30.1 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 13, 2021

[Video] Menteri Kewangan Malaysia bengap, bongok, bengong, bodoh dan yang sewaktu dengannya!

Sepanjang perbahasan mengenai GST dan SST di Parlimen TIGA perkara yang boleh diulas:

1. Lim Guan Eng dikatakan membuat tuduhan palsu terhadap BN kononnya RM18.9 bilion daripada dana GST digunakan untuk membiayai projek-projek kroni BN.

2. KJ pula checkmate Lim Guan Eng apabila bertindak untuk membuat laporan polis dan SPRM supaya satu siasatan terbuka dilaksanakan. Lim Guan Eng ini bongok kerana tuduhan serius ini bukan sahaja melibatkan BN tetapi juga integriti Jabatan Audit Negara dan Jabatan Akauntan Negara. Tindakan KJ adalah betul!

3. Ucapan YB Ahmad Maslan berkenaan GST di Parlimen dilihat sebagai ‘character assassination’ kerana berjaya membunuh karektor Menteri Kewangan dan Penasihat Khas Menteri Kewangan yang gagal menyakinkan betapa SST lebih baik daripada GST.

Kesimpulannya:
Menteri Kewangan Malaysia bengap, bongok, bengong, bodoh dan yang sewaktu dengannya!

……………………………………
‘KJ buat laporan polis atas tuduhan penyelewengan GST oleh Lim Guan Eng’

Tindakan YB Khairy Jamaluddin membuat laporan SPRM dan Polis supaya diadakan siasatan atas kononnya berlaku “penyelewengan dan rompakan BN” dalam tunggakan GST RM18 bilion sangat tepat.
Kita bukan sahaja mahu satu siasatan tetapi juga pendakwaan ke atas mereka yang melakukan; atau jika tiada kes penyelewengan maka pendakwaan ke atas mereka yang membuat tuduhan.
Ini tuduhan dan dakwaan serius.

……………
https://pakdin.my/tag/lim-guan-eng
https://pakdin.my/tag/gst

https://youtu.be/rne8a-VFP4A

Berita Berkaitan

Komen

 1. Memang betul apa selama ini tak pernah dengar pun kos perbelanjaan 42Bilion Lim Guan Eng dah pun semak pasti ada ketirisan dan kalau tak ada dalam Amanah pergi kemana apa projek dibuat mana projeknya. Ok mana pergi RM18.9 pergi tak ada siapa pun pehak UMNO jawap. Alih2 bust laporan polis diluar dewan cerita dlm dewanlah rakyat nak tahu buat apa.

 2. modal PEMBANGKANG DARI LONGKANG
  1. reka cerita FAKE
  2. sebar FITNAH
  3. perguna isu agama & perkauman
  4. SPIN cerita
  5. demo SAMSENG jerit2 cm org gila
  6. perguna isu raja2 melayu
  7. perbesar isu remeh
  8. melaga-lagakan antara kaum
  9. melaga-lagakan antara pemimpin PH
  10. pertahankn pemimpin dia walaupun tau bersalah
  11. PROVOKE kekecohan
  12. HASUT utk sokong benda salah
  13. menyalak mcm ANJING utk dpt sokongan
  14. hanya guna tajuk berita je utk serang kerajaan
  15. hujah MAKI HAMUN dan BAHASA KESAT
  16. hujah LUCAH
  17. guna UGUTAN
  18. rela jd BODOH sbb nk bela pemimpin pembangang yg korup
  19. TIPU FAKTA
  20. KARAOKE kt mahkamah
  21. FUCK YOU dlm parlimen

  ni lah antara modal2 PEMBANGANG UMNO BN PAS PIGS skang..XDE KUALITI, OTAK TAHAP LOJI TAIK..DAH KALAH TU DIAM JE LA..X SUKA KERAJAAN SILA BERAMBUS DARI MALAYSIA hahahahaha

 3. modal PEMBANGKANG DARI LONGKANG
  1. reka cerita FAKE
  2. sebar FITNAH
  3. perguna isu agama & perkauman
  4. SPIN cerita
  5. demo SAMSENG jerit2 cm org gila
  6. perguna isu raja2 melayu
  7. perbesar isu remeh
  8. melaga-lagakan antara kaum
  9. melaga-lagakan antara pemimpin PH
  10. pertahankn pemimpin dia walaupun tau bersalah
  11. PROVOKE kekecohan
  12. HASUT utk sokong benda salah
  13. menyalak mcm ANJING utk dpt sokongan
  14. hanya guna tajuk berita je utk serang kerajaan
  15. hujah MAKI HAMUN dan BAHASA KESAT
  16. hujah LUCAH
  17. guna UGUTAN
  18. rela jd BODOH sbb nk bela pemimpin pembangang yg korup
  19. TIPU FAKTA
  20. KARAOKE kt mahkamah
  21. FUCK YOU dlm parlimen

  ni lah antara modal2 PEMBANGANG UMNO BN PAS PIGS skang..XDE KUALITI, OTAK TAHAP LOJI TAIK..DAH KALAH TU DIAM JE LA..X SUKA KERAJAAN SILA BERAMBUS DARI MALAYSIA hahahahaha

 4. saya berpendapat setiap ahli dewan semua menteri dlm dewan skg bila blh bermula mereka kena cek air kencing. arak.dan apa2 yg perlu sbb bercakap kebyk menteri PH ni byk minum arak sebelun dewan bersidang cuba air kencing mereka sebelum masuk dewan bermula sepjg masa akan dtg..cakap Dari PH byk berpusing2 berulang2 kali.tiada penhujong nya .tiada tamat.berterus pjg aj ayat sama

 5. Klau kau pandai kenapa tak jadi menteri kewangan. Mcm najid suka curi duit. Tak mengaku ada 2.6b. Bila ada bukti no.akaun ambank. Mengaku pulak. Satu menteri kewangan boleh berbohong ke? Tak kenal jhlo lok bila ada gambar dlm satu kapal tu nama nya pembohong tak layak jadi menteri!!

 6. Sepatutnya bekas menteri kewangan yg berdebat isu kewangan kerana memang dia bekas menteri bertanggungjawab dan tahu apa yg berlaku tp x nampak pula muka dia..Ada dlm dewan atau bersorok bwh meja..
  Ni Mat Maslan pula di perbadutkan oleh dia.

 7. Sepatutnya bekas menteri kewangan yg berdebat isu kewangan kerana memang dia bekas menteri bertanggungjawab dan tahu apa yg berlaku tp x nampak pula muka dia..Ada dlm dewan atau bersorok bwh meja..
  Ni Mat Maslan pula di perbadutkan oleh dia.

 8. Sepatutnya bekas menteri kewangan yg berdebat isu kewangan kerana memang dia bekas menteri bertanggungjawab dan tahu apa yg berlaku tp x nampak pula muka dia..Ada dlm dewan atau bersorok bwh meja..
  Ni Mat Maslan pula di perbadutkan oleh dia.

 9. Klau Umno /BN tak bodoh tak sah namanya….dulu dan sekarang sampai bila2, mungkin Dato LGE dpt hidu wang tu dilari utk kroni2 BN, tu pasal KJ jadi hero bgi menutup kesalahan menteri2 kerajaan dulu. Tapi bagus jugak bila dah buat report. Siasat akan di ambil. Kita tunggu, kalau tak bukti asas tak Dato Lim boleh bercakap dlm palimen.

 10. Syabas Yb Kj dengan keberanian yang sebenar mengikut lunas lunas yang tepat .segala tuduhan dikeluarkan olih Lge mengikut sedap mengikut mulut sahaja menghantam kerajaan Bn didewan raayat secara terbuka yang belum saheh untuk menunjukkan yang dia selaku menteri Kew. Syabas yb kj jangan biarkan kita umno lenyap hari kehari kalau tidak ada tindakan sebeni terus dengan perjuangan anda demi sayang nya umno.yang lain saya nampak .

 11. Syabas Yb Kj dengan keberanian yang sebenar mengikut lunas lunas yang tepat .segala tuduhan dikeluarkan olih Lge mengikut sedap mengikut mulut sahaja menghantam kerajaan Bn didewan raayat secara terbuka yang belum saheh untuk menunjukkan yang dia selaku menteri Kew. Syabas yb kj jangan biarkan kita umno lenyap hari kehari kalau tidak ada tindakan sebeni terus dengan perjuangan anda demi sayang nya umno.yang lain saya nampak .

 12. Syabas Yb Kj dengan keberanian yang sebenar mengikut lunas lunas yang tepat .segala tuduhan dikeluarkan olih Lge mengikut sedap mengikut mulut sahaja menghantam kerajaan Bn didewan raayat secara terbuka yang belum saheh untuk menunjukkan yang dia selaku menteri Kew. Syabas yb kj jangan biarkan kita umno lenyap hari kehari kalau tidak ada tindakan sebeni terus dengan perjuangan anda demi sayang nya umno.yang lain saya nampak .

 13. Yang lagi pelik, kata tak nak gst tapi masih dok cakap pasal duit gst. Ape ke he. Tunggu je la duit SST keluar baru bunyi. Mungkin lupa kut yang baki duit gst dah buat bayar gaji semua menteri. Sepatutnya kalau dah mansuh gst, tak perlu tanya lagi.

 14. Yang lagi pelik, kata tak nak gst tapi masih dok cakap pasal duit gst. Ape ke he. Tunggu je la duit SST keluar baru bunyi. Mungkin lupa kut yang baki duit gst dah buat bayar gaji semua menteri. Sepatutnya kalau dah mansuh gst, tak perlu tanya lagi.

 15. Anehnya kerajaan BN terdahulu yg membuat kerosakan tapi tak tahu apa yg terjadi, sebaliknya pandai pula bertanya pada kerajaan yg baru ambil aleh. Mana ketua perompak MP Pekan kenapa tak hadir utk menjawab?.

 16. Anehnya kerajaan BN terdahulu yg membuat kerosakan tapi tak tahu apa yg terjadi, sebaliknya pandai pula bertanya pada kerajaan yg baru ambil aleh. Mana ketua perompak MP Pekan kenapa tak hadir utk menjawab?.

 17. Anehnya kerajaan BN terdahulu yg membuat kerosakan tapi tak tahu apa yg terjadi, sebaliknya pandai pula bertanya pada kerajaan yg baru ambil aleh. Mana ketua perompak MP Pekan kenapa tak hadir utk menjawab?.

 18. Anehnya kerajaan BN terdahulu yg membuat kerosakan tapi tak tahu apa yg terjadi, sebaliknya pandai pula bertanya pada kerajaan yg baru ambil aleh. Mana ketua perompak MP Pekan kenapa tak hadir utk menjawab?.

 19. Aku tengok semua perbahasan tu,
  issue 18.9billion sepatutnya dibayar balik pada peniaga tapi suda 2 tahun due dan fund tu lesap dari akaun yg sepatutnya ia berada.
  2. KJ minta buat polis report, semua orang tau itu kena buat. Tapi LGE tanya kenapa KJ yg dulu dlm kabinet tak tahu dan klu tahu pun biar lesap dan gantung pembayaran semula hingga 2 tahun?
  3. Ahmad Maslan pulak sibuk dgn kehilangan hasil dari pungutan GST yang di 0% walhal kerajaan PH buat tu kerana rakyat.
  Kesimpulannya, Menteri2 dahulu tiada tanggungjawab dan Amanah seoerti apa kerajaan PH yang cuba ketengahkan hari ini.

 20. RM18b wang GST ‘dirompak’: Khairy akan buat laporan polis, SPRM

  Anggota Parlimen Rembau Khairy Jamaluddin akan membuat laporan polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan Menteri Kewangan Lim Guan Eng bahawa kerajaan BN telah ‘merompak’ bayaran balik GST.

  Beliau berkata siasatan dalaman – seperti yang dicadangkan Lim – tidak memadai untuk dakwaan serius seumpama itu.

  “Memandangkan Lim tidak menaruh minat terhadap apa-apa (siasatan) pada masa ini melainkan inkuiri dalaman, saya mahu membawa perkara ini bagi kepentingan awam.

  “Hari ini dan esok, saya akan membuat laporan polis dan SPRM terhadap bekas pegawai tinggi Kementerian Kewangan ketika dakwaan itu berlaku. Ia bagi membolehkan siasatan terbuka dibuat untuk memastikan kebenaran pendedahan Lim,” katanya di Twitter, hari ini.

  Dua hari lalu, Lim ketika penggulungan perbahasan Rang Undang-Undang (RUU) Cukai Jualan 2018 di Dewan Rakyat mendakwa kerajaan BN ‘merompak’ bayaran balik GST yang sepatutnya dipulangkan kepada peniaga dalam masa dua minggu.

  Beliau sekali lagi membangkitkan perkara itu di Dewan Rakyat semalam dengan berkata audit dalaman dan pemeriksaan kastam mendapati sejumlah RM18 bilion hilang dalam tabung bayaran balik GST.

  Ketika menjawab balasan seorang pengguna Twitter, Khairy berkata laporan itu juga akan dibuat terhadap menteri kewangan ketika itu iaitu Datuk Seri Najib Razak.

  Dalam satu kenyataan kemudian, beliau berkata akan membuat laporan pada pukul dua petang ini di ibu pejabat polis daerah Sentul.

 21. RM18b wang GST ‘dirompak’: Khairy akan buat laporan polis, SPRM

  Anggota Parlimen Rembau Khairy Jamaluddin akan membuat laporan polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan Menteri Kewangan Lim Guan Eng bahawa kerajaan BN telah ‘merompak’ bayaran balik GST.

  Beliau berkata siasatan dalaman – seperti yang dicadangkan Lim – tidak memadai untuk dakwaan serius seumpama itu.

  “Memandangkan Lim tidak menaruh minat terhadap apa-apa (siasatan) pada masa ini melainkan inkuiri dalaman, saya mahu membawa perkara ini bagi kepentingan awam.

  “Hari ini dan esok, saya akan membuat laporan polis dan SPRM terhadap bekas pegawai tinggi Kementerian Kewangan ketika dakwaan itu berlaku. Ia bagi membolehkan siasatan terbuka dibuat untuk memastikan kebenaran pendedahan Lim,” katanya di Twitter, hari ini.

  Dua hari lalu, Lim ketika penggulungan perbahasan Rang Undang-Undang (RUU) Cukai Jualan 2018 di Dewan Rakyat mendakwa kerajaan BN ‘merompak’ bayaran balik GST yang sepatutnya dipulangkan kepada peniaga dalam masa dua minggu.

  Beliau sekali lagi membangkitkan perkara itu di Dewan Rakyat semalam dengan berkata audit dalaman dan pemeriksaan kastam mendapati sejumlah RM18 bilion hilang dalam tabung bayaran balik GST.

  Ketika menjawab balasan seorang pengguna Twitter, Khairy berkata laporan itu juga akan dibuat terhadap menteri kewangan ketika itu iaitu Datuk Seri Najib Razak.

  Dalam satu kenyataan kemudian, beliau berkata akan membuat laporan pada pukul dua petang ini di ibu pejabat polis daerah Sentul.

 22. BILA KUASA SUDAH HILANG

  Bila sudah jatuh terkangkang
  Rupanya dah jadi pembangkang.

  Bila kau sudah kalah
  Mulalah salah menyalah.

  Masa kau masih berkuasa
  Bercakap tak jaga bahasa.

  Bila kau sudah dibenci
  Taburlah pelbagai janji.

  Sekarang hanya duduk memerhati
  Bila pula nak berkuasa lagi.

  Segala kesalahan cuba dinafi
  Macamlah rakyat tak ada hati.

  Sekarang baru nak tunjuk baik
  Hati rakyat sudah dicarik-carik.

  Masa berkuasa sesuka hati
  Sekarang kau lihatlah sendiri.

  Dulu kau sapu habis-habis
  Sekarang rupa macam pengemis.

  Sukarlah kau nak bangkit
  Hati rakyat masih sakit.

  Tapi kau masih tak rasa malu
  Sikap sombong macam dulu-dulu.

  Parti datuk nenek penuh keramat
  Engkaulah yang tamatkan riwayat.

  Kau sepatutnya berambus saja
  Tanpa kau orang bahagia.

  Kepala bapak kau
  Untuk siapa atau engkau!

  Kami rasa aman dan tenang
  PH perintah Malaysia

  Tokwan Nasir
  290718

 23. Yang buat kerja si tony pua.dia cuma berkokok.aje.kalabuat kerja dengan niat nak mencari kesalahan orang itu lah jadi nya.in the final analysis the right hand doesnt know what the left hand is doing.bagus kj nail them properly