31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, October 26, 2020

Skandal Tanah Ijok: Penjelasan untuk video Azmin tikam-tikam peta Ijok

Tanah 1,000 ekar (satu alam) sudah selesai diambil dulu. 2,200 ekar (dua alam) lagi dalam proses yang sama tetapi dihentikan oleh kerajaan Azmin tahun 2016.

Tengok dokumen penyelesaian mahkamah.
https://pakdin.my/skandal-tanah-ijok-mengapa-takut-siasatan-sprm-sekiranya-tidak-bersalah/

Dokumen ini jelas menunjukkan bahawa kerajaan Selangor bersetuju untuk menghentikan proses pengambilan tanah 2,200 ekar (dua alam lagi) dan menetapkan tanah itu hanya boleh dijualkan kepada suatu syarikat pembeli.

AZMIN KATA SELESAI DALAM 2 TAHUN SAHAJA?

Tahun 2000 ialah bila peneroka mula ada perjanjian dengan dua syarikat2 kroni untuk menukar tanah dengan rumah dan tunai RM180k.

Tahun 2005, projek ini diumumkan sudah gagal pada tahun 2005. Process mahkamah dan pemulihan pun bermula. Tetapi tiga tahun kemudian, Selangor jatuh kepada PKR.

Masa gagal dalam tangan BN = 3 tahun.
Masa gagal dalam tangan PKR = 10 tahun.

Proses pemulihan sudah bermula tahun 2008 dibawah TS Khalid (oleh sebab tanah 1000 ekar sudah diambil balik tetapi proses untuk 2,200 ekar belum selesai).

Azmin masuk tahun 2014, dia hentikan proses pengambilan tanah tahun 2016 dan meluluskan peneroka2 dibayar hanya RM300juta oleh dua syarikat2 kroni walaupun mereka jual harga RM1.18 bilion.

Kalau setakat nak surrender atau give-up, senang saja. Azmin cepat2 sudah give-up dan memberi segala yang dihendaki oleh syarikat2 kroni itu – entah mengapa.

Hakikat “surrender” Azmin Ali, syarikat kroni-kroni yang telah menggagalkan peneroka dapat RM880 juta, peneroka dapat RM300 juta.

Kerajaan Selangor juga kehilangan sebanyak RM4.2 billion kerana tanah 2,200 ekar yang dizonkan komersial dan indusri tidak dijualkan oleh kerajaan Selangor dengan harga pasaran RM35 hingga RM65 satu kaki persegi tetapi dijualkan tanpa tender dengan harga sangat murah RM12.34 satu kaki persegi.

Manakala peneroka2 hanya dapat harga RM3 sahaja. Adakah ini keadilan?

Kalau setakat mahu selesaikan cepat, lebih senang selangor bayar RM300 juta dari rizab RM3 bilion mereka kepada peneroka2 dan teruskan proses pengambilan tanah.

Lagipun yang mereka tuduh kroni2 BN itu sebenarnya kroni2 mereka sekarang. Misalnya Khariuddin yang merupakan pengarah eksekutif syarikat itu sehingga tahun 2011 itu belah mana?

Dan mengapakah Selangor menyelamatkan syarikat kroni itu jika kroni BN?

Dulu kata penyelesaian ini “menang-menang” untuk semua. Setelah 7 orang sudah ditangkap SPRM, wang RM87 juta dibeku dan pihak2 ketiga termasuk syarikat perunding2 entah dari mana dibongkar telah dibayar RM262 juta dari RM1.18 bilion itu, Azmin pula meroyan dan menikam-nikam peta cuba tipu bahawa tanah 2,200 ekar itu tidak melibatkan kerajaan Selangor pula.

Azmin memang makhluk banyak alam-alam.

PS. You tak ingatkah video dia ajak KSU tengok empangan lalu mahu campak orang ke dalam ?
https://pakdin.my/krisis-air-selangor-azmin-tak-faham-air-terawat-dan-air-mentah/

Menipu mestilah mahu nampak confident walaupun salah.

——-
Rujukan:
https://pakdin.my/tag/ijok/

Berita Berkaitan

[Video] Sebarang keputusan adalah keputusan parti, parti yang akan buat keputusan – Najib

Perbincangan telah pun diadakan mengenai situasi semasa. Pelbagai pandangan diutarakan. Penelitian akan dibuat oleh Majlis Tertinggi. Nasihat...

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di...

Siapa penumpang helikopter?

Kehadiran sebuah helikopter yang mendarat di pekarangan Istana Negara, di sini, menimbulkan tanda tanya...

Darurat: Raja-Raja Melayu bermesyuarat esok

Sembilan Raja-Raja Melayu dan empat Yang di-Pertua Negeri di Malaysia dijadualkan mengadakan pertemuan khas...

Komen

..

[Video] Sebarang keputusan adalah keputusan parti, parti yang akan buat keputusan – Najib

Perbincangan telah pun diadakan mengenai situasi semasa. Pelbagai pandangan diutarakan. Penelitian akan dibuat oleh Majlis Tertinggi. Nasihat saya, apapun akhir katanya, ingatlah kepada satu sahaja. UMNO dan BN...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,358PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan