Maybank: 158088200693
PayPal: [email protected]

Maybank: 158088200693
PayPal: [email protected]

Covid-19: IMF unjur ekonomi dunia -3%, kemelesetan paling teruk - pakdin.my

Covid-19: IMF unjur ekonomi dunia -3%, kemelesetan paling teruk - pakdin.my

Dipacu pandemik Covid-19, ekonomi global mungkin mengalami kemelesetan paling teruk sejak Zaman Kemelesetan pada 1930-an dan jauh lebih buruk daripada krisis kewangan global 2009, kata Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF).

“Ini adalah krisis yang tidak pernah berlaku dan wujud ketidaktentuan mengenai kesannya terhadap kehidupan rakyat,” kata Ketua Ekonominya, Gita Gopinath dalam prospek ekonomi dunia terkini, semalam.

Pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) kini diunjurkan pada -3% tahun ini, kemelesetan jauh lebih buruk daripada -0.1% semasa krisis kewangan global 2009.

Unjuran pertumbuhan diturunkan lebih daripada 6 mata peratusan berbanding pertumbuhan 3.3% yang dikemas kini IMF pada Januari – semakan yang luar biasa dalam tempoh singkat.

“Keadaan yang digelar ‘The Great Lockdown’ ini dijangka menyebabkan kemerosotan pertumbuhan global secara mendadak. Pemulihan separa diunjurkan untuk 2021, dengan tahap KDNK akan kekal di bawah trend pra-virus, dengan ketidaktentuan terhadap tahap pemulihan kelak.”

Hasil pertumbuhan buruk mungkin berlaku.

Katanya, ini akan berlaku jika langkah pencegahan pandemik itu berlaku lebih lama, negara sedang berkembang dan membangun akan terjejas teruk, keadaan kewangan yang sukar akan berlanjutan, atau ia mungkin menyebabkan penutupan perniagaan dan kadar pengangguran.

Gita berkata, krisis ini perlu ditangani dalam 2 fasa: fasa pencegahan dan penstabilan diikuti fasa pemulihan. Dalam kedua-dua fasa, kesihatan awam dan dasar ekonomi mempunyai peranan penting.

“Kuarantin, perintah berkurung dan penjarakan sosial adalah kritikal untuk memperlahankan penyebaran Covid-19, memberi masa kepada sistem penjagaan kesihatan untuk mengatasi permintaan meningkat bagi perkhidmatan mereka dan masa untuk penyelidik membangunkan vaksin.

“Langkah-langkah ini dapat membantu menghindari kejatuhan aktiviti yang lebih teruk dan berlarutan serta menetapkan tahap pemulihan ekonomi.”

BACA juga  Covid-19: Jangkitan kemurungan bakal landa dunia

Beliau berkata, meningkatkan perbelanjaan dalam penjagaan kesihatan penting untuk memastikan sistem penjagaan kesihatan mempunyai kapasiti dan sumber mencukupi.

Pemberian khas untuk profesional perubatan – yang berada di barisan depan memerangi pandemik – harus dipertimbangkan, termasuk, sebagai contoh elaun pendidikan bagi keluarga mereka.

Katanya, walaupun ekonomi menutup operasinya, penggubal dasar perlu memastikan rakyat dapat memenuhi keperluan mereka dan perniagaan dapat dipulihkan selepas pandemik itu berakhir.

“Ini memerlukan langkah fiskal, monetari dan kewangan bersasar untuk mengekalkan hubungan ekonomi antara pekerja dan firma serta peminjam dan pemberi pinjaman, menjaga infrastruktur ekonomi dan kewangan masyarakat secara utuh.”

Beliau memberi contoh, di pasaran negara berkembang dan membangun dengan sektor informal yang besar, teknologi digital baru dapat digunakan untuk memberikan sokongan disasarkan.

Mengulas unjuran pertumbuhan, laporan yang dikeluarkan organisasi berpusat di Washington itu berkata, pertumbuhan dalam kumpulan ekonomi maju – di mana beberapa negara dilanda wabak itu secara meluas dan menerapkan langkah pengekangan – diunjurkan pada -6.1% tahun ini.

Kebanyakan negara di dalam kumpulan dijangka mengalami kemerosotan tahun ini, termasuk Amerika Syarikat (-5.9%), Jepun (-5.2%), United Kingdom (-6.5%), Jerman (-7%), Perancis (-7.2%), Itali (-9.1%) dan Sepanyol (-8%).

Di bahagian Eropah, wabak itu teruk seperti di wilayah Hubei, China. Walaupun penting untuk mencegah virus itu, perintah berkurung dan kawalan pergerakan memberi kesan kepada aktiviti ekonomi.

Antara pasaran baru dan negara membangun, semua negara menghadapi krisis kesihatan, kejutan permintaan luaran yang teruk, kesukaran dramatik dalam keadaan kewangan global dan kejatuhan harga komoditi yang akan memberi kesan teruk terhadap aktiviti ekonomi dalam pengeksport komoditi, kata laporan itu.

Secara keseluruhannya, kumpulan pasaran sedang berkembang dan negara membangun dijangka jatuh sebanyak 1% pada 2020; tidak termasuk China, kadar pertumbuhan untuk kumpulan itu dijangka berada pada -2.2%.

BACA juga  Pelabur asing lupus RM659.7j minggu lalu

KDNK Malaysia berkembang 9%

IMF mengunjurkan pertumbuhan KDNK Asean-5 berkembang pada 7.8% dan Malaysia pada 9% tahun depan.

Selain Malaysia, Asean-5 yang meliputi Indonesia, Thailand, Filipina dan Vietnam masing-masing akan berkembang kepada 8.2%, 6.1%, 7.6% serta 7%.

Untuk tahun ini, IMF menjangkakan ekonomi Malaysia merosot 1.7% kerana KDNK Asean-5 susut 0.6%.

Unjuran IMF 2021 untuk Malaysia lebih tinggi daripada jangkaan pertumbuhan oleh Fitch Ratings sebanyak 5.8%.

Pertumbuhan global dijangka pulih kepada 5.8% pada 2021, mencerminkan normalisasi aktiviti ekonomi daripada tahap sangat rendah, kata IMF dalam laporan yang dikeluarkan semalam.

“Kumpulan ekonomi maju dijangka berkembang pada 4.5%, manakala pertumbuhan untuk negara berkembang dan kelompok ekonomi membangun dijangka berkembang pada 6.6%.”

Sebagai perbandingan, pada 2010 pertumbuhan global setelah krisis kewangan global pulih kepada 5.4% daripada -0.1% pada 2009.

Bagaimanapun, katanya, pemulihan pada 2021 sangat bergantung kepada sama ada pandemik itu akan hilang pada separuh kedua 2020, membolehkan usaha pencegahan secara beransur-ansur dikurangkan dan memulihkan keyakinan pengguna serta pelabur.

Tindakan dasar ekonomi signifikan dilakukan di seluruh dunia yang menumpukan perhatian dalam memenuhi syarat penjagaan kesihatan awam, sementara mengehadkan kesannya ke atas aktiviti ekonomi dan sistem kewangan.

Pemulihan itu dianggap sebagai tindakan dasar yang berkesan untuk mencegah kemuflisan firma, kehilangan pekerjaan berlanjutan dan tekanan kewangan kepada seluruh sistem.

Meskipun demikian, tahap KDNK pada akhir 2021 di pasaran negara berkembang dan membangun diunjurkan kekal pada tahap sebelum berlakunya pandemik Covid-19.

Melihat dari segi skala kemerosotan ekonomi, wujudnya ketidaktentuan mengenai pemulihan kelak.

“Beberapa aspek yang menyokong pemulihan itu mungkin tidak berlaku, dan hasil pertumbuhan global yang lebih buruk mungkin terjadi – misalnya, kemerosotan lebih teruk 2020 dan pemulihan yang sedikit pada 2021 – bergantung keadaan pandemik itu dan tahap ekonomi berkaitan yang terjejas.

BACA juga  Malaysia Mengalami Pertumbuhan KDNK Ke-13 Tertinggi Di Dunia - Bloomberg

Berkaitan

Berkaitan

MESTI BACA

[VIDEO] Teman lelaki bunuh, bakar kekasih hamil

Suspek didakwa telah memukul, menikam dan menoreh perut mangsa sebelum membakar mayat kekasihnya pada malam kejadian dan kembali ke tempat kejadian keesokan hari membawa tong berisi petrol untuk membakar mayat itu sekali lagi. BACA seterusnya di https://pakdin.my/165235

Pembunuh Canny Ong Telah Jalani Hukuman Digantung

Bekas pencuci kabin kapal terbang, Ahmad Najib Aris dihukum gantung sampai mati pada Jumaat berikutan sabitan bersalah oleh Mahkamah Tinggi kerana merogol dan membunuh...

[VIDEO] Ibu mengaku tidak bersalah lakukan amang seksual terhadap anak lelaki

Tertuduh yang berusia 33 tahun didakwa sebagai seorang wanita yang mempunyai hubungan amanah iaitu ibu kandung telah melakukan perbuatan tersebut ke atas dua anaknya di kediaman mereka di sebuah pangsapuri di Puncak Alam pada 8 malam. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/164496

Hujan membasahi Kaabah selepas subuh

Jemaah Malaysia yang menetap di Hotel Abraj Al-Janadriyah turut teruja dengan hujan tersebut apabila masing-masing mengambil video dan gambar dari lobi hotel serta tingkap bilik masing-masing. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165348

Jadual Perjalanan Dan Tambang KTM Komuter Sektor Utara – Padang Rengas – Bukit Mertajam – Padang Besar

KTMB Perkenal Laluan Padang Rengas – Bukit Mertajam PADANG RENGAS – Perkhidmatan komuter Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) hari ini memperkenalkan laluan baharu antara stesen...

Benarkah lelaki sukakan wanita berbadan ‘chubby’ ???

Siapa kata wanita berisi lebih sukar untuk mendapat teman lelaki untuk dijadikan pasangan hidup. Sebenarnya ramai wanita yang cantik dan kurus masih single berbanding dengan wanita yang berisi. Kenapa lelaki sukakan wanita yang berisi?

Cina DAP demonstrasi bantah Guru Melayu bertugas di SMJK(C) Pulau Sebang, Melaka

Dia juga mendakwa, SMJK Pulau Sebang merupakan sekolah Cina TETAPI TELAH DIJAJAH oleh Melayu memandangkan 60% daripada guru-guru di sekolah tersebut adalah guru-guru Melayu.a

[VIDEO] Reman lelaki bunuh, bakar teman wanita hamil disambung lima hari

suspek berusia 20 tahun yang merupakan bekas penuntut kolej, telah membawa mangsa menaiki kereta seterusnya bertengkar dengan wanita tersebut sebelum dipukul di kepala BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165326

TERKINI

[VIDEO] Ahmad Zahid minta MCMC pantau hantaran naratif kaum, agama melampau

Dalam soal pembangunan sebuah negara, budaya menghormati agama dan bangsa perlu diterapkan oleh semua pihak meskipun berbeza fahaman politik.- Ahmad Zahid BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165438

Hujan membasahi Kaabah selepas subuh

Jemaah Malaysia yang menetap di Hotel Abraj Al-Janadriyah turut teruja dengan hujan tersebut apabila masing-masing mengambil video dan gambar dari lobi hotel serta tingkap bilik masing-masing. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165348

Wanita maut dipercayai ditikam bekas tunang

Mangsa wanita berusia 22 tahun yang bekerja sebagai pembantu kedai ditemui terlentang di lantai dengan beberapa kesan tikaman BACA setrusnya di https://pakdin.my/165338

[VIDEO] Reman lelaki bunuh, bakar teman wanita hamil disambung lima hari

suspek berusia 20 tahun yang merupakan bekas penuntut kolej, telah membawa mangsa menaiki kereta seterusnya bertengkar dengan wanita tersebut sebelum dipukul di kepala BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165326

Pengurusan matawang ringgit

Dalam kata-kata pelabur dan penganalisa dulu, Malaysia destinasi pilihan pelaburan di rantau Asia. Malaysia was the preferred investment destination in Asia. Itu dulu lah. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165311

Bekas MB Negeri Sembilan Mohd Isa kembali sertai UMNO

"Terima kasih terima saya jadi ahli UMNO, saya tidak pernah menentang parti. BACA setrusnya di https://pakdin.my/165303

[VIDEO] Perolehan daripada LIMA ‘23 pastikan keupayaan pertahanan pada tahap optimum – Mohamad Hasan

“Sepanjang lima hari acara berlangsung, rakan pertahanan saya bertukar pandangan tentang banyak perkara. Antaranya bagaimana kita boleh terus mengukuhkan kerjasama serantau BACA setrusnya di https://pakdin.my/165294

Shereen raih emas acara 400M pada kejohanan NCAA, Colorado

Beliau yang menggalas cabaran negara pada Sukan SEA Kemboja baru-baru ini juga nyata berada dalam kelas tersendiri apabila menepati ramalan memenangi pingat emas acara 400m selepas merekodkan 52.53s. BACA setrusnya di https://pakdin.my/165285