UtamaEKONOMIApabila ekonomi merudum, bukan...

Apabila ekonomi merudum, bukan Melayu mula membenci kerajaan PH - pakdin.my

Pendapat seorang penulis blog jika ekonomi malaysia dalam keadaan teruk dan parah, orang Melayu “can take it

Tetapi bukan-melayu “cannot“.

Jika saham hancur merudum, orang melayu biasa saja, kerana mereka tiada banyak beli saham syarikat dan simpan saham biasa atau mother share.

Yang ada ini semua 70% bukan melayu, ataupun orang Cina.

Jika pasaran hartanah hancur orang Melayu biasa sahaja.

Mereka bukan jenis hantar amah Filipina atau Indonesia tidur di depan pejabat penjual hartanah yang hebat buka tawaran jual dan mahu rebut borang.

Sekeping borang bernilai sekitar 10,000 hingga 20,000, beli rumah shop house 400,000 automatik jadi 450,000 esok.

Orang bukan melayu sahaja yg begitu.

Orang Melayu bukan majoriti kaya macam anak orang tua kaya Mahathir tu.

Cuba lihat kawasan perumahan baru atau rumah kedai baru, lihat kain pelintang ‘for sale‘ dan ‘for rent‘ .

Siapa yg punya?

Itu aset dan property ke-3 dan ke-4 kaum bukan melayu.

Melayu tak ada aset seperti tu.

Maka jika ada apa-apa kejatuhan ekonomi atau saham atau property glutch yang parah ada lah bukan melayu.

Orang melayu yg susah nak susah macam mana lagi?

Bukan banyak saham atau hartanah di miliki.

Orang kaya yang akan jadi susah.

Undi bukan melayu di Tanjung Piai ada lah indikator awal orang cina meluahkan kebencian mereka terhadap kerajaan yang tidak menjalankan tanggungjawab, rasis tu rasis juga tapi bila poket mula terkesan darah akan naik juga.

Pernigaan mereka mula terkesan.

Kesan terhadap kelemahan kerajaan Pakatan Harapan menguruskan ekonomi, mereka terlebih dahulu merasainya.

Penjual akan terasa bila pembeli B40 nya mula berhati-hati membeli kerana tiada lebihan wang.

Sistem Najibnomic tabur duit di bawah naik ke atas. Sistem kuno PH tabur diatas sahaja, tabur kepada kroni duit untuk mereka bermegah melancong keluar negara.

Kini Import atau beli barang dari Thailand pun sudah mahal kerana kejatuhan nilai ringgit.

Dalam hal ini peniaga pakaian terpakai (bundle) pun mula terasa mahal nak membeli barang sekarang atau sebuntil kesan dari kenaikan nilai bhat berbanding ringgit.

Penghantar makanan juga mengadu sudah terlalu ramai delivery boy, ini kesan Tiada peluang pekerjaan baru seperti yang dijanjikan oleh kerajaan PH.

Itu sebab nya kerajaan PH semakin di benci.

Kebencian rakyat sangat bertepatan.

Sumber: Kamarudin

Berkaitan

Baca Juga

[VIDEO] 2 Wanita di tembak di Narathiwat, 1 maut dan 1 cedera

Seorang wanita maut ditembak ketika menunggang motosikal manakala serang lagi mengalami kecederaan. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162109/

[VIDEO] Kerajaan Malaysia menang lawan ‘waris’ Sultan Sulu – Azalina

Hasil daripada tindakan Malaysia itu, Mahkamah Sepanyol yang melantik Dr. Stampa telah membatalkan pelantikannya secara retrospektif dan ‘preliminary award’ yang dikeluarkan oleh beliau di Madrid. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162090/ https://youtu.be/9gbidNLGZ-s

[VIDEO] MKT UMNO tentukan tarikh pemilihan parti pada Jumaat

Mesyuarat MKT adalah untuk memutuskan tarikh sebelum 19 Mei itu, bila tarikh mesyuarat cawangan, bahagian dan pemilihan yang dibuat (serentak) dalam tarikh itu BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162080 https://youtu.be/xmwvGGOOgWY

[VIDEO] Feri Mersing – Tioman di badai ombak besar

Viral video feri dari Mersing ke Tioman terumbang ambing dilanda ombak. Alhamdulillah feri tu dah selamat berlabuh di jeti Tioman. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162068 https://youtu.be/agaMpX65_60 https://youtu.be/mlhOM1_qPhQ

[VIDEO] Batu Pahat daerah terbaharu terjejas banjir, mangsa melonjak kepada 3,612 orang

Jumlah mangsa banjir di Johor terus melonjak kepada 3,612 orang setakat 8 pagi ini berbanding 2,912 orang yang dicatatkan pada 12 tengah malam BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162059 https://youtu.be/uQ0D13ZlstU

Rumah Rakit Uda Sungai Lebam hanyut

Difahamkan tiada pengunjung yang menyewa rumah rakit berkenaan ketika kejadian. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162049 https://youtu.be/9BNvuoiOv18

[VIDEO] Isu Islamofobia di Sweden antara akan dibincangkan dengan Brunei – Zambry

Menteri Luar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir membincangkan perkara berkenaan bersama rakan sejawatnya di Brunei, Erywan Mohd Yusof. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162036 https://youtu.be/ZoAoMi6CwpI

[VIDEO] Anak ikan paus terdampar di Kuala Baram

Operasi menyelamat telah dijalankan oleh pasukan bomba dengan bantuan orang awam dan menolak anak ikan paus tersebut ke kawasan yang lebih dalam. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162026

[VIDEO] Kelibat harimau dilihat di Taman Bernam Baru, Tanjung Malim

PERHILITAN Perak mengesahkan, pihaknya menerima aduan berhubung kelibat harimau yang dilihat menerusi rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di Taman Bernam Baru, Tanjung Malim. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162019 .................

[VIDEO] ‘Sedekah’, ‘komisyen’ melunakkan rasuah, kata Anwar

“Dulu ‘komisyen’ okay, rasuah tak okay. Sekarang ada pula ‘sedekah’. “Sedekah untuk amal jariah okay, tapi ‘sedekah’ untuk dapat undi pilihan raya – rasuah.” BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162009

[VIDEO] ‘Kalau dia sedekah, kalau kita rasuah’, Zahid sindir Hadi

Semalam, Hadi mempertahankan pemberian wang menerusi bantuan diberikan kerajaan Terengganu beberapa hari sebelum PRU15. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/161999

[VIDEO] Aliran Kenderaan Meningkat, Trafik Perlahan Di Lebuh Raya Utama

Aliran trafik di Lebuhraya Utara Selatan dilaporkan perlahan melibatkan kedua-dua arah selatan dan utara. https://pakdin.my/161988