Sumbangan untuk membiayai portal ini:
Maybank:
158088200693 PayPal: [email protected]

Sumbangan untuk membiayai portal ini: Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]

Serangan ganas di selatan Thailand menyebabkan seorang maut, dua cedera - pakdin.my

Serangan ganas di selatan Thailand menyebabkan seorang maut, dua cedera - pakdin.my

Insiden berasingan serangan ganas berlaku semalam di wilayah selatan Thailand iaitu Pattani dan Narathiwat, mengakibatkan seorang maut dan dua cedera. Kumpulan bersenjata menyasarkan pangkalan operasi polis di daerah Muang, wilayah Pattani, manakala sebuah trak pikap yang membawa penduduk kampung diserang hendap di wilayah Narathiwat.

Serangan ke atas pangkalan polis di Pattani berlaku kira-kira jam 7 pagi di Ban Khlong Maning, apabila pemberontak melancarkan serangan tembakan menggunakan pelbagai senjata. Pegawai polis di pangkalan itu bertindak balas, menyebabkan berlakunya tembakan singkat sebelum penyerang berundur. Tiada kemalangan jiwa dilaporkan dalam kejadian ini. Akibat serangan itu, langkah keselamatan yang dipertingkatkan telah dilaksanakan di pusat pemeriksaan jalan raya, dengan peningkatan pengawasan terhadap kenderaan yang melaluinya, lapor Bangkok Post.

Dalam kejadian berasingan, berlaku sekitar jam 5 petang di wilayah Narathiwat, sekumpulan lelaki bersenjata menyerang hendap sebuah trak pikap yang membawa empat penduduk kampung ketika mereka pulang dari memburu di hutan berhampiran Ban Hulu Kunung, di Tambon Dusongso, daerah Chanae. Seorang penduduk kampung terbunuh dan dua lagi cedera dalam serangan itu, dengan yang cedera kemudiannya dimasukkan ke Hospital Chanae untuk rawatan. Penduduk kampung keempat, Noppadol Damsakul, tidak mengalami sebarang kecederaan, melaporkan kejadian itu kepada pasukan renjer di Tambon Dusongyo.

Pihak berkuasa tempatan kini sedang menyiasat kaitan antara kedua-dua insiden itu dan sama ada serangan ke atas trak pikap itu berkaitan dengan pemberontakan selatan yang sedang berlaku.

Seminggu lalu, satu lagi serangan ke atas pusat pemeriksaan kereta api di wilayah Pattani menyebabkan seorang pegawai berusia 22 tahun maut, kerana pembunuh upahan yang tidak dikenali dipercayai militan pemisah, melepaskan tembakan dan mencuri pistol. Pasukan keselamatan kini memburu pelaku di sepanjang laluan mereka melarikan diri.

Pada petang 10 Jun, sekumpulan suspek bersenjata, berpakaian seperti anggota Va’ah, menyerang pusat pemeriksaan kereta api di daerah Kok Pho Pattani, mengakibatkan kematian Sub Leftenan Phichak Buakaew, 22 tahun, dari Syarikat 13th Rapid Deployment. Penyerang melarikan diri dari tempat kejadian dengan salah satu senjata api pegawai.

BACA juga:

Berkaitan

Mesti baca