Saturday, March 2, 2024

Penjelasan Najib mengenai ke mana perginya wang RM4 bilion KWAP- pakdin.my

Berikut merupakan penjelasan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak mengenai dana RM4 bilion KWAP yang kerap dijadikan sebagai modal politik oleh Pakatan Harapan untuk memfitnahnya selama ini.

Penjelasan mudah, jika masih lagi ada pihak yang memainkan isu basi ini sedangkan kes ini sedang dibicarakan di mahkamah walaupun tanpa kehadiran saksi utamanya iaitu Jho Low dan Nik Faisal, maka bolehlah meminta mereka yang “tahu fakta” ini tampil menjadi saksi bagi pihak pendakwaan.

Bolehlah mereka kemukakan ‘bukti’ tersebut di mahkamah kelak namun perlu diingatkan, mereka akan berdepan dengan barisan peguam bela yang pasti akan menyoal balas untuk mencari kebenaran.

Sedikit nasihat, kalau boleh elakkanlah bukti yang hanya berdasarkan dengar-dengar atau ‘hearsay‘ dan hanya agak-agak atau ‘assumption‘, seperti yang selalu diberikan oleh saksi-saksi sebelum ini.

Perkara ini hanya akan memalukan diri sendiri jika tidak bersedia dengan fakta-fakta solid dan bukannya ‘level‘ hebahan dan makluman di media sosial sahaja.

Justeru penjelasan penuh Datuk Seri Najib boleh dirujuk dan siapa yang tidak mempercayainya digesa membandingkan dengan ‘bukti’ yang mereka ada termasuk menyemak sumbernya. Berikut merupakan penjelasan beliau;

Antara propaganda yang sering digunakan atas saya ialah “Najib rompak RM4 bilion duit pencen KWAP dan negara terbeban dengan hutang SRC”.

Tetapi Hakim dalam kes ini tidak beritahu ke mana dana itu pergi dan bagaimana wang RM4 bilion itu dicuri Najib.

Bukan hakim sahaja tetapi Peguam Negara dan pihak pendakwaan juga tidak tahu apa terjadi dengan RM4 bilion itu sebab Peguam Negara akui dalam mahkamah belum buat checking walaupun dia sudah lama dakwa saya.

Bukan itu sahaja tetapi kedua-dua Menteri Kewangan PH dan PN tidak pernah beritahu rakyat Malaysia apa terjadi dengan dana tersebut dan apakah usaha untuk dapatkan kembali dana tersebut.

Seperti dalam penghakiman Hakim Mahkamah Tinggi kes SRC, “wang itu telah dipindah ke Switzerland lalu dibeku”.

Namun, kerajaan Switerland sudah dua kali sahkan saya tidak terlibat dalam kes ini sebelum dan selepas PRU-14.

Berikut antara laporannya dan ia sahih.

“Feb 2016 – Swiss AG: Najib not a suspect in our 1MDB probe”. Rujuk pautan;

https://www.malaysiakini.com/news/329024

“July 2018: Najib not under investigation in Swiss 1MDB probe”. Rujuk pautan;

https://www.nst.com.my/news/nation/2018/07/389372/najib-not-under-investigation-swiss-1mdb-probe

Pada tahun-tahun sebelum PRU-14, satu langkah yang diusahakan oleh penjawat awam Kementerian Kewangan dan Menteri Kewangan II sudahpun diluluskan oleh saya untuk mendapatkan semula dana tersebut.

Ini turut disahkan oleh saksi pendakwaan dalam mahkamah.

Berikut petikan keterangan dalam mahkamah:

Shafee: Are you not satisfied that the MoF office from the Minister of Finance right up to the deputy. They were doing their best to recover the money. Are you now satisfied?

Ahmad Husni: Based on the effort as you mentioned, yes. They are trying to do their job.

“28 April 2021: SRC appeal: There was a plan to retrieve RM3.6b frozen SRC funds in Switzerland, says defence”. Rujuk pautan;

https://www.theedgemarkets.com/article/src-appeal-there-was-plan-retrieve-rm36b-frozen-src-funds-switzerland-says-defence

Ketika dipindahkan oleh SRC ke Switzerland untuk pelaburan dengan sebuah bank, dana itu bernilai RM3.6 bilion (atau US$1.2 bilion ketika itu).

Pemindahan itu disahkan oleh seluruh Ahli Lembaga Pengarah SRC yang pernah melawat ke Switzerland.

“Ahli Lembaga Pengarah SRC lawat sebuah bank di Switzerland: Saksi”. Rujuk pautan;

https://www.sinarharian.com.my/article/31894/BERITA/Mahkamah/Ahli-Lembaga-Pengarah-SRC-lawat-sebuah-bank-di-Switzerland-Saksi

Seperti laporan-laporan duit SRC, pelaburan di Switzerland itu turut memberi pulangan.

Dengan pulangan ini, SRC melantik sebuah syarikat untuk membuat kerja CSR dan kebajikan untuk rakyat.

“Ihsan Perdana was appointed to implement corporate social responsibility (CSR) programmes for SRC over a period of two years from Sept 3, 2014, with a grant of RM250 million. In return, the firm was required to provide in detail receipts and utilisation of the grants every year and provide CSR reports. Rujuk pautan;

https://www.theedgemarkets.com/article/july-28-fixed-case-management-src-civil-suits

Inilah syarikat yang memasukkan dana RM42 juta itu ke akaun atas nama saya tanpa pengetahuan saya.

Kedua-dua pengurus itupun kata dia tidak tahu nombor akaun itu adalah milik saya dan telah meminta maaf kepada saya. Rujuk pautan;

https://www.facebook.com/najibrazak/posts/10157853180720952

Jadi, jika pemilik akaun dan juga bossnya yang masukkan duit RM42 juta itu tidak tahu sumber duit sebenarnya daripada SRC dan tidak tahu akaun yang dimasukkan itu adalah akaun atas nama saya, bagaimana pula saya akan tahu?

Ya, saya didakwa terlibat dalam jaminan kerajaan (bukan saya yang arah, suruh, cadang) diluluskan kabinet pada tahun 2011.

Kenapa pulak saya kena tunggu 4 tahun kemudian (dan perlu menang PRU-13 serta pemilihan parti UMNO terlebih dahulu) untuk “curi” RM42 juta (1 peratus daripada RM4b itu) yang dibayar melalui 3 kali ansuran antara tahun 2014 hingga 2015? Pelik bukan?

Akhirnya, saya tidak didakwa “curi” wang tersebut tetapi hakim Mahkamah Tinggi (yang tiba-tiba dipindah dari mahkamah sivil untuk ganti hakim kes saya setelah perbicaraan telah bermula) berkata ia bukan hak saya untuk sedekahkan RM42 juta tersebut.
“Duit RM42 juta bukan hak Najib untuk sedekah, kata hakim”. Rujuk pautan;

https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/271571

Tetapi persoalannya ialah selepas dibeku oleh kerajaan Switzerland, iaitu setelah orang kuat Mahathir pergi ke sana untuk membuat laporan, tiada siapa tahu apa terjadi dengan dana RM3.6 bilion tersebut dan tiada siapa daripada kerajaan PH dan PN pernah beritahu apa usaha untuk mengembalikannya.

Seolah-olah kerajaan PH dan PN tidak berapa minat untuk mengambil balik dana tersebut daripada kerajaan Switzerland. Begitu besar jumlah itu.

Kenapa? Sebab masa dana RM3.6 bilion itu dipindah dan ditukar kepada US Dollar pada kadar FOREX masa itu, ia bernilai US$1.2 bilion.

Tetapi jika dikembalikan sekarang, ia akan bernilai RM5 bilion. Itupun belum ambil kira faedah dan pulangan bagi dana tersebut.

Takkan Najib curi RM4 bilion duit pencen tetapi yang dikembalikan pula ialah RM5 bilion? Dan kenapa Najib tidak ambik RM4 bilion tetapi RM42 juta sahaja?

Ini seperti kes perjanjian penyelesaian dengan syarikat IPIC dibuat antara kerajaan Abu Dhabi dan Malaysia pada tahun 2017 bawah BN di mana deadline 31 Disember 2020 untuk kembalikan dana 1MDB sebanyak US$7 bilion yang sudah dipindah dan dijamin negara itu.

IPIC ialah sebahagian syarikat Mubadala milik kerajaan Abu Dhabi yang bernilai US$232 bilion (hampir RM1 trilion) dan sudah tentu mampu untuk memulangkan US$7 bilion jika kita berunding dengan baik seperti ditetapkan dalam perjanjian penyelesaian. Rujuk pautan;

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-07/abu-dhabi-crisis-dealmaker-mubadala-to-crack-wealth-fund-top-10

Tetapi yang peliknya ialah deadline untuk perjanjian penyelesaian antara dua buah negara yang bernilai lebih RM30 bilion sudah 6 bulan terlepas begitu sahaja tetapi kerajaan PN (dan juga semua pemimpin dalam kerajaan PH) seolah-olah tidak mahu ambil tahu. Jumlah ini juga begitu besar.

Kenapa ya?

Sebab jika dipulangkan maka (ini membuktikan) Najib memang telah berusaha untuk menyelesaikan masalah dan tidak rompak duit tersebut. Dan mengesahkan bahawa dana itu semua ada dan tidak dicuri. Dan sudah tentu jika mereka berusaha, akan terbukti bahawa apa yang diungkapkan mereka selama ini adalah fitnah.

Tetapi tidak mengapalah. Kes 1MDB masih berjalan.

Kes SRC pula sudah selesai rayuan hampir sebulan tetapi hakim-hakim mahkamah rayuan kata mereka belum sedia memberi keputusan namun barisan peguam saya telah buat sebaiknya dan In sha Allah, saya yakin saya akan berjaya membersihkan nama saya.

“18 Mei 2021: Rayuan Najib dalam kes SRC selesai, Mahkamah Rayuan tangguh keputusan”. Rujuk pautan;

https://www.astroawani.com/berita-malaysia/rayuan-najib-dalam-kes-src-selesai-mahkamah-rayuan-tangguh-keputusan-298613

Kesimpulannya, cukup-cukuplah membuat fitnah kerana apa yang berlaku sejak Barisan Nasional tumbang sehingga ke hari ini satu persatu pembalasan Allah Taala boleh dilihat.

Pembodohan yang berlaku di Zaman Pakatan Harapan berterusan sehingga pemerintahan Perikatan Nasional dan boleh dilihat serta dirasai sendiri oleh rakyat di negara ini. Itulah kesan fitnah yang memeningkan kepada pemfitnahnya sehingga kini.

Wallahualam.

UtamaEDITORIALPenjelasan Najib mengenai ke mana perginya wang RM4 bilion KWAP

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR