Saturday, July 13, 2024

Peristiwa memberi pengajaran

Penjelasan Najib mengenai fitnah dan propaganda ph ke atasnya selama ini - pakdin.my

Saya beri lagi bukti bagaimana media dan institusi kerajaan telah digunakan untuk mengenakan saya semasa rejim Gagalkrasi PM7 dahulu.

Pada tahun 2018, ramai yang bersorak dan keji saya apabila kerajaan Pakatan Harapan dan media dikawal mereka umum ratusan juta ringgit dalam bentuk cash, ribuan barangan mewah, hartanah mewah dan 27 buah kereta mewah dirampas dari saya kononnya dibeli dengan duit 1MDB.

Najib korup dan hidup mewah atas wang Rakyat dari 1MDB, kata propaganda mereka.

Namun 3 tahun kemudian, apa yang diberitahu dalam mahkamah ialah:

– Wang yang disebut RM2.6 bilion telah dikembalikan kepada penghantar 4 bulan kemudian selepas PRU-13

– Tiada sebarang bukti pernah diberi pendakwa raya sejak ia dirampas 3 tahun dahulu bahawa wang tunai dan barangan yang disita dari saya adalah berasal dari 1MDB. Bukti mereka cuma dua afidavit ahli polis.

Afidavit adalah seperti Akuan Bersumpah (SD) – sama seperti SD dibuat dan diserah kepada mahkamah oleh seorang pendakwa raya berbangsa India beberapa tahun dahulu bahawa seorang ahli politik Melayu pernah ada hubungan sulit dengan isterinya yang berbangsa Cina.

– Wang tunai dan barangan yang disita bukan kesemua dirampas daripada saya tetapi daripada 17 lagi responden yang tiada kaitan dengan saya.

– Wang tunai yang disita adalah RM187,750 dalam wang kertas lama (old notes), RM21,150 wang kertas baru, £320,500 wang kertas lama, £2,700 wang kertas baru, US$100, €20, S$40, 2,870,000 Sri Lankan rupees, 13,177,00 rupiah, 376 hryvnias (Ukrain), 50 francs Perancis, 10 rands Afrika Selatan, 531 riyals (Arab Saudi), and 740 pesos Filipina. (Apa? PH fikir saya beli wang kertas lama dengan duit 1MDB, ya?)

– Hartanah mewah iaitu sebuah kondominium bukan milik saya tetapi milik orang lain dan dibeli dengan duit mereka sendiri.

– 27 buah kereta mewah yang dikatakan milik saya masa itu sebenarnya adalah 27 buah kereta van jenis Nissan Urvan yang dimiliki oleh sebuah NGO untuk kerja kebajikan.

Cuba fikir.

Propaganda PH (dan diteruskan PN) ialah hampir RM3 bilion pernah masuk dalam akaun saya – iaitu RM2.6 bilion yang dipulangkan, RM642 juta yang dibayar terus dari Kementerian Kewangan Arab Saudi kepada akaun saya dan RM42 juta wang SRC yang dimasukkan tanpa arahan dan pengetahuan saya.

Tetapi selama 3 tahun, cuma satu bukti pernah dikeluarkan dalam mahkamah bahawa saya gunakan duit tersebut untuk membeli barang untuk peribadi – iaitu jam tangan untuk isteri saya.

Tiada sebarang benda lain untuk peribadi saya atau anak-anak saya.

Itupun tidak mengambil kira bahawa RM642 juta yang diterima dari Raja Abdullah itu sebenarnya boleh digunakan oleh saya sebagaimana saya mahu (seperti US$100 juta diberi Raja Abdullah kepada Raja Sepanyol yang beliau simpan untuk kepentingan peribadi serta diberi kepada kekasihnya).

Selain satu jam tangan di Hawai dan itupun setelah saya tolak untuk raikan harijadi isteri saya sebab rebut nak pulang ke Malaysia untuk pantau banjir besar tahun 2014 setelah selesai main golf dengan Presiden USA, saya tidak gunakan wang tersebut untuk peribadi.

Saya juga tidak beli berlian meraih jambu seperti propaganda PH sebelum PRU-14 dan ini disahkan dalam Parlimen oleh kerajaan PH sendiri.

8 Apr 2019: Timbalan menteri sahkan isteri VVIP tidak beli berlian merah jambu” di pautan;
https://www.malaysiakini.com/news/471381

Malah, tidak seperti anak-anak PM4/PM7, PM5 dan PM8, anak-anak saya tidak memiliki apa-apa syarikat tersenarai.

Semua dana dalam akaun khusus itu digunakan untuk kerja amal dan politik termasuk membekalkan kain jubah (untuk imam, tahfiz dan termasuk semua masjid-masjid di seluruh Malaysia sebanyak lebih 7 ribu masjid, dan juga bekalan kain dan bantuan untuk mangsa-mangsa banjir antara tahun 2011 dan 2014 – termasuk membeli TV, perkakas elektrik, membina rumah untuk mengganti kerosakan banjir.

Rujuk pautan;
https://www.astroawani.com/berita-malaysia/kenyataan-jakel-mengenai-dakwaan-terima-wang-1mdb-210750

Saya jaga Petronas. Nilai bersih Petronas naik 3.8 kali ganda dari RM114.2 bilion ke RM432.3 bilion sebelum PRU-14.

Rizab tunai Petronas turut naik dari RM45.5 bilion ke RM174 bilion pada masa PRU-14.

Tidak pernah ada satu tohmahan yang kata saya atau anak-anak saya atau kroni dikatakan terlibat dalam projek Petronas.

Lalu hampir RM50 bilion aset Petronas dikikis PH dan PN selepas PRU-14.

Saya pengerusi Khazanah Nasional. Nilai bersih Khazanah naik 3.7 kali ganda dari RM32 bilion ke RM116 bilion sebelum PRU-14.

Tidak pernah ada satu tohmahan yang kata saya atau anak-anak saya atau kroni dikatakan terlibat dalam projek Khazanah.

Lalu dihakis dan dijual PH dan PN sehingga nilai turun ke RM80 bilion.

Saya jaga tabung KWAN yang naik 3.7 jali ganda dari RM4.3 bilion ke RM16.9 bilion sebelum PRU-14.

Satu ringgit pengeluaranpun tidak pernah dibuat saya.

Lalu dikorek oleh PN masa darurat.

Semasa saya PM, kekayaan negara naik sebanyak RM1.2 trilion ke RM2 trilion manakala hutang negara naik RM300 bilion sepanjang tempoh 9 tahun saya Perdana Menteri.

(Tetapi hutang negara naik lebih RM300 bilion dalam tempoh 3 tahun selepas PRU-14 manakala kekayaan negara menurun.)

IPP dahulu milik kroni-kroni PM4. Kita beli balik masa saya Perdana Menteri (tetapi dijual semula selepas kita diselesaikan perjanjian berat sebelah yang banyak merugikan TNB dan Petronas).

Lebuhraya PLUS milik pihak swasta. Kita beli balik dan letak 50.1 peratus bawah kerajaan dan 49.9 peratus bawah KWSP supaya rakyat boleh mendapatkan pulangan daripada hasil tol.

Hasil daripada dasar “kroni saya rakyat”, dividen dan hibah tabung-tabung rakyat seperti KWSP, ASB, LTAT dan Tabung Haji adalah tinggi dengan konsisten sepanjang tempoh itu.

Bukan itu saja tetapi pelbagai bantuan kepada rakyat diperkenalkan dan dinaikkan tiap-tiap tahun.

Pelbagai projek-projek pembangunan serta infrastruktur seperti Pengerang, MCKIP, TRX, Bandar Malaysia, Taman Tugu, Bangunan Warisan 118, Pan Borneo Highway, sambungan LRT1/.LRT2, LRT3, MRT1, MRT2, HSR, Lebuhraya CSR bebas tol dan sebagainya dilancarkan dan dimajukan bagi rakyat dan demi pembangunan negara.

Ini dikatakan saya penyamun, penyangak dan perompak dan saya mufliskan negara ke?

Oleh Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak

Nota: Semoga Allah SWT memberikan nusrahnya (bantuan) kepada bekas Perdana Menteri keenam ini yang teruk difitnah malah yang memfitnahnya sehingga kini masih tidak berani bersumpah laknat sepertinya.

Bukan hanya melibatkan kes beliau tetapi pemfitnahnya sendiri takut untuk bersumpah atas isu yang melibatkan mereka sendiri seperti satu keluarga terlibat menerima duit Jho Low, terlibat isu semburit, terlibat isu skandal dengan isteri seorang penjawat awam dan membayar RM5 juta kepada wanita Cina tersebut, isu liwat, isu pelbagai lagi termasuk skandal Forex, Perwaja Steel dan lain-lain yang semuanya masih tidak berani bersumpah laknat (bahawa mereka tidak terlibat) kecuali Najib.

Justeru jika ada mana-mana pihak ingin menuduh selepas ini dengan ‘bukti’ kononnya Najib bersalah maka jalan mudah mohon sahaja beliau bersumpah laknat terlebih dahulu (laknat ke atas dirinya sendiri dan keluarga) bahawa beliau pasti Najib bersalah dan jika tidak maka laknatlah ke atas dirinya dan keluarga. Selepas itu minta beliau menjadi saksi bagi membantu pendakwaraya dengan mengemukakan ‘bukti-bukti’ kononnya Najib bersalah yang beliau ada. Wallahualam.

Najib disahkan positif COVID-19

Jurucakapnya, Muhamad Mukhlis Maghribi, memaklumkan Najib, 70, kini berada dalam keadaan stabil dan sedang menjalani kuarantin dan rawatan di hospital. Muhamad Mukhlis Maghribi, memaklumkan Najib, 70, kini berada dalam keadaan stabil dan sedang menjalani kuarantin dan rawatan di hospital.

[VIDEO] Kes pinda laporan audit: Mahkamah Rayuan kekal pembebasan Najib, Arul Kanda

Dalam kes ini, ia adalah jelas bahawa pihak Pendakwaan tidak mempunyai sebarang alasan yang kukuh untuk meneruskan dengan rayuan tersebut, maka oleh sebab itu, Petisyen Rayuan tidak difailkan. Ini telah kemudiannya menyebabkan pihak Mahkamah Rayuan memutuskan untuk membatalkan kedua-dua rayuan Pendakwaan terhadap keputusan kes Dato’ Sri Najib dan Encik Arul Kanda.

Masih ada juga mereka yang fikir bahawa 1MDB yang sebabkan Ringgit melemah pada tahun 2014-2016

Kita sepatutnya berada dalam krisis tetapi telah diselamatkan oleh Najib. Sebab kita terselamat maka ramai yang kufur hikmat sebab tidak sedar mereka telah diselamatkan. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165457

Pengurusan matawang ringgit

Dalam kata-kata pelabur dan penganalisa dulu, Malaysia destinasi pilihan pelaburan di rantau Asia. Malaysia was the preferred investment destination in Asia. Itu dulu lah. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165311

[VIDEO] Apa yang rakyat Malaysia biasa dapat selepas menyingkirkan Najib?

Sila tanya rakan-rakan kamu, terutamanya rakan-rakan Cina soalan ini Jadi, apa rakyat Malaysia biasa dapat selepas menyingkirkan Najib? BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165181

[VIDEO] Pengampunan kepada Najib budi bicara Agong – Azalina

Beliau yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Reformasi Institusi) berkata demikian ketika ditanya mengenai pandangan peguam Mohamed Haniff Khatri Abdulla bahawa UMNO tidak boleh memfailkan permohonan pengampunan bagi pihak Najib. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/163410

Fasilitator Malaysia yang baharu dilantik untuk rundingan damai selatan Thailand

Kerajaan Malaysia telah melantik fasilitator baharu untuk proses damai di selatan Thailand. Ini berlaku di tengah-tengah gesaan mendesak untuk penilaian semula pelan hala tuju keamanan berikutan lonjakan keganasan yang telah menghancurkan keyakinan orang ramai.

[VIDEO] Bom kereta di flat polis Bannag Sata ‘melemahkan rundingan damai’

Seorang ahli akademik di Yala telah mengkritik apa yang dikatakannya sebagai kemajuan yang lembap dalam rundingan damai di Selatan Selatan berikutan letupan bom kereta di luar rumah pangsa polis di wilayah sempadan selatan ini pada 30 Jun 2024.

[VIDEO] Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata

Bom kereta meletup berhampiran flat polis di Bannang Sata, Wilayah Yala, Selatan Thailand menyebabkan 16 orang cedera dan seorang maut.

[VIDEO] 18 rumah musnah terbakar di Kuala Abai, Kota Belud

KOTA BELUD: Lebih 200 penduduk membabitkan 42 keluarga tinggal sehelai sepinggang selepas 18 rumah di Kampung Kuala Abai, di sini, terbakar.

[VIDEO] Lombong emas haram di Sulawesi: Belasan maut akibat tanah runtuh

Sekurang-kurangnya 11 orang dilaporkan meninggal dunia dan 18 lagi dilaporkan hilang dalam kejadian tanah runtuh di sebuah lombong emas haram di Pulau Sulawesi, susulan hujan lebat pada 7 Julai.

[VIDEO] Sindiket pelacuran warga asing tumpas, 75 individu ditahan di lapan lokasi

Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) telah berjaya menumpaskan satu sindiket pelacuran warga asing dalam satu Operasi Khas pada 4 Julai 2024 di lapan lokasi berasingan

[VIDEO] Kebakaran besar di Chinatown

Kebakaran yang melanda komuniti yang sesak di Yaowarat, Chinatown Bangkok, berjaya dikawal lewat malam Sabtu. Tiada kematian tetapi 30 orang mengalami kecederaan memerlukan rawatan perubatan.

Starmer menjadi perdana menteri UK yang baharu selepas Parti Buruh memenangi majoriti besar

“Kuasa hari ini akan bertukar tangan dengan cara yang aman dan teratur, dengan muhibah di semua pihak," kata Sunak. "Terdapat banyak yang perlu dipelajari dan direnungkan dan saya bertanggungjawab atas kekalahan ramai calon Konservatif yang bekerja keras... saya minta maaf."

FDA Thailand memberi amaran bahaya suplemen mati pucuk

Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA)Thailand telah memberi amaran kepada pengguna bahawa suplemen pemakanan yang mendakwa membantu lelaki yang mengalami masalah ereksi mengandungi dadah yang memerlukan preskripsi doktor untuk mendaptkannya yang boleh memberi kesan sampingan yang serius.

Kemboja kini mempunyai versi WhatsApp sendiri, pengkritik bimbang digunakan untuk pengawasan

Pemimpin utama Kemboja, Hun Sen memberikan keutamaan terhadap aplikasi pemesejan tempatan yang baharu, yang menurut pengkritik adalah cara untuk kerajaan memantau dan menjejaskan perbincangan politik di negara itu.

Popular →

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Belanjawan perlu menyokong pemulihan: BNM

Belanjawan 2021, yang akan dibentangkan pada 6 November ini,...

Eksport getah asli negara meningkat

Sarung tangan getah adalah item eksport utama dengan nilai eksport meningkat sebanyak 14.0 peratus daripada RM2.78 billion pada Jun 2020 kepada RM3.17 billion pada Julai 2020, kata Ketua Perangkawan, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin dalam satu kenyataan, hari ini.

BELANJAWAN 2021: Elaun Sara Hidup Nelayan yg dipotong PH dikembalikan kepada RM300

Kerajaan mengumumkan elaun sara hidup nelayan akan dinaikkan daripada...

Tiada pengarah, kakitangan Sapura Energy disiasat di Brazil

Sapura Energy Bhd menjelaskan tiada pengarah atau kakitangannya disiasat...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Selain membuktikan kadar pinjaman PH adalah jauh lagi tinggi, ini bermakna kerajaan PN masih ada ruang untuk meminjam bagi menambah bantuan Covid dan untuk merangsangkan ekonomi bila diperlukan.

Topik →

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Tindakan polis berdasarkan perundangan

Penolakan permohonan peguam untuk bertemu atau berkomunikasi dengan ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin ketika direman diputuskan mengikut peruntukan undang-undang.

[VIDEO] Datuk, nenek sebelah bapa Zayn Rayyan ditahan polis

Datuk dan nenek sebelah bapa kepada kanak-kanak austime, Zayn Rayyan Abdul Matiin, yang ditemui mati dibunuh pada 6 Disember lalu, ditahan polis petang ini.

[VIDEO] Kes Zayn Rayyan: Peguam bantah tindakan polis cuba rekod pengakuan ibu di mahkamah

“Ibu Zayn Rayyan tidak buat sebarang pengakuan bersalah di Mahkamah Majistret di sini pada Rabu, tetapi dia hanya merekodkan keterangan berhubung kejadian yang berlaku,” kata peguam, Mahmud Jumaat.

[VIDEO] Ibu Zayn Rayyan dibawa ke rumah, ‘lakon semula’ kejadian kehilangan anaknya

Ibu kepada kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Mateen, yang kini berada dalam tahanan reman polis bagi membantu siasatan pembunuhan anaknya, dibawa kembali ke kediaman mereka dekat Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, hari ini 10 jun 2024.

Polis akan mohon sambung reman ibu bapa Zayn Rayyan

Polis akan memohon sambungan reman ibu bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin bagi membantu siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme itu, esok 7 Jun 2024.

[VIDEO] Pembunuhan Zayn Rayyan: Ibu bapa ditahan reman 7 hari berdasarkan perkembangan terbaharu siasatan

Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan memberitahu, perintah reman ke atas kedua-dua suspek dikeluarkan Mahkamah Majistret Petaling Jaya, di sini.

Kes bunuh Zayn Rayyan: 2 kanak-kanak sempat lihat Zayn sebelum hilang

Polis berjaya mengesan dua kanak-kanak yang sempat melihat kelibat Zayn Rayyan Abdul Mattin di Block R, Apartmen Idaman, Damansara Damai, di sini, petang 5 Disember lalu.

Zayn Rayyan: Polis temukan beberapa bahan bukti dalam pemeriksaan kali kedua

Memasuki hari ketujuh siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme Zayn Rayyan Abdul Matiin, polis menemukan beberapa lagi barang bukti hasil pemeriksaan kali kedua yang dilakukan dari rumah ke rumah, di Blok R Apartment Idaman, Damansara Damai di sini, malam tadi.

🎦 Unit Forensik PDRM buat lagi saringan DNA penduduk Apartment Idaman

Kira-kira empat kenderaan Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) dilihat memasuki pekarangan blok perumahan sekitar Apartment Idaman, Damansara Damai di sini malam ini.

🎦 Anggota forensik periksa rumah Zayn Rayyan

Tiga anggota Unit Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) hadir di Apartmen Idaman, Damansara Damai, buat kali kedua untuk mengumpul bukti berhubung kes pembunuhan kanak-kanak autistik, Zayn Rayyan.
Tolong lah subscribe: