Pemimpin dan penyokong kata mereka memerangi rasuah tapi senyap dalam kes Zeti - pakdin.my

Apakah reaksi/komen Guan Eng dan PH selepas SPRM mengesahkan secara rasmi dalam kenyataan mereka semalam bahawa RM65 juta daripada sejumlah wang RM700 juta yang diberikan oleh Jho Low kepada akaun suami dan anak Zeti yang disembunyikan di Singapura telah dikembalikan?

Tidak boleh lah “diam-diam” sahaja lagi sebagaimana saksi utama yang merupakan bos sebuah syarikat tersenarai dalam kes rasuah Guan Eng jatuh 17 tingkat hingga mati sebulan sebelum dia memberikan keterangan, bukan?

Mengapakah pemimpin Pakatan Harapan dan penyokong mereka diam lagi?

Bukankah anda semua telah bersumpah untuk memperjuangkan ketelusan, memperjuangkan keadilan dan memerangi rasuah?

(Sebelum ini pada Dis 2020, Zeti juga mengeluarkan kenyataan menafikan keluarganya pernah menerima sebarang wang daripada Jho Low atau daripada wang berkaitan 1MDB)

Apabila Zeti mendakwa Najib berbohong apabila berkata Zeti tahu tentang RM2.6b, Guan Eng adalah orang pertama yang mempertahankannya dan berkata setakat pengetahuan Kementerian Kewangan, dia mempunyai keyakinan terhadap integriti dan kredibiliti Zeti.

“Jika dibandingkan antara Zeti dan Najib, saya akan percaya Zeti. Biar rakyat Malaysia yang membuat keputusan,” katanya lagi. kata Gone Eng.

BACA sini:
Lim: Zeti kata Najib buat dakwaan palsu, tak berasas”
https://www.malaysiakini.com/news/432481

Walaupun ini aalah fakta bahawa hanya orang yang paling gila akan percaya bahawa gabenor Bank Negara yang berkuasa ketika itu tidak akan menyedari berbilion Ringgit masuk dari luar negara ke dalam akaun Perdana Menteri ketika itu.

(Pembohongan Zeti sejak didedahkan di mahkamah apabila Pengarah Urusan Ambank, Cheah ketika itu memberi keterangan bahawa dia kerap bertemu Zeti untuk memaklumkannya tentang semua transaksi yang melibatkan Najib)

Tan Sri Zeti memberitahu saya beliau tiada bantahan untuk AmBank berbuat demikian, tetapi mengingatkan bahawa pembukaan akaun terbabit perlu dibuat berlandaskan undang-undang dan peraturan perbankan.
Keterangan Pengarah Urusan Ambank di mahkamah pada 17 Julai 2019 .

BACA sini:
https://www.mstar.com.my/lokal/semasa/2019/07/17/jho-low-najib

UTAMABERITAPemimpin dan penyokong kata mereka memerangi rasuah tapi senyap dalam kes Zeti

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium