UtamaPOLITIKSiapa Ketua Umum PKR...

Siapa Ketua Umum PKR selepas Anwar? - pakdin.my

PRK-Kajang-Anwar

Pemilihan Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada Mei ini semakin panas apabila jawatan presiden parti yang disandang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dicabar, menyaksikan pertembungan antara suami dan isteri.

Apa yang menarik perhatian ramai adalah pencabar presiden merupakan suami  beliau sendiri iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang ketika ini bertaraf ketua umum parti.

Banyak pihak melihat bahawa perebutan jawatan presiden parti oleh pasangan suami isteri ini hanyalah satu muslihat bagi mengelak jawatan itu turut dicabar pemimpin lain.

PERTAHAN JAWATAN DEMI KEPENTINGAN PARTI

Dr Wan Azizah berkata keputusannya bertanding dalam pemilihan PKR adalah ‘demi menjaga kepentingan dan masa depan parti’.

Ramai pemerhati politik berpandangan bahawa ‘pertarungan’ Anwar dan Dr Wan Azizah lebih menjurus kepada ‘jaminan’ supaya parti itu terus dipimpin oleh individu yang mempunyai pertalian keluarga, sekiranya Anggota Parlimen Permatang Pauh itu tidak dapat bertanding ekoran sabitan kesalahan meliwat oleh Mahkamah Rayuan pada 7 Mac lepas, dan dijatuhi hukuman penjara lima tahun.

Mengikut Seksyen 9A (1)(b) Akta Pertubuhan 1966, seseorang tidak boleh menjadi atau kekal memegang jawatan dalam pertubuhan yang berdaftar jika disabitkan dengan apa-apa kesalahan dan didenda tidak kurang daripada RM2,000 atau hukuman penjara selama tempoh tidak kurang daripada satu tahun.

Bekas setiausaha sulit ketua pembangkang itu, Anuar Shaari menyifatkan pertembungan antara suami dan isteri untuk berebut jawatan yang sama adalah ‘kerja gila’.

“Tidak pernah dalam sejarah politik, suami dan isteri berebut jawatan yang sama,” katanya.

JAWATAN KETUA UMUM

Seperti yang diketahui di dalam struktur organisasi PKR, jawatan Ketua Umum tidak wujud dalam perlembagaan parti dan PKR meletakkan presiden sebagai pemimpin utama parti serta bertanggungjawab menjaga perjalanan parti.

Namun jawatan Ketua Umum ‘diadakan’ dan diberikan kepada Anwar pada 2008 tanpa pemilihan. Anwar dilihat memainkan peranan besar menerusi kedudukannya sebagai pemimpin paling layak dan berupaya ‘mengikat’ tiga parti pembangkang iaitu PKR, DAP dan PAS.

Persoalannya, siapakah yang layak menggantikan Anwar sebagai ketua umum sekiranya beliau menjadi presiden parti? Adakah jawatan tersebut akan dijumudkan?

Pensyarah Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Prof Madya Datuk Dr Samsul Adabi Mamat bagaimana pun yakin Dr Wan Azizah masih kekal sebagai presiden parti.

“Anwar seolah-olah ketua kepada PKR dan juga Pakatan Rakyat… kalau nak letak orang lain sebagai penasihat, saya tidak nampak ada calon lain,” katanya.

Samsul Adabi berkata pada masa ini amat sukar untuk meramalkan sama ada jawatan ketua umum itu akan dikekalkan atau tidak sekiranya Anwar menjadi presiden PKR.

Dr Wan Azizah, yang merupakan antara pengasas PKR, mula menjadi presiden parti sejak 1999 sehingga kini.

MAMPUKAH DR WAN AZIZAH SEBAGAI KETUA UMUM

Turut menarik perhatian pemerhati politik adalah jika Anwar menjadi presiden parti, di manakah kedudukan Dr Wan Azizah yang sudah 15 tahun berjasa dan berkorban memimpin PKR?

Adakah Dr Wan Azizah dibiarkan tanpa status di dalam parti atau diberikan kedudukan sebagai ketua umum PKR? Apakah beliau mampu memainkan peranan serupa yang dimainkan suaminya?

Pensyarah Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Dr Ahmad Atory Hussain berpendapat sekiranya Anwar dipilih menjadi presiden, Dr Wan Azizah berkemungkinan besar dilantik menjadi ketua umum.

Katanya adalah tidak mustahil perkara itu berlaku memandangkan ia sebagai tanda penghargaan kepada Dr Wan Azizah yang memimpin parti selama ini.

“Ya sudah pasti Dr Wan Azizah mampu melaksanakan tugas sebagai ketua umum dengan arahan yang diberikan sepenuhnya oleh Anwar. Anwar masih ada peluang untuk jadi presiden memandangkan keputusan rayuannya di Mahkamah Persekutuan belum diketahui bila.

“Sama ada Anwar menjadi presiden atau tidak, PKR dicorak sepenuhnya oleh beliau,” katanya.
Anuar bersependapat dengan Ahmad Atory bahawa adalah mustahil untuk Dr Wan Azizah diberikan status ahli biasa sekiranya Anwar menerajui PKR.

ROS AKAN DIPERSALAHKAN

Anwar sendiri sudah pastinya sedar bahawa partinya akan berdepan risiko dibatalkan pendaftaran jika beliau menerajui parti itu.

Ramai pihak melihat dan menjangkakan bahawa ia adalah cubaan untuk memburukkan imej dan reputasi Pendaftar Pertubuhan (ROS), seolah-olah dilihat menyekat Anwar daripada memimpin parti.

Anuar berkata itu adalah satu strategi bagi mewujudkan elemen simpati kononnya Anwar dinafikan hak untuk bertanding dan menerajui parti bagi tempoh tiga tahun akan datang.

“ROS sudah pasti akan dipersalahkan dan dituduh sebagai alat kerajaan untuk menghalang kemaraan beliau dalam politik walhal dia sudah tahu bahawa dia tidak layak memimpin PKR ekoran sabitan kesalahannya,” katanya.

Samsul Adabi pula berpandangan bahawa Anwar mempunyai strategi serampang banyak mata bagi mengalihkan perhatian rakyat terhadap isu pokok, iaitu tidak layak menerajui parti seperti mana yang termaktub dalam Seksyen 9A (1)(b) Akta Pertubuhan 1966.

“Dia (Anwar) akan tetap meletakkan apa juga kesalahan kepada kerajaan di atas apa yang berlaku kepadanya,” katanya.

Sama ada Anwar atau Dr Wan Azizah yang menjadi presiden parti, kepimpinan baharu PKR, yang akan diketahui secara rasmi pada 13 Mei, akan masih dalam kalangan keluarga.

Berkaitan

Baca Juga

[VIDEO] 2 Wanita di tembak di Narathiwat, 1 maut dan 1 cedera

Seorang wanita maut ditembak ketika menunggang motosikal manakala serang lagi mengalami kecederaan. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162109/

[VIDEO] Kerajaan Malaysia menang lawan ‘waris’ Sultan Sulu – Azalina

Hasil daripada tindakan Malaysia itu, Mahkamah Sepanyol yang melantik Dr. Stampa telah membatalkan pelantikannya secara retrospektif dan ‘preliminary award’ yang dikeluarkan oleh beliau di Madrid. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162090/ https://youtu.be/9gbidNLGZ-s

[VIDEO] MKT UMNO tentukan tarikh pemilihan parti pada Jumaat

Mesyuarat MKT adalah untuk memutuskan tarikh sebelum 19 Mei itu, bila tarikh mesyuarat cawangan, bahagian dan pemilihan yang dibuat (serentak) dalam tarikh itu BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162080 https://youtu.be/xmwvGGOOgWY

[VIDEO] Feri Mersing – Tioman di badai ombak besar

Viral video feri dari Mersing ke Tioman terumbang ambing dilanda ombak. Alhamdulillah feri tu dah selamat berlabuh di jeti Tioman. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162068 https://youtu.be/agaMpX65_60 https://youtu.be/mlhOM1_qPhQ

[VIDEO] Batu Pahat daerah terbaharu terjejas banjir, mangsa melonjak kepada 3,612 orang

Jumlah mangsa banjir di Johor terus melonjak kepada 3,612 orang setakat 8 pagi ini berbanding 2,912 orang yang dicatatkan pada 12 tengah malam BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162059 https://youtu.be/uQ0D13ZlstU

Rumah Rakit Uda Sungai Lebam hanyut

Difahamkan tiada pengunjung yang menyewa rumah rakit berkenaan ketika kejadian. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162049 https://youtu.be/9BNvuoiOv18

[VIDEO] Isu Islamofobia di Sweden antara akan dibincangkan dengan Brunei – Zambry

Menteri Luar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir membincangkan perkara berkenaan bersama rakan sejawatnya di Brunei, Erywan Mohd Yusof. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162036 https://youtu.be/ZoAoMi6CwpI

[VIDEO] Anak ikan paus terdampar di Kuala Baram

Operasi menyelamat telah dijalankan oleh pasukan bomba dengan bantuan orang awam dan menolak anak ikan paus tersebut ke kawasan yang lebih dalam. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162026

[VIDEO] Kelibat harimau dilihat di Taman Bernam Baru, Tanjung Malim

PERHILITAN Perak mengesahkan, pihaknya menerima aduan berhubung kelibat harimau yang dilihat menerusi rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di Taman Bernam Baru, Tanjung Malim. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162019 .................

[VIDEO] ‘Sedekah’, ‘komisyen’ melunakkan rasuah, kata Anwar

“Dulu ‘komisyen’ okay, rasuah tak okay. Sekarang ada pula ‘sedekah’. “Sedekah untuk amal jariah okay, tapi ‘sedekah’ untuk dapat undi pilihan raya – rasuah.” BACA seterusnya di: https://pakdin.my/162009

[VIDEO] ‘Kalau dia sedekah, kalau kita rasuah’, Zahid sindir Hadi

Semalam, Hadi mempertahankan pemberian wang menerusi bantuan diberikan kerajaan Terengganu beberapa hari sebelum PRU15. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/161999

[VIDEO] Aliran Kenderaan Meningkat, Trafik Perlahan Di Lebuh Raya Utama

Aliran trafik di Lebuhraya Utara Selatan dilaporkan perlahan melibatkan kedua-dua arah selatan dan utara. https://pakdin.my/161988