Pak Kadok PAN dan Dasar Tender Terbuka Pak Pandir, Menyorok belakang peladang selepas bengapnya dilondehkan

Sampai kepada saya bahawa Menteri terbabit dan juak-juaknya terlalu lembab untuk menyesuaikan diri dengan sistem kerajaan, tetapi nafsu politik dan ego mereka membuak-buak.

Demi mengembangkan pengaruh politik yang semput, Akta dipinda untuk membolehkan majoriti Ahli Jemaah Pengarah (AJP) dilantik oleh menteri, berbanding pemilihan dalam mesyuarat agong. Proses dimulakan dengan membunuh demokrasi di PPK dan PPN hinggalah ke Nafas. Menggunakan kuasa menteri itulah mereka merodak, merobek dan mencengkam Pertubuhan Peladang Kebangsaan, Negeri dan Kawasan melalui dasar baru pelantikan AJP.

Daripada sembilan orang AJP Pertubuhan Peladang Negeri, lima orang dilantik oleh Menteri. Ia lebih ramai daripada yang dipilih melalui mesyuarat agong peladang (4 orang).

Demikian juga AJP di Nafas, enam orang daripada 11 AJP dilantik oleh Menteri, selebihnya melalui pentandingan dalam mesyuarat agong. AJP selain lantikan menteri itu bukan mewakili BN atau parti politik lain, tetapi mereka dipilih oleh ahli peladang dalam Mesyuarat Agong. Jangan ubah fakta ini.

Kalau dipilih secara demokrasi dalam mesyuarat agong semuanya, tiada sesiapapun daripada PAN dapat menduduki kerusi AJP Nafas. Mereka tiada akar umbi dari kalangan peladang dan petani, mereka menetas dan ada kuasa politik dari bantuan DAP dan PKR saja.

Saya bersetuju bahawa lantikan menteri di AJP Nafas tidak salah, melainkan mereka dilantik untuk membuat salah atau berpakat untuk membina kepentingan politik dengan mengkudakan PPK, PPN dan Nafas.

Umpamanya mengarahkan pengurusan Nafas atau pihak berkepentingan dengan Nafas menempah dan membayar bil hotel untuk kegunaan pemimpin dan ahli Parti Amanah Negara (PAN) sewaktu berkempen dalam pilihanraya kecil Tg Piai. Isu bayaran bilik hotel ini didedahkan oleh Dato’ Seri Dr Wee Kah Siong dalam Parlimen semalam.

Maklumlah mereka kini memiliki suara majoriti. Perlu diingat, PPK, PPN dan Nafas bukan GLC milik kerajaan, ia milik 920 ribu orang peladang, petani dan pesawah melalui pegangan saham mereka.

Bagaimana ia bermula?

Sejak November 2018, apabila Kementerian Kewangan memotong hampir separuh peruntukan Kementerian Pertanian, khususnya berkaitan baja subsidi, pengurusan kilang baja Nafas di Gurun menggelupur.

Mereka mendesak Menteri Pertanian dan Ahli-ahli Parlimen memperjuangkan peruntukan yang mencukupi memandangkan kilang baja Nafas akan mengalami masalah besar jika bajet dan produksi dikurangkan. Sebahagian production plant terpaksa ditutup. Pekerja terpaksa berhenti.

Dasar bunuh diri.

Dasar populis tender terbuka membuatkan Nafas menggelupur lagi kerana mereka tahu persaingan di pasaran bebas akan dimanipulasi oleh taikun-taikun kapitalis yang tidak ada tanggungjawab lain, selain mencipta untung untuk faedah seorang dua pemilik syarikat.

Kali ini mungkin keseluruhan operasi kilang dan rantaiannya terpaksa dihentikan dan pemegang saham akan menerima kerugian. Mereka adalah ahli-ahli peladang seluruh negara.

Baja import boleh masuk ke pasaran pada bila-bila masa. Isu kualiti baja Nafas dituduh terlalu rendah dan diselewengkan, dimainkan semahunya, tetapi tiada tangkapan atau pendakwaan di mahkamah dilakukan. Nafas akhirnya digantung dengan kuasa menteri untuk melakukan rombakan – atau sebetulnya rompakan?

Akta dipinda dan pelantikan kuota menteri di semua peringkat AJP PPK, PPN Dan Nafas dilaksanakan.

Selepas pelantikan kuota yang kontroversi itu dilaksanakan, bantahan pemegang saham yang telah menjadi minoriti dalam AJP muncul disemua peringkat, tetapi diabaikan.

Suara ahli peladang asli dalam AJP PPK, PPN dan Nafas dibisukan, kini hanya ada suara dan kuasa peladang tiruan daripada PAN dan aktivis politik PH yang membentuk majoriti.

Tiba-tiba semua masalah yang didakwa berlaku sehingga Nafas digantung itu selesai dengan sendirinya. Demokrasi diubah menjadi kuku besi. Pemegang saham hilang kuasa. Lengkaplah usaha mempolitikkan PPK, PPN dan Nafas.

Kementerian Pertanian memanggil tender terbuka untuk kerja-kerja berkaitan membekal baja, benih dan input pertanian lain untuk pakej pertama.

Ini dasar pupular Pakatan Harapan. Ia dilaungkan sebelum PRU14 lagi untuk memancing sokongan rakyat. Ia kehendak DAP, PKR, PAN dan PPBM. Kementerian hanya pelaksana dasar.

Dalam pakej pertama, pembida menawarkan harga terendah RM52 juta++. Nafas tiada pilihan terpaksa masuk tender dengan harga RM60 juta++. Kata Nafas itulah harga mereka sejak dulu mengambilkira struktur dan tanggungjawab penubuhannya.

Nafas nampaknya akan terlepas projek itu kerana Jawatankuasa Perolehan Kementerian dalam sistem kerajaan sudah ada keputusan berdasarkan tender terbuka.

AJP pekak yang dilantik dari kalangan pimpinan dan aktivis politik PH tanpa roh peladang terpinga-pinga. Ayam sabung nampaknya menang tapi hadiah dapat kepada orang lain.

Mereka berjumpa dan mengadu kepada Perdana Menteri. Perdana Menteri terpaksa bersetuju membantu Nafas kerana sejak 22 tahun lalu, itulah dasar kerajaan untuk membantu peladang, petani dan pesawah. Seni politik pun mengambil tempat untuk menyelamat Nafas.

Menteri yang berlagak itu rupanya telah menembak kakinya sendiri, hasil hasutan big brother mereka dalam PH. Dalam kegawatan itu, dia menulis surat memohon projek rundingan terus kepada Nafas selama 3 tahun bernilai RM1.4 bilion, yang didedahkan oleh MCA di Parlimen.

Adakah MCA rasis kerana projek itu pergi kepada Nafas? TIDAK! Ia didedah kerana prosesnya pincang, kong kali kong dan dibesarkan dengan isu sewa 38 bilik hotel di PRK Tg Piai.

Pemenang tender yang dinafikan haknya punya hak untuk bersuara melalui pelbagai cara. Salah satunya melalui pendedahan di Parlimen. Pilihannya tentulah MCA/BN/PAS yang baru menang besar di Tg Piai.

Bayaran tempahan hotel di PRK Tg Piai atas nama Nafas yang dihuni oleh pemimpin PAN itu dapat dicium oleh MCA tentulah ada sebab dan caranya.

Mungkin bukan setakat bilik hotel sahaja, mungkin ada lagi umpan yang dikunyah orang mabuk kuasa. Bila kail disentak, satu dunia nampak mereka bertelanjang, kulup mereka telah disunatkan.

Tiba-tiba PAN bersurah panjang tentang melayu, Islam, peladang dan pesawah bila berdepan dengan kepincangan yang dibangkitkan oleh MCA dan beberapa Ahli Parlimen.

Mereka membangkitkan rasism sebagai asas pendedahan MCA. Andainya ia didedahkan oleh UMNO atau PAS, mungkin mereka akan berebut membeli songkok, lebai dan ketayap pula.

MCA tidak persoalkan Nafas, dia persoalkan kenapa sejak awal kerajaan PH melaungkan dan melaksanakan tender terbuka, bila sudah selesai, ia dibatalkan. Kenapa rundingan terus tidak dibuat sejak awal lagi. Ia amalan sejak zaman BN yang tidak dibantah oleh MCA.

Menteri dan PH tidak perlu berlagak suci dengan melaksanakan dasar tender terbuka sejak awal lagi. Mereka perlu sedar diri.

Ada dasar kerajaan terdahulu yang baik untuk diteruskan, tertamanya tentang peladang dan petani dalam Nafas. Buat apa bersorak kalau kampung boleh tergadai?

Surat kepada PM yang diakuinya itupun telah terlewat, selepas tender selesai, ditambah pula dengan egonya yang tersembam di Tg Piai.

Hari ini, mereka cuba menjulang dia sebagai hero peladang dan petani pula, selepas bengapnya dilondehkan. Layakkah?

Untuk menutup biru mukanya, semalam dia menyatakan proses itu belum selesai, belum muktamad pula.

Bola digolekkan ke kaki MOF yang dipegang DAP. Saya rasa, DAP lah yang akan muncul sebagai hero peladang dan petani, melayu dan Islam dengan mengekalkan kehendak PM agar projek itu diberi kepada Nafas. Siapa hero siapa pula Pak Pandir?

Tiada siapapun yang mempersoalkan Nafas, peladang dan petani dalam isu baja dan input pertanian bernilai RM1.4 bilion itu.

Semua orang bersetuju Nafas diberikan projek berkaitan, kerana itulah tujuan mereka ada di situ. Yang membantah dalam perut kita tidak tahu! Politik itu berseni.

Persoalan pokoknya ialah PAN sebetulnya bodoh, tapi angkuh, mabuk kuasa, akhirnya terperangkap dengan gaya kuku besi mereka sendiri. Untuk selamatkan diri, mereka lari berlindung di belakang peladang, petani dan pesawah dan melaungkan rasism pula. Pak Kadok memang tak dapat dibantu, tetapi Nafas harus dipertahankan jangan sampai terhenti.

Muhammad Sanusi Md Nor
ADUN Jeneri
Sik Kedah.

Berita berkaitan

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.

Mahathir cadang cukai bagi perniagaan online

“Perniagaan dalam talian yang berurusan secara terus telah menyebabkan perniagaan konvensional terjejas dan kutipan cukai perniagaan juga berkurangan.

Boleh simpan YB belot, tetapi kerusi PRU milik parti dahulu

“Kamu boleh simpan YB (ahli Parlimen) belot, tetapi kerusi (pilihan raya) tetap milik parti dimenangi dahulu.” Demikian kenyataan tegas Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri...

[Video] RPK Dakwa Mahathir Bakal Hilang RM100 Billion Jika Mukhriz Tidak Jadi PM

Ketika Mahathir dan kuncunya menaburkan dedak untuk mengutuk 1MDB bagi dimamah oleh penyokong dan kepada rakyat, ramai tidak tahu kisah sebenar Mahathir mahu menumbangkan...

Apa Salahnya Pulau Pinang Jadi Bandar Kristian? – Dr Ariffin Omar

(menara.my) – Senator lantikan parti DAP, Senator Dr. Ariffin S.M Omar berpandangan bahawa tiada apa yang perlu dirisaukan jika Pulau Pinang menjadi Bandar Kristian....

Ekonomi negara jatuh berbanding kebanyakan negara dunia kerana salah urus

Bila bon Kerajaan Malaysia tidak lagi berada dalam indeks global, pelabur asing yang melabur dalam bon kerajaan terpaksa menjual dan membawa keluar duit mereka untuk melabur di dalam bon negara lain yang berada dalam indeks tersebut.

Lim Kang Hoo dari The Loaf ke Bandar Malaysia

Namun begitu sebuah syarikat bernama Ekovest Berhad melalui sebuah syarikat subsidiari mereka Duke Dining Sdn Bhd telah membeli keseluruhan saham The Loaf dan merancang untuk menghidupkan semula rangkaian bistro tersebut bermula tahun ini.

Mahathir dimalukan netizen di Facebook Perdana Menteri Pakistan

Kemeriahan sambutan luar biasa ke atas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad sempena lawatan negara ke Pakistan itu sedikit mendatangkan kecacatan apabila ruangan komen facebook Imran Khan dihujani dengan ribuan komen daripada rakyat Malaysia yang tidak berpuas hati dengan prestasi kerajaan pimpinan Dr Mahathir sejak kembali menawan Putrajaya.

Rejim PH buktikan 1MDB tidak rugi malah membantu ekonomi negara

Malah, PH telah mengesahkan bahawa 1MDB begitu menguntungkan dan memainkan peranan penting untuk membangunkan negara kita.

Salah Pangkah: Ekonomi negara jahanan

Pada tahun 2016, Bloomberg melaporkan bahawa kemasukan dana luar negara ke Malaysia adalah yang paling besar di Asia Tenggara. Pada 2019, Morgan Stanley memberi amaran kemungkinan USD8 bilion dana asing akan mengalir keluar dari negara kita dalam masa terdekat
... ..

Terkini

[Video] PPBM setuju sertai Muafakat Nasional

Presiden PPBM, Muhyiddin Yassin mengumumkan parti pimpinannya bersetuju menyertai Muafakat Nasional (MN), kerjasama antara Umno dan PAS. Beliau dalam satu rakaman video berkata, ia adalah...

Mahathir: Di Antara Sewel Dan Gila Babi

(Harian Metro) – “Saya tidak letak jawatan. Ahli daripada kerajaan mungkin tidak faham Perlembagaan kita, apabila parti Bersatu keluar dari Pakatan Harapan (PH), maka...

Perlembagaan tak sebut Agong boleh ketepi sabitan kes – Peguam

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur diberitahu bahawa Lembaga Pengampunan telah memberikan nasihat yang salah dalam pengampunan diraja kes liwat Presiden PKR Anwar Ibrahim. Peguam Mohamed Haniff...

Bersatu Sertai MN Secara Rasmi Bulan Depan?

Genap sebulan lagi Muafakat Nasional (MN) yang dibentuk bersama antara UMNO dan Pas akan menyambut ulang tahun pertama pada 14 September ini. Menerusi piagam yang...

Hina anggota polis tidak solat, Asri Janggut ke Bukit Aman

Pengasas Hot Burger Malaysia Mohd Asri Hamid atau dikenali sebagai Asri Janggut, yang membuat kenyataan menghina pasukan polis, dilihat meninggalkan ibu pejabat polis Bukit...

Man claims evicted from apartment because of ‘wrong race’

SUBANG JAYA: An Indian renter has been kicked out of his Subang Jaya apartment less than two weeks after moving in, with the management...

Hukum Gantung Kerana Menghina Rasulullah

Jika kita imbas semula bagaimana penghinaan yang dilakukan oleh sebilangan rakyat Malaysia terhadap Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW tanpa rasa takut terhadap tindakan mereka...

Penyanyi hina nabi dihukum gantung sampai mati

Kano, Nigeria - Sebuah mahkamah Islam di utara Nigeria semalam menjatuhkan hukuman mati ke atas seorang penyanyi lelaki kerana mempersendakan Nabi Muhammad SAW, kata...

Germany says Russian Covid-19 vaccine has not been sufficiently tested

BERLIN German Health Minister Jens Spahn on Wednesday said Russia's Covid-19 vaccine had not been sufficiently tested, adding the aim was to have a...

Hate Speech (and a bit of a Rant)

Nampaknya Fesbuk mendapati post saya mengenai cara orang Cina boleh menunjukkan bagaimana mereka terlalu angkuh dan sombong sebagai 'hate speech'. Dan mesej ini dari seorang...

Popular

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan yang mendalam berhubung insentif dan proses pelaburannya yang akan menjadikan negara ini menonjol daripada yang...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Jan-Apr 2019 (tak ada krisis Covid): - Pinjaman baru: RM54.8b (termasuk bon samurai RM7.8b) - Bayaran balik hutang: RM17.7b - Hutang negara tambah RM37.1b. Jan-Apr 2020 (krisis Covid) -...

Bimbang rusuhan di AS, harga minyak jatuh

NEW YORK – Harga minyak jatuh disebabkan rusuhan di bandar-bandar besar Amerika Syarikat (AS) ketika dagangan meningkat kerana pasaran optimistik Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Minyak...

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.

Projek JUAL NEGARA oleh Rejim PH dah settle – jom kita bersorak dengan gembira

Dalam rundingan. Ramai yang minat. Sabar. Tapi mesti kasi settle. Syarikat lapangan terbang Malaysia Airports Berhad ada jual tak?

Gading gajah di rumah Tun M jadi perhatian

Tun Dr Mahathir pada Ahad lalu memuat naik foto sedang menonton siaran langsung persidangan Parlimen Digital di Facebook melalui komputer riba. Namun menjadi tanda tanya...

Mukhriz jual 72,600 saham dalam Opcom

Berikutan penjualan itu, Mukhriz, pemegang saham utama dalam syarikat itu, kini hanya memegang 34.89 juta saham atau 21.64 peratus kepentingan, kata Opcom dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

Mahathir cadang cukai bagi perniagaan online

“Perniagaan dalam talian yang berurusan secara terus telah menyebabkan perniagaan konvensional terjejas dan kutipan cukai perniagaan juga berkurangan.

Terowong Dasar Laut: Lim Guan Eng bakal didakwa?

Kertas siasatan projek pembinaan terowong dasar laut Pulau Pinang bernilai RM6.3 bilion kini berada di fasa akhir siasatan dan dijangka akan diserahkan kepada Pejabat...