30 C
Kuala Lumpur
Sunday, April 11, 2021

PAKATUN MENYERANG DAN SABOTAJ PEMBELIAN PT EAGLE HIGH OLEH FELDA WALAUPUN PENGANALISIS TERKEMUKA MERAMALKAN PEMBELIAN MENGUNTUNGKAN

Semenjak pengumuman pada akhir Disember, FELDA telah diserang kerana membeli kepentingan 37% di Eagle High pada harga kira-kira 580 rupiah manakala harga saham purata adalah kira-kira 212 rupiah pada bulan November.

Pengkritik berkata premium yang tinggi ini adalah tidak wajar dan menuduh FELDA membayar berlebihan – walaupun sejarah harga saham Eagle High pernah mencapai 470 rupiah pada akhir 2014.

FELDA telah mempertahankan pembelian dengan mengatakan bahawa pada Nilai Enterprise berdasar setiap ekar, ia adalah lebih murah daripada banyak pembelian baru-baru ini dimana Eagle High merupakan syarikat perladangan terbesar ke-3 di Indonesia dengan itu kawasan yang ditanam lebih luas dan tanaman muda hampir mencapai tempoh matang menawarkan peluang yang unik untuk keuntungan yang besar pada masa depan.

FELDA juga mengatakan bahawa akses kepada pasaran Indonesia 10 kali lebih besar daripada Malaysia akan menawarkan faedah jualan silang bagi produk jenama FELDA dan juga untuk mengukuhkan kedudukan FELDA sebagai syarikat ladang kelapa sawit terbesar di dunia.

Sudah tentu, semua hujah-hujah ini ditolak oleh pembangkang. Beberapa laporan polis juga dibuat mendakwa segala macam “rasuah” termasuk makhluk sotong Rafizi.

Orang-orang ini juga tidak memberitahu bahawa kita tidak boleh mengelak daripada membayar premium atas harga pasaran semasa jika kita membeli blok besar saham – terutamanya bagi syarikat yang dikawal ketat. Ini adalah asas pasaran saham.

Jangan ingat bahawa RM2.26 bilion yang FELDA bayar adalah kurang daripada RM2.7 bilion, yang mana harga 10 kali lebih tinggi bagi Selangor untuk membeli syarikat air SPLASH berbandaing pada nilai perusahaan (Enterprise Value) berasaskan setiap ekar, ia adalah 40% lebih murah daripada apa yang FGV telah bayar kepada pengasas dan penasihat seumur hidup DAP bagi syarikat ladang sawit beliau pada tahun 2013.

Hari ini, Daiwa Securities Group dan PT Bahana Securities baru sahaja mengeluarkan laporan penganalisis bagi ladang Eagle High.

Mereka mengesyorkan pelabur supaya membeli Eagle High dengan harga sasaran 630 rupiah dalam tempoh 12 bulan akan datang – yang lebih tinggi daripada 580 rupiah yang FELDA akan bayar.

Mereka mengatakan bahawa perladangan Eagle High akan menempah keuntungan besar pada suku 4 2016 504 bilion rupiah atau peningkatan 291% di sebalik harga MSM pengukuhan dan peningkatan dalam pengeluaran (44% lebih tinggi pada Suku ke-4) kerana pemulihan daripada kean El Nino dan kawasan tanaman muda mereka cepat matang.

Daiwa Securities Group Inc merupakan salah sebuah broker terbesar dan perkhidmatan kumpulan kewangan di Jepun, Ditubuhkan pada tahun 1943, ia melaporkan aset hampir AS $200 bilion pada 2015.

Bahana Securities adalah salah satu daripada bank pelaburan terbesar di Indonesia dan 100% dimiliki oleh PT Bahana Pembinaan Usaha Indonesia (“BPUI”), sebuah Enterprise milik penuh dan dikawal oleh Kerajaan Republik Indonesia melalui Kementerian Kewangan. Ditambah dengan keupayaan penyelidikan yang kukuh dan cekap menggunakan teknologi maklumat terbaru. Bahana Securities adalah antara syarikat sekuriti terkemuka di Indonesia.

Sama seperti “skandal” Maybank dalam “terlebih-membayar” bagi BII pada tahun 2008 di mana Maybank telah terbukti betul hanya 2 tahun kemudian, adalah dijangkakan bahawa pembangkang tidak akan memohon maaf kepada FELDA bila Eagle High terus menunjukkan prestasi seperti apa yang diramalkan oleh kedua-dua firma penganalisis.
https://pakdin.my/skandal-yang-pakatan-tidak-lagi-berani-sebut-pembelian-maybank-bii-pada-tahun-2008/

[contentcards url=”https://pakdin.my/skandal-yang-pakatan-tidak-lagi-berani-sebut-pembelian-maybank-bii-pada-tahun-2008/” target=”_blank”]

pembangkang kita memang tidak berguna kerana mereka cenderung untuk mahu mensabotaj segala-galanya yang baik baik untuk Malaysia.

Adakah mereka akan membayar pampasan kepada peneroka FELDA dengan berbilion-bilion Ringgit jika perjanjian Eagle High telah digugurkan dan Eagle High berakhir menjadi lebih berharga daripada sekarang seperti yang dijangkakan oleh penganalisis?

20170114-pt-eagle-high-plantationindonesia

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.