Friday, July 19, 2024

Peristiwa memberi pengajaran

Tag: Bank Negara Malaysia

Suami bekas Gabenor Bank Negara Malaysia dirasuah untuk mendapat kelulusan “belum pernah terjadi sebelum ini” bagi pemindahan wang, Mahkamah AS diberitahu

Pindahan berbilion dolar telah diluluskan oleh bekas gabenor Zeti Akhtar Aziz untuk dibawa keluar Malaysia dengan segera. Saksi utama perbicaraan rasuah 1MDB di AS terhadap...

OPR kekal pada 1.75 peratus – Bank Negara

KUALA LUMPUR - Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengekalkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) pada 1.75 peratus di mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) yang diadakan...

Apa kesudahan siasatan terhadap keluarga bekas Gabenor Bank Negar?

30 Disember 2020 hingga 24 Ogos 2021 (hari ini) adalah 8 bulan dan 2 hari. Adakah ianya memerlukan masa yang...

Zeti melanggar kerahsiaan perbankan ketika menjadi Gabenor BNM?

14 bahagian UMNO membuat laporan polis terhadap Zeti berdasarkan penyataan Mahathir bahawa Zeti melanggar kerahsiaan perbankan dengan mendedahkan butiran...

Sejauh mana Zeti tahu mengenai akaun bank suami di Singapura?

Sebenarnya ada dua isu di sini: 1. Suami dan 2 anak lelaki menerima hampir RM700 juta dari Jho Low selama...

BNM ada ruang turunkan lagi kadar faedah

Bank Negara Malaysia (BNM) masih mempunyai ruang untuk sekali lagi menurunkan kadar dasar semalaman (OPR), yang menjadi penanda aras...

Ekonomi Malaysia dijangka berkembang 5.5-8.0 peratus

Bank Negara Malaysia (BNM) menjangkakan pertumbuhan ekonomi Malaysia tahun depan sekitar 5.5 peratus hingga 8.0 peratus. Gabenor BNM, Datuk Nor...

BNM tak u-turn dalam isu moratorium – Najib Razak

Saya pelik kenapa ramai yang kata BNM u-turn dan bank-bank tetap akan mengenakan faedah ke atas pinjaman walaupun mereka...

Bukan sekadar gangguan bekalan, banyak sebab lain KDNK lemah

Antara sektor yang disenaraikan oleh institut tersebut adalah pelaburan swasta yang telah merekodkan kemerosotan prestasi sejak beberapa suku lalu.

Ringgit rendah susulan KDNK suku ke-4 di bawah jangkaan

Semalam, Bank Negara Malaysia (BNM) mengumumkan ekonomi Malaysia berkembang 3.6% pada suku keempat 2019, menjadikan pertumbuhan KDNK tahun penuh kepada 4.3%, terendah sejak krisis kewangan 2009 berikutan gangguan bekalan dalam sektor komoditi.

Ekonomi Malaysia tumbuh 4.3% tahun 2019, terendah dalam 10 tahun

Ekonomi Malaysia merekodkan pertumbuhan terendah dalam tempoh sedekad kepada 4.3 peratus bagi keseluruhan tahun 2019.

Laporan BNM: PH menang, Rakyat senang? Kepala abah kau

Bank Negara Malaysia (BNM) dah keluarkan Q3 punya report. Jom kita tengok sikit fact pasal ekonomi Malaysia dibawah kerajaan...

Wang kertas Malaysia ada lemak babi?

“Ini bukan sahaja berlaku di Malaysia namun di Amerika Syarikat pun mereka telah kumpul wang kertas mereka daripada orang ramai dihantar ke makmal universiti untuk melihat apa yang ada pada wang kertas mereka,” katanya lagi.

Kes SRC: Sah! Zeti Aziz terima 2 surat derma Arab kepada Najib

Perkara itu didedahkan oleh saksi ke-50 kes SRC International Sdn Bhd, Cheah Tek Kuang yang merupakan bekas Pengarah Urusan AmBank.

Rizab antarabangsa BNM susut kepada US$103.4 bilion

Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia (BNM) berjumlah US$103.4 bilion pada 30 April, 2019 daripada US$103.5 bilion pada 15 April, 2019.

Ringgit kekal aliran menurun berbanding dolar AS

Ringgit meneruskan aliran harga menurun pada Jumaat untuk ditutup rendah berbanding dolar AS hari ini, susulan kurangnya permintaan dengan pelabur kekal berhati-hati menjelang pengumuman kadar dasar semalaman (OPR) oleh Bank Negara Malaysia (BNM) esok.

Rejim Pakatan Harapan nak pelingkup ekonomi negara

Sembang babi pun boleh terbang kononnya Pakatan berjimat cermat, menguruskan kewangan dengan baik, ekonomi bagus tapi belanja lagi banyak daripada BN. [adinserter block="1"]

HarapanCoin: Adakah Bank Negara bersetuju jadikan matawang rasmi?

Harapan Coin? Sangat kreatif idea pemimpin-pemimpin PH kebelakangan ini. Kalah segala makhluk dan kehidupan di alam semesta ini. Tak habis lagi...

Rizab Antrabangsa Malaysia merudum

BNM baru mengumumkan kedudukan rizab antarabangsa negara. Ia jatuh lagi kepada US$101.7 bilion selepas PRU14 dan mengalami trend menurun akibat...

Rizab Antarabangsa Bank Negara Susut AS$6.6 Bilion Dalam Tempoh 5 Bulan

Kedudukan Rizab Antarabangsa Bank Negara Malaysia (BNM) merosot bagi bulan kelima berturut-turut dengan merekodkan penurunan 0.19 peratus kepada AS102.8...
Tolong lah subscribe:

Popular →