Friday, February 23, 2024

China koronavirus: angka kematian mencecah 132 kerana bilangan kes melebihi wabak Sars bagi tempoh sama- pakdin.my

  • Terdapat 840 kes yang baru disahkan di wilayah Hubei, di mana wabak itu bermula, kata pihak berkuasa kesihatan China
  • Kebanyakan pesakit yang telah meninggal adalah berusia lebih daripada 60 tahun dan memang memiliki masalah kesihatan, menurut pihak berkuasa tempatan.

Jumlah kes yang disahkan jangkitan koronavirus yang menyebar di tanah besar China telah mencapai 5,974, kata pihak berkuasa kesihatan pada hari Rabu, jumlah yang mengatasi wabak Sars, wabak pada 2002-03 yang menyebabkan kematian lebih dari 600 orang di seluruh dunia.

Jumlah kematian akibat coronavirus seperti yang diumumkan telah meningkat kepada 132, dengan 840 kes yang baru disahkan di wilayah Hubei.

Sars menjangkiti 5,327 orang di tanah besar China dalam tempoh sembilan bulan dan menyebabkan kematian 349 orang, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Kematian dari jangkitan coronavirus baru semuanya dilaporkan di tanah besar China, dengan 125 di wilayah Hubei, di mana wabak itu bermula, dan tujuh di wilayah lain. Kira-kira 3,300 orang telah dimasukkan ke hospital di wilayah Hubei, dengan lebih daripada 20,000 orang sedang dipantau kerana disyaki dijangkiti.

Kadar kematian dari coronavirus baru terus meningkat, dengan lebih banyak kematian yang mungkin dilaporkan. Kebanyakan pesakit yang telah meninggal adalah berusia lebih daripada 60 dan mempunyai masalah kesihatan yang sedia ada, menurut laporan daripada pihak berkuasa tempatan.

Coronavirus boleh sebar di antara manusia, kata pakar perubatan Cina.

Zhong Nanshan, salah seorang pakar penyakit pernafasan terkemuka China, berkata pada hari Selasa bahawa wabak itu belum mencapai puncaknya dan dia menjangkakan ia akan mula merebak dalam masa seminggu hingga 10 hari, sambil menambah bahawa tidak ada “peningkatan besar selepas itu”.

Walau bagaimanapun, ahli akademik Universiti Hong Kong telah meramalkan bahawa jumlah jangkitan di lima kawasan utama tanah besar – Beijing, Shanghai, Guangzhou, Shenzhen dan Chongqing – akan menjadi puncak antara akhir April dan awal Mei.

Wilayah autonomi Tibet telah melaporkan kes yang di syaki jangkitan. Jika disahkan, ia akan menjadi kes pertama di Tibet dan bermakna virus itu telah merebak ke setiap wilayah, wilayah dan perbandaran di China.

Di Hong Kong, pakar penyakit berjangkit, Profesor Yuen Kwok-yung berkata pada hari Selasa (28 Jan) bahawa para penyelidik di bandar separa autonomi telah membangunkan vaksin untuk coronavirus tetapi memerlukan masa untuk mengujinya.

Para saintis di tanah besar China dan Amerika Syarikat turut berlumba untuk menghasilkan vaksin.

Penyakit dengan gejala seperti radang paru-paru telah menyebar dengan cepat, dengan laporan kes di sekurang-kurangnya 15 negara di luar China, termasuk bahagian-bahagian lain di Asia, Amerika Utara, Australia dan Eropah.

Countries including South Korea, Germany, Spain and India are considering evacuations of their citizens stranded in Wuhan, which has been subject to a travel ban by Chinese authorities. Japan and the United States sent charter planes to Wuhan on Tuesday.

Negara-negara termasuk Korea Selatan, Jerman, Sepanyol dan India sedang mempertimbangkan pemindahan warga negara yang terkandas di Wuhan, yang telah dikenakan larangan perjalanan oleh pihak berkuasa China. Jepun dan Amerika Syarikat menghantar pesawat charter ke Wuhan pada hari Selasa (28 Jan). SCMP

Sumber:
South China Morning Post

UtamaDUNIAChina koronavirus: angka kematian mencecah 132 kerana bilangan kes melebihi wabak Sars...

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR