Serangan bom di selatan Thailand mencederakan 8 anggota polis - pakdin.my

Lapan pegawai polis dari Balai Polis Sai Buri di wilayah Pattani, selatan Thailand, cedera dalam serangan bom ketika melakukan rondaan malam tadi. Dua kenderaan polis rosak.

Sebelum kejadian, 11 pegawai keluar membuat rondaan dengan menaiki dua trak pikap di daerah Sai Buri. Penyerang meletupkan bom tersembunyi ketika pegawai memandu di sepanjang Jalan Ban Pa Thung – Bang Kao di mukim Bang Khao pada 10.45 malam. Penyerang melarikan diri dari tempat kejadian.

Seorang pegawai cedera terkena serpihan dan tujuh lagi mengalami tinnitus dan dada sesak akibat letupan itu. Kesemuanya dibawa ke Hospital Putera Mahkota Sai Buri di Pattani untuk rawatan.

Mereka yang cedera termasuk Pol. Kapten Kittikhun Pongpetch, Pol. Snr. Sgt. Mej Anon Wanthong, Pol. Sgt. Teeranat Pinnukit, Pol. Kpl. Sukhum Laichan, Pol. Kpl. Sanya Makmool, dan Pol. Kpl. Sangha Cheecho, yang mengalami luka di sikunya.

Dipercayai bahawa serangan itu telah dibawa keluar oleh pemberontak memandangkan sejarah serangan pemberontakan yang disasarkan kepada pegawai polis dan wakil kerajaan Thailand yang lain sejak keganasan muncul semula di Pattani, Yala, Narathiwat, dan sebahagian Songkhla pada 2004.

Pada Februari, serangan bom di sebuah kereta api di wilayah Narathiwat di selatan Thailand mencederakan lapan pegawai keselamatan daerah kecil ketika mereka mengawasi keselamatan landasan kereta api di daerah Reuso.

Penyerang menanam alat letupan buatan (IED) di tepi jalan dan meletupkan bom ketika pegawai keselamatan berjalan melalui dalam perjalanan pulang ke pangkalan mereka.

Bulan itu, Pol. Mej. Prasan Kongprasit – seorang inspektor di Balai Polis Bannang Sata di wilayah Yala – terbunuh apabila bom meletup ketika dia dan pegawai lain sedang memeriksa tempat kejadian serangan pembakaran.

Pada November tahun lalu, letupan bom kereta di pangsapuri polis di wilayah Narathiwat membunuh seorang pegawai polis dan mencederakan sekurang-kurangnya 20 lagi. Seorang lelaki berpakaian polis dilihat memandu trak pikap masuk ke perkarangan sebelum bom kereta itu meletup.

BACA juga:
Keselamatan dipertingkatkan di daerah Hat Yai dan Sadao di Songkhla berikutan beberapa siri serangan bom dan tembakan
Kes nikah di Thailand meningkat 15 peratus bagi daerah Kota Setar
Empat suspek ditahan atas pembunuhan 4 lelaki di selatan Thailand
Letupan bom di tepi jalan membunuh pegawai polis dan mencederakan empat lagi di selatan Thailand
[VIDEO] Pemberontak BRN mengakui bertanggungjawab pengeboman di Selatan Thailand

UTAMADUNIASerangan bom di selatan Thailand mencederakan 8 anggota polis

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium