Maybank: 158088200693
PayPal: [email protected]

Empat polis, penduduk kampung cedera dalam pengeboman di tepi jalan Yala - pakdin.my

Empat polis, penduduk kampung cedera dalam pengeboman di tepi jalan Yala - pakdin.my

Empat pegawai polis memberi perlindungan kepada guru dan seorang penduduk kampung cedera dalam serangan bom di tepi jalan di daerah Raman wilayah Yala pada pagi Khamis 15 Jun 2023.

Letupan berlaku di jalan tempatan di kampung Na Toey Moo 3 di tambon Kotabaru, kata polis di balai Kotabaru. Kejadian dilaporkan sekitar jam 7.10 pagi.

Sejurus tiba, pegawai mendapati sebuah trak pikap polis rosak sebahagiannya diletakkan kira-kira 50 meter dari tempat kejadian. Bahagian kiri kenderaan itu ditebuk serpihan bom.

Letupan itu meninggalkan kawah dalam kira-kira 5×3 kaki di atas jalan. Cebisan bom dan batang besi bertaburan di kawasan itu.

VIDEO berkaitan:

Sub-Leftenan  bdulrosa Masaning, timbalan ketua penindasan jenayah di balai Kotabaru; Sarjan Mejar Natthawut Paduka dan Sarjan Mejar Masaidee Karee mengalami sakit dada dan telinga berdengung, manakala  Lans Koperal Theeradol Signsrisanti mengalami kecederaan leher. Seorang penduduk tempatan yang tidak dikenal pasti namanya mengalami sakit dada.

Menurut siasatan polis, pegawai yang cedera adalah anggota pasukan polis yang memberi perlindungan kepada guru di Sekolah Ban Na Toey. Sub-Lt Abdulrosa adalah ketua pasukan.

Apabila trak pikap mereka, yang dipandu oleh Pol Lans Koperal Theeradej, memandu melepasi kawasan itu, bom buatan sendiri, seberat kira-kira 5 kilogram, yang disembunyikan di rumput tepi jalan di sepanjang jalan, diletupkan dari jauh dengan komunikasi radio.

Col Supakorn Phuengros, timbalan ketua polis Yala, mengetuai sepasukan pegawai pemusnah bom, askar dan pegawai forensik untuk memeriksa tempat kejadian. Bahagian jalan telah dikepung.

Polis pada mulanya percaya letupan itu adalah angkara pemberontak yang ingin mencetuskan kekacauan di Selatan Thailand

BACA juga:

Berkaitan

Mesti baca