Loading...
Home / :: BLOG :: / 7 Pekara kenapa Tommy Thomas tidak layak menjadi peguam negara

7 Pekara kenapa Tommy Thomas tidak layak menjadi peguam negara

#MalaysiaMemilih #MalaysiaBaru #KedaulatanUndang_Undang

Siapa Tommy Thomas ini ? Ini sejarah beliau :

1. Beliau tegas mengatakan bahawa “Malaysia is not an Islamic State” (The Malaysian Bar, 18 Nov 2005).

Kenapa kerajaan tegang dengan Istana ? Mana tidaknya sumpah agong itu sendiri adalah beliau akan memelihara agama Islam, sudah pasti beliau tidak akan lantik peguam negara yang akan merosakkan teras negara ini.

2. Beliau tidak boleh berbahasa Kebangsaan dengan fasih menurut MAPIM.

Peguam negara mestilah orang yang mampu menguasai bahasa Melayu dengan baik. Bagaimana belau akan menasihati YDPA jika beliau sendiri tidak boleh berbahasa Melayu dengan baik ?

3. Beliau adalah peguam kepada pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng. Di dalam buku beliau, pada tahun 2013 beliau mendesak Kerajaan Malaysia membenarkan mayat Chin Peng dibawa pulang dan ditanam di Malaysia.

Dalam buku yang sama juga, Chin Peng disifatkan sebagai “one of the great liberation fighters of the second half of the twentieth century” dan “a major contributor to Merdeka”.

Sungguh ironi bagaimana orang akan dilantik sebagai peguam negara itu adalah orang yang menyanjung tinggi musuh negara suatu ketika dahulu.

4. Beliau menyifatkan Dasar Ekonomi Baru dan Rukun Negara sebagai tiada asas dalam perlembagaan dan undang-undang (Anything But The Law, 2016)

Hak istimewa orang Melayu dan Bumiputera yang sudah jelas termaktub di dalam perlembagaan sengaja diseleweng tafsirannya untuk kepentingan golongan hak sama rata.

5. Pada 1 Feb 2014, beliau pernah mempertikaikan kuasa raja-raja dalam krisis perlantikan menteri besar Selangor.

6. Beliau mempertikaikan keputusan Mahkamah dalam kes kalimah Allah (Malay Mail, 25 Okt 2013).

Ketika mana umat Islam berjuang mempertahankan kesucian kalimah Allah daripada menjadi permainan halus dakyah kristian, Tommy Thomas terus menjadi barisan hadapan yang mempertikaikan keputusan mahkamah pada ketika itu.

7. Beliau adalah bekas peguam yang mewakili Lim Guan Eng, Menteri Kewangan sekarang dalam kes isu banglo yang disiasat oleh SPRM.

Jika Tommy Thomas menjadi Peguam Negara, ia akan bercanggah dengan prinsip keadilan sejagat. Situasi ini membabitkan kepentingan Lim Guan Eng sebagai Menteri Kewangan yang sedang menghadapi dua pertuduhan rasuah di mahkamah yang mana kuasa untuk meneruskan atau menghentikannya berada di dalam tangan Peguam Negara. Sudah tentu ini memungkinkan Tommy memihak kepada Lim Guan Eng.

————————-

Kesimpulannya, jawatan Peguam Negara perlu diisi daripada kalangan hakim-hakim dan peguam-peguam kanan yang cakna dan peduli kepada agama Islam dan Raja-raja, bukan hanya kepada prinsip undang-undang dan demokrasi yang selalunya sangat tertakluk kepada political will pemerintah.

Di dalam Jadual Keempat Perlembagaan Persekutuan Yang Di Pertuan Agong menaiki takhta dengan bersumpah dengan nama Allah antara lain memelihara agama Islam pada setiap masa. Ia menjadi tanggungjawab berperlembagaan bagi Yang Di Pertuan Agong memelihara Islam pada setiap masa.

Oleh itu setiap lantikan yang dibuat oleh Yang Di Pertuan Agong, orang yang dilantik itu mestilah berupaya antara lain memelihara Islam pada setiap masa.

http://pakdin.my/tag/tommy-thomas

http://pakdin.my/polemik-peguam-negara-pasrah-raja-pada-kehendak-rakyat/

http://pakdin.my/perlantikan-tommy-thomas-kekalahan-pertama-umat-islam-akibat-sindrom-membisu/

http://pakdin.my/raja-raja-melayu-adakan-perbincangan-khas-mengenai-isu-peguam-negara-pada-selasa/

http://pakdin.my/agong-tolak-cadangan-mahathir-lantik-bukan-melayu-islam-sebagai-peguam-negara/

http://pakdin.my/10-sebab-kenapa-tommy-thomas-tidak-sesuai-dilantik-sebagai-peguam-negara-pegawai-eksekutif-iksim/

http://pakdin.my/peguam-ching-peng-hendak-dilantik-sebagai-peguam-negara/

Loading...
(Visited 37 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

12 comments

  1. Amer Mohamed

    Tu ko kata. YDP Agong tak kata mcm tu. ??

  2. Othman Bin Abd Wahab

    Macai pembangang…cmtulah…mnyalak jer

  3. Che Noran Mohd Jelas

    The world is but a stage where hypocrites & arrogant actors portray dark characters who lose the day in the end.

  4. Joe Harry

    TAk layak pd rakyat BN min…!
    Rakyat Pakatan Harbi sanjung tinggi weiii…!

    Rakyat yg undi…
    YD Agung pun terpaksa akur sbb RAKYAT yg nak…!!

    Hamekkkkkk….!

  5. Andak Allan Allan

    Akai bingai yg buat artikel ni
    MEROYAN

  6. Andak Allan Allan

    X sedo dr
    Dh kalah lg ckp bnyk
    Ingt agong dan sultan2 tu bengap mcm ko
    Tu lh bn tumbang
    Bingai2

  7. Baharin Bin Sabanudin

    Tapi 1 perkara yg Tommy ada iaitu tidak melarikan diri atau tarik diri utk menyelamatkan diri…???

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading...