UtamaEKONOMICovid-19: IMF unjur ekonomi...

Covid-19: IMF unjur ekonomi dunia -3%, kemelesetan paling teruk - pakdin.my

Dipacu pandemik Covid-19, ekonomi global mungkin mengalami kemelesetan paling teruk sejak Zaman Kemelesetan pada 1930-an dan jauh lebih buruk daripada krisis kewangan global 2009, kata Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF).

“Ini adalah krisis yang tidak pernah berlaku dan wujud ketidaktentuan mengenai kesannya terhadap kehidupan rakyat,” kata Ketua Ekonominya, Gita Gopinath dalam prospek ekonomi dunia terkini, semalam.

Pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) kini diunjurkan pada -3% tahun ini, kemelesetan jauh lebih buruk daripada -0.1% semasa krisis kewangan global 2009.

Unjuran pertumbuhan diturunkan lebih daripada 6 mata peratusan berbanding pertumbuhan 3.3% yang dikemas kini IMF pada Januari – semakan yang luar biasa dalam tempoh singkat.

“Keadaan yang digelar ‘The Great Lockdown’ ini dijangka menyebabkan kemerosotan pertumbuhan global secara mendadak. Pemulihan separa diunjurkan untuk 2021, dengan tahap KDNK akan kekal di bawah trend pra-virus, dengan ketidaktentuan terhadap tahap pemulihan kelak.”

Hasil pertumbuhan buruk mungkin berlaku.

Katanya, ini akan berlaku jika langkah pencegahan pandemik itu berlaku lebih lama, negara sedang berkembang dan membangun akan terjejas teruk, keadaan kewangan yang sukar akan berlanjutan, atau ia mungkin menyebabkan penutupan perniagaan dan kadar pengangguran.

Gita berkata, krisis ini perlu ditangani dalam 2 fasa: fasa pencegahan dan penstabilan diikuti fasa pemulihan. Dalam kedua-dua fasa, kesihatan awam dan dasar ekonomi mempunyai peranan penting.

“Kuarantin, perintah berkurung dan penjarakan sosial adalah kritikal untuk memperlahankan penyebaran Covid-19, memberi masa kepada sistem penjagaan kesihatan untuk mengatasi permintaan meningkat bagi perkhidmatan mereka dan masa untuk penyelidik membangunkan vaksin.

“Langkah-langkah ini dapat membantu menghindari kejatuhan aktiviti yang lebih teruk dan berlarutan serta menetapkan tahap pemulihan ekonomi.”

Beliau berkata, meningkatkan perbelanjaan dalam penjagaan kesihatan penting untuk memastikan sistem penjagaan kesihatan mempunyai kapasiti dan sumber mencukupi.

Pemberian khas untuk profesional perubatan – yang berada di barisan depan memerangi pandemik – harus dipertimbangkan, termasuk, sebagai contoh elaun pendidikan bagi keluarga mereka.

Katanya, walaupun ekonomi menutup operasinya, penggubal dasar perlu memastikan rakyat dapat memenuhi keperluan mereka dan perniagaan dapat dipulihkan selepas pandemik itu berakhir.

“Ini memerlukan langkah fiskal, monetari dan kewangan bersasar untuk mengekalkan hubungan ekonomi antara pekerja dan firma serta peminjam dan pemberi pinjaman, menjaga infrastruktur ekonomi dan kewangan masyarakat secara utuh.”

Beliau memberi contoh, di pasaran negara berkembang dan membangun dengan sektor informal yang besar, teknologi digital baru dapat digunakan untuk memberikan sokongan disasarkan.

Mengulas unjuran pertumbuhan, laporan yang dikeluarkan organisasi berpusat di Washington itu berkata, pertumbuhan dalam kumpulan ekonomi maju – di mana beberapa negara dilanda wabak itu secara meluas dan menerapkan langkah pengekangan – diunjurkan pada -6.1% tahun ini.

Kebanyakan negara di dalam kumpulan dijangka mengalami kemerosotan tahun ini, termasuk Amerika Syarikat (-5.9%), Jepun (-5.2%), United Kingdom (-6.5%), Jerman (-7%), Perancis (-7.2%), Itali (-9.1%) dan Sepanyol (-8%).

Di bahagian Eropah, wabak itu teruk seperti di wilayah Hubei, China. Walaupun penting untuk mencegah virus itu, perintah berkurung dan kawalan pergerakan memberi kesan kepada aktiviti ekonomi.

Antara pasaran baru dan negara membangun, semua negara menghadapi krisis kesihatan, kejutan permintaan luaran yang teruk, kesukaran dramatik dalam keadaan kewangan global dan kejatuhan harga komoditi yang akan memberi kesan teruk terhadap aktiviti ekonomi dalam pengeksport komoditi, kata laporan itu.

Secara keseluruhannya, kumpulan pasaran sedang berkembang dan negara membangun dijangka jatuh sebanyak 1% pada 2020; tidak termasuk China, kadar pertumbuhan untuk kumpulan itu dijangka berada pada -2.2%.

KDNK Malaysia berkembang 9%

IMF mengunjurkan pertumbuhan KDNK Asean-5 berkembang pada 7.8% dan Malaysia pada 9% tahun depan.

Selain Malaysia, Asean-5 yang meliputi Indonesia, Thailand, Filipina dan Vietnam masing-masing akan berkembang kepada 8.2%, 6.1%, 7.6% serta 7%.

Untuk tahun ini, IMF menjangkakan ekonomi Malaysia merosot 1.7% kerana KDNK Asean-5 susut 0.6%.

Unjuran IMF 2021 untuk Malaysia lebih tinggi daripada jangkaan pertumbuhan oleh Fitch Ratings sebanyak 5.8%.

Pertumbuhan global dijangka pulih kepada 5.8% pada 2021, mencerminkan normalisasi aktiviti ekonomi daripada tahap sangat rendah, kata IMF dalam laporan yang dikeluarkan semalam.

“Kumpulan ekonomi maju dijangka berkembang pada 4.5%, manakala pertumbuhan untuk negara berkembang dan kelompok ekonomi membangun dijangka berkembang pada 6.6%.”

Sebagai perbandingan, pada 2010 pertumbuhan global setelah krisis kewangan global pulih kepada 5.4% daripada -0.1% pada 2009.

Bagaimanapun, katanya, pemulihan pada 2021 sangat bergantung kepada sama ada pandemik itu akan hilang pada separuh kedua 2020, membolehkan usaha pencegahan secara beransur-ansur dikurangkan dan memulihkan keyakinan pengguna serta pelabur.

Tindakan dasar ekonomi signifikan dilakukan di seluruh dunia yang menumpukan perhatian dalam memenuhi syarat penjagaan kesihatan awam, sementara mengehadkan kesannya ke atas aktiviti ekonomi dan sistem kewangan.

Pemulihan itu dianggap sebagai tindakan dasar yang berkesan untuk mencegah kemuflisan firma, kehilangan pekerjaan berlanjutan dan tekanan kewangan kepada seluruh sistem.

Meskipun demikian, tahap KDNK pada akhir 2021 di pasaran negara berkembang dan membangun diunjurkan kekal pada tahap sebelum berlakunya pandemik Covid-19.

Melihat dari segi skala kemerosotan ekonomi, wujudnya ketidaktentuan mengenai pemulihan kelak.

“Beberapa aspek yang menyokong pemulihan itu mungkin tidak berlaku, dan hasil pertumbuhan global yang lebih buruk mungkin terjadi – misalnya, kemerosotan lebih teruk 2020 dan pemulihan yang sedikit pada 2021 – bergantung keadaan pandemik itu dan tahap ekonomi berkaitan yang terjejas.

Berkaitan

Baca Juga

Renjer maut, 9 cedera letupan berkembar di Sungai Padi, Narathiwat

Seorang renjer tentera terbunuh, manakala tujuh anggota polis dan dua orang awam cedera dalam letupan bom di sebuah kebun getah dalam daerah Sungai Padi,...

Kerajaan lambat, penternak tanggung akibat apabila sekatan ditarik, kata pembekal ayam

Ayam memerlukan perancangan 40 hari bukannya serta-merta. Ketiadaan jawapan daripada kerajaan menyebabkan penternak kerugian kerana tidak dapat merancang untuk memenuhi permintaan baharu dari...

[VIDEO] Murid Tahun Enam Guna Telefon Bimbit Sedang Dicas Maut Dipanah Petir

GUA MUANG: Polis mengesahkan kematian kanak-kanak 12 tahun yang maut ketika menggunakan telefon bimbit, di sini, semalam 15 Ogos 2022 adalah akibat renjatan elektrik...

[VIDEO] Wanita warga emas hilang dijumpai semula lepas 5 hari

BATU PAHAT – Wanita warga emas yang dilaporkan hilang selepas keluar mencari daun kelapa sawit untuk dijadikan penyapu lidi pada 10 Ogos lalu ditemui...

[VIDEO] Bekas pengarah urusan BNS didakwa pecah amanah RM21.08 juta

Bekas Pengarah Urusan Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd  (BNS) Tan Sri Ahmad Ramli Mohd Nor dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas...

Projek LCS: Bekas pegawai BNS akan didakwa dibawah CBT pada 16 Ogos

Seorang bekas pegawai tinggi Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) akan didakwa atas tuduhan jenayah pecah amanah (CBT) berhubung skandal Littoral Combat Ship (LCS)...

[VIDEO] Atlet Muay Thai meninggal dunia selepas pukulan knockout petinju Malaysia

Seorang petinju dari Thailand yang juga peserta Kejohanan Muay Thai Ambang Merdeka 2022 di Padang Kolej Uniti Kota Bharu, Kampung Che Deris Badang di...

[VIDEO] Penduduk teruja lihat kapal layar mewah RM200 juta

KANGAR: Kehadiran sebuah kapal layar mewah jenis Adastra di muara Sungai Perlis, Kuala Perlis berhampiran Terminal Feri Kuala Perlis, di sini semalam ternyata menggamit...

[VIDEO] Pengkid berpakaian ihram boleh terkeluar Islam, murtad

Tindakan individu didakwa wanita berperwatakan lelaki berpakaian ihram di hadapan kaabah boleh dianggap sebagai mempersendakan agama yang dikhuatiri menyebabkan dia terkeluar daripada landasan Islam. Mufti...

[VIDEO] Salman Rushdie parah, perlukan mesin ventilator

WASHINGTON – Pengarang Britain, Salman Rushdie terpaksa menggunakan mesin ventilator dan berisiko hilang satu mata selepas ditikam berulang kali dalam satu acara kesusasteraan di...

[VIDEO] Tekong darat pandu 30km lawan arus bawa enam PATI dicekup

GUA MUSANG: Tindakan nekad seorang tekong darat yang membawa enam pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Myanmar melarikan diri sejauh 30 kilometer (km) membawa...

Parti Liar: Datuk Seri antara 25 ditahan di Janda Baik

BENTONG -- Seorang lelaki bergelar “Datuk Seri” merupakan antara 25 individu ditahan dalam “parti liar” di sebuah banglo yang disewa di Janda Baik, Bukit...