Sumbangan untuk membiayai portal ini:
Maybank:
158088200693 PayPal: [email protected]

Sumbangan untuk membiayai portal ini: Maybank: 158088200693 PayPal: [email protected]

Bekas timbalan ketua Parti Demokrat Thailand dipenjara kes gangguan seksual - pakdin.my

Bekas timbalan ketua Parti Demokrat Thailand dipenjara kes gangguan seksual - pakdin.my

  • Prinn memikat pelajar itu untuk berjumpa dengannya di sebuah restoran di Soi Sukhumvit 11 dan mencabulnya secara seksual.
  • Selepas kes pertama didedahkan kepada umum, Prinn meletakkan jawatan sebagai timbalan ketua Parti Demokrat
  • Turut didedahkan 10 wanita telah diganggu secara seksual oleh suspek. Sekurang-kurangnya lima mangsa dirogol manakala yang lain dicabul secara seksual.

Prinn Panitchpakdi, bekas timbalan ketua Parti Demokrat, telah dijatuhi hukuman penjara dua tahun lapan bulan tanpa penggantungan kerana mengganggu secara seksual seorang pelajar perempuan berusia 18 tahun pada 2021, kata Pejabat Peguam Negara.

Menurut Timbalan Pendakwa Raya Kosolwat Inthuchanyong berkata hukuman itu dijatuhkan oleh Mahkamah Jenayah Selatan Bangkok pada 10 Ogos.

Pendakwa raya mengemukakan bukti kepada Mahkamah Jenayah Bangkok Selatan bahawa Prinn memikat pelajar itu untuk berjumpa dengannya di sebuah restoran di Soi Sukhumvit 11 dan mencabulnya secara seksual. Ini berlaku pada 2021. Dia memfailkan aduan dengan polis Lumpini pada April 2022.

Mahkamah mendapati Prinn bersalah dan menjatuhkan hukuman penjara dua tahun lapan bulan tanpa penggantungan.

Ini adalah yang pertama daripada banyak kes serupa yang difailkan terhadap Prinn.

Kosolwat berkata Mahkamah Jenayah Bangkok Selatan dijadualkan menyampaikan penghakiman dalam kes gangguan seksual kedua terhadap Prinn pada 25 Sept.

Dalam kes lain, pemeriksaan mahkamah terhadap saksi masih dijalankan, katanya.

Selepas kes pertama didedahkan kepada umum, Prinn meletakkan jawatan sebagai timbalan ketua Parti Demokrat yang bertanggungjawab ke atas pasukan ekonomi parti itu. Dia menafikan dakwaan itu.

Lebih banyak kes terhadap Prinn telah dibawa ke perhatian umum oleh peguam terkenal Sittra Biabangkerd, yang mengetuai pengadu memfailkan pertuduhan dengan polis.

Sittra mendakwa bahawa sehingga 10 wanita telah diganggu secara seksual oleh suspek. Sekurang-kurangnya lima mangsa dirogol manakala yang lain dicabul secara seksual, dakwanya.

BACA juga:

Berkaitan

Mesti baca