjukkan kos pengurusan jumlah hutang Negara mengikut peratusan daripada Pendapatan Negara Kasar (KDNK tidak kerana ia termasuk aset dan pendapatan yang dijana oleh pelabur asing).

20161025-laporan-bank-dunia-hutang-1Hutang bermakna jumlah wang yang Kerajaan perlu bayar setiap tahun untuk menampung pembayaran balik faedah dan prinsipal hutang Kerajaan kita.

Seperti yang dapat di lihat, pengurusan hutang kita mengikut peratusan daripada PNK adalah pada paras terendah – terutama apabila dibandingkan dengan sebelum ini.

Semakin kecil peratusan bermaksud semakin kurang Malaysia dibebani pemembayaran balik bayaran hutang dan kepentingan kita.

Ini kerana Saiz PNK (ekonomi) adalah lebih besar sekarang dan kadar faedah bon kita adalah lebih rendah – berbanding dengan masa lalu di mana Kerajaan terpaksa meminjam pada kadar faedah yang lebih tinggi. (Siapa masih ingat di dalam tahun 80-an dan 90-an, kadar faedah bank adalah 10% atau lebih setahun).

Oleh itu, walaupun kadar bon kerajaan semasa kita meningkat 4 kali ganda atau ekonomi kita jatuh 80%, beban pengurusan hutang tidak tidak menjadi masalah yang lebih buruk berbanding di pertengahan 1980-an.

Data ini konsisten dengan angka-angka yang baru dikeluarkan oleh EPU menunjukkan bahawa Mahathir telah meningkatkan nisbah hutang berbanding KDNK daripada 44% pada tahun 1981 kepada lebih daripada 100% pada tahun 1985 dan 1986.

20161025-hutang-negara-berbanding-kdnk-1982-2016

Oleh itu, Malaysia tidak akan bankrap pada bila-bila masa tidak lama lagi. Malah, caj pengurusan hutang menunjukkan kita jauh dari kebankrapan – terutama apabila dibandingkan dengan tahun-tahun Mahathir.

Berita Berkaitan

Eksport getah asli negara meningkat

Eksport getah asli Malaysia meningkat 17.6 peratus pada Julai 2020 kepada 45,386 tan berbanding...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil kadar tarif elektrik bagi tahun...

Komen

..

BERSATU Mungkir Janji, Bung ‘Mengamuk’ Di Hadapan Hajiji

Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin dikatakan mengamuk di hadapan Ketua Menteri Sabah yang baharu, Datuk Seri Hajiji Noor...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,348PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan