Kematian Tangmo Nida, lima mungkin didakwa - pakdin.my

Bangkok: Kesemua lima individu yang menaiki bot laju bersama pelakon Nida Patcharaveerapong atau dikenali sebagai Tangmo Nida berkemungkinan menghadapi pertuduhan kecuaian yang membawa kepada kematian mangsa.

Bangkok Post melaporkan, sumber polis memberitahu, mereka juga disyaki memberi kenyataan palsu kepada polis.

Lima rakan Nida itu adalah pengurus Tangmo, Idsarin ‘Gatick’ Juthasuksawat: Wisapat ‘Pasir’ Manomairat; Nitas ‘Job’ Kiratissoothisathorn; pemilik bot, Tanupat ‘Por’ Lerttaweewit dan Phaiboon ‘Robert’ Trikanjananun.

- Advertisement -

Tanupat dan Phaiboon sudah pun didakwa kerana mengendalikan kapal tidak berlesen dan kecuaian yang membawa kepada kematian.

Bukti baharu muncul apabila Bahagian Penindasan Jenayah Teknologi (TCSD) mengesan telefon bimbit Tanupat.

Berdasarkan kandungan dalam peranti itu, Tanupat mengaku kepada salah seorang daripada beberapa individu yang dia memberitahu Phaiboon memandu bot laju ketika Nida terjatuh, kata sumber di Wilayah Polis Wilayah 1 hari Rabu.

Menurut sumber, disebabkan kekurangan pengalaman dalam mengendalikan bot, Phaiboon dilaporkan hilang kawalan dan menyebabkan Nida yang berada di belakang untuk berpaut pada Wisapat kerana bimbang dia akan jatuh ke dalam sungai

Bimbang terjatuh ke dalam sungai, Wisapat memaklumkan dia goyangkan kaki, menyebabkan Nida terjatuh ke sungai hingga paha kanan Nida terkena bilah bot.

Polis akan memanggil kelima-limanya untuk menghadapi pertuduhan kecuaian yang membawa kepada kematian dan memberikan kenyataan palsu kepada penyiasat.

Satu lagi sumber yang juga anggota pasukan Polis Wilayah 1 menyiasat kes Nida berkata, Nitas memberikan kenyataan bercanggah mengenai cara bot itu dikendalikan pada malam itu.

Dia adalah satu-satunya saksi yang memberitahu penyiasat bot itu ‘tersentak’ secara tiba-tiba, menyebabkan Nida terjatuh ke dalam sungai.

Phaiboon juga satu-satunya saksi yang gagal menghadiri lakonan semula polis mengenai kejadian malam Khamis menggunakan bot laju model yang sama, dengan alasan mengalami tekanan darah tinggi.

Dalam lakonan semula yang lain, polis merancang untuk menaiki bot sama di sungai untuk mensimulasikan perjalanan dengan cara seperti yang berlaku pada malam kejadian.

Ketua Wilayah Polis Wilayah 1, Jirapat Phumjit berkata, ia berdasarkan rekod sistem navigasi GPS yang mereka ambil daripada bot itu.

Terdahulu, polis mengesahkan Nida meninggal dunia akibat lemas berdasarkan hasil pemeriksaan forensik.

UTAMADUNIAKematian Tangmo Nida, lima mungkin didakwa

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium