SATU NOTA PENDEK MENGENAI FELDA - pakdin.my

Walau bagaimanapun, saya yakin bahawa kerajaan tahu apa yang mereka lakukan dan akan menangani masalah-masalah ini – yang akan meletakkan FELDA dan peneroka di landasan yang lebih kukuh untuk masa depan.

 

Minggu lepas, Rafizi Ramli mengeluarkan penyata kewangan bagi Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) untuk dua tahun 2013 dan 2014 dan menghebohkan bahawa FELDA mengalami kerugian besar sebanyak RM1.9 bilion pada tahun 2013 dan satu lagi kerugian RM1 bilion pada tahun 2014 – yang kemudiannya beliau menjangkakan bukti bahawa FELDA akan muflis.

http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2016/12/28/replanting-of-oil-palm-on-felda-land-may-be-hit-says-rafizi/

Bagaimana pula dengan tahun 2012 dan 2011? Mengapa hanya 2013 dan 2014.

Ini dia:

Tidak mengejutkan, Rafiz tidak mendedahkan penyata bagi tahun 2011 dan 2012 – di mana FELDA membuat keuntungan kecil pada tahun 2011 tetapi keuntungan besar RM5.7 bilion pada tahun 2012.

Sangat licik daripada Rafizi. kerugian besar dia laporkan tetapi keuntungan yang lebih besar, dia senyapkan.

Keuntungan besar ini adalah kerana penyenaraian FGV, di mana FELDA menerima agak banyak wang tunai dan juga melaksanakan Perjanjian Pajakan Tanah (LLA) sebanyak RM5 bilion.

LLA 99 tahun ini memberikan kebenaran FGV untuk memajak tanah Felda dari FELDA bermula dari 2012 semasa FGV disenaraikan.

Dibawah LLA, bayaran kira-kira RM250 juta setahun perlu dibayar kepada Felda, dimana FGV kena membayar pada setiap suku tahun.

Di samping itu, FGV dikehendaki membayar 15% perkongsian keuntungan daripada keuntungan ladang kepada Felda.

Ini bermakna sama ada FGV membuat keuntungan atau kerugian KESELURUHAN, FELDA akan dibayar wang yang banyak setiap tahun – sekurang-kurangnya RM250 juta setahun ditambah 15% daripada keuntungan operasi.

https://pakdin.my/video-fgv-bayar-rm250juta-dan-15-dari-keuntungan-setahun-kepada-felda/

[contentcards url=”https://pakdin.my/video-fgv-bayar-rm250juta-dan-15-dari-keuntungan-setahun-kepada-felda/” target=”_blank”]

Anda juga akan melihat bahawa hasil FELDA telah meningkat dari RM106 juta pada 2012 kepada RM420 juta pada tahun 2014 – ini adalah kerana mereka pembayaran LLA.

LLA tersebut adalah aturan luar biasa yang menghukum FGV apabila harga minyak sawit naik atau pengeluaran meningkat kerana FGV terpaksa untuk meningkatkan liabiliti LLA ini apabila ini berlaku – mengurangkan pendapatan FGV.

FGV menjadi satu-satunya perniagaan di Malaysia yang dihukum apabila harga jualan produk mereka meningkat atau apabila pengeluaran mereka meningkat.

Yang pasti, FGV telah beroperasi secara menguntungkan setiap suku tahun. Hanya selepas mengambil kira LLA ini dan lain-lain ‘one-off write’, FGV mengalami kerugian pada sesetengah suku tahun.

Liabiliti LLA adalah caj perakaunan yang bergerak ke atas dan ke bawah dan boleh menjejaskan keputusan kewangan FGV.

Sebagai contoh, dalam keputusan Q4 2014 FGV, “, tanpa kesan LLA, keuntungan perladangan FGV akan meningkat dua kali ganda bagi suku ketiga,”

http://www.thestar.com.my/business/business-news/2014/11/28/fgv-hit-by-land-lease-plantation-profits-may-be-pulled-down-by-lla-in-the-coming-quarters/

Ini memberikan gambaran yang tidak adil dan mengelirukan keputusan tahunan FGV – maka FGV mahu struktur semula dan merundingkan semula LLA ini:

http://www.thestar.com.my/business/business-news/2016/07/30/fgv-felda-still-working-on-restructuring-land-lease-deal/’

http://www.thestar.com.my/business/business-news/2016/07/30/fgv-felda-still-working-on-restructuring-land-lease-deal/
LLA adalah perjanjian yang unik yang naik dan turun bergantung kepada pelbagai faktor termasuk harga minyak sawit mentah (MSM).
Berikut adalah video pendek yang menerangkan bagaimana LLA berfungsi:

 https://www.youtube.com/watch?v=sZmo4KCVJfY

Janngan lupa subscribe

Apabila harga minyak sawit mentah turun, FGV mengurangkan liabiliti LLA kepada FELDA yang bermaksud hutang FGV kepada FELDA akan berkurangan.

Sejak tahun 2013 dan 2014 tahun dimana harga CPO jatuh, liabiliti dari FGV kepada FELDA telah dikurangkan pada dua tahun tersebut – ini menyebabkan FELDA juga mengalami kerugian yang besar pada tahun 2013 dan 2014.

Perkara lain yang anda dapat lihat adalah kerugian FELDA pada tahun 2013 dan 2014 juga disebabkan oleh bayaran besar untuk penanaman semula dan juga untuk kebajikan peneroka – termasuk perumahan.

FELDA, sebagai sebuah badan berkanun Kerajaan menggunakan standard perakaunan asas tunai  diubahsuai ‘modified cash basis’ – berbeza dengan perakaunan akruan tulen (pure accrual)sebagai amalan syarikat yang biasanya diamalkan oleh syarikat swasta atau syarikat disenaraikan.

Ini bermakna bahawa akaun FELDA melibatkan pembayaran tanam semula sebagai perbelanjaan bagi tahun tersebut – dan itu antara sebab kerugian.

Sebuah syarikat swasta akan meletakkan pembayaran penanaman semula sebagai pelaburan dan bukan perbelanjaan (atau kerugian) yang meningkatkan “Aset biologi” di dalam kunci kira-kira mereka.

Satu masalah legasi yang perlu diperbetulkan dengan segera.

Statistik sejarah yang dikeluarkan oleh Amerika Syarikat menunjukkan bahawa hasil minyak sawit Malaysia telah biasanya meningkat dari masa ke masa, dengan tempoh pertumbuhan yang tertinggi  berlaku antara 1998-2008 apabila hasil meningkat kira-kira 4% setiap tahun.

Penghasilan minyak sawit Malaysia mula menurun

Seperti yang dapat dilihat di dalam graf, pada tahun 2009 pengurangan yang tidak dijangka dalam corak pertumbuhan jangka masa panjang negara berlaku di mana hasil minyak sawit yang mula menurun.

kelapa sawit adalah tanaman saka, dengan pokok-pokok yang berpotensi menghasilkan jumlah yang berdaya maju dari segi ekonomi tandan buah segar (FFB) sehingga jangka hayat 30 tahun atau lebih. Kemuncak hasil tanaman dicapai dari umur 9-18, dan secara beransur-ansur menurun selepas itu.

Pada tahun 2009, dianggarkan bahawa 65% daripada jumlah kawasan kelapa sawit Malaysia adalah berumur di antara 9-28+ tahun, manakala 26% adalah berumur sekurang-kurangnya 20-28+ tahun.

Kerana pengabaian dari seorang bekas Perdana Menteri lebih berminat dalam monumen dan membangunkan kereta, masalah FELDA menjadi lebih teruk daripada industri – dengan lebih daripada 50% daripada pokok kelapa sawit mereka berusia melebihi 21 tahun.

Profil usia tanaman kelapa sawit

Ini bermakna bahawa lebih daripada 50% pokok-pokok tidak lagi ekonomik 9 tahun kemudian pada tahun 2018 – berkemungkinan menjejaskan kehidupan ratusan ribu orang.

Jadi, jika anda seorang Perdana Menteri yang bertanggungjawab dan harga minyak sawit yang tinggi pada ketika itu, apa yang akan patut dia lakukan?

Anda akan meningkatkan wang sebanyak yang anda mungkin – dengan menyenaraikan sebahagian daripada syarikat itu untuk mengumpul dana atau meminjam apabila harga minyak sawit paling tinggi.

Ini akan digunakan untuk membiayai penanaman semula secara besar-besaran dengan kos yang tinggi dan juga memperoleh ladang baru Felda dalam usaha untuk mengurangkan profil umur keseluruhan ladang.

Bahan tanaman baharu yang akan digunakan untuk  meningkatkan hasil minyak yang mampu menggandakan hasil.

Sama seperti bahaya dilakukan kerana pengabaian penanaman semula oleh Perdana Menteri sebelum ini yang akan dikenali sedekad kemudian apabila pokok-pokok mati, kebaikan yang dilakukan oleh Perdana Menteri sekarang hanya akan diketahui kemudian apabila ladang baru mula menghasilkan tandan buah di tahun ke-9.

Anda mengalami sedikit tekanan sekarang oleh itu masa depan anda adalah selamat daripada tidak mempunyai masa depan jika trend sebelumnya masih berlaku.

Fakta, angka dan sejarah tidak menipu.

Lihat sendiri berapa cepat profil usia tanaman untuk FGV telah turun sejak 2012.

Saya juga sebelum ini berkongsi bahawa kerana pengabaian lalu, peratusan besar tanaman FELDA sudah lama dan tidak lama lagi akan ada lagi ekonomik kerana hasil pengeluaran minyak telah berkurangan.

Certainly due to legacy issued and history, FELDA’s problems are big and management could be better but FELDA is making positive steps to resolve this.

Sudah tentu kerana isu legasi dan sejarah, masalah FELDA membesar dan pengurusan boleh menjadi lebih baik tetapi FELDA mengambil langkah-langkah positif untuk menyelesaikan masalah ini.

However, I am confident that the government knows what they are doing and will address these problems – which will place FELDA and its settlers on an even stronger footing for the future.

Walau bagaimanapun, saya yakin bahawa kerajaan tahu apa yang mereka lakukan dan akan menangani masalah-masalah ini – yang akan meletakkan FELDA dan peneroka di landasan yang lebih kukuh untuk masa depan.

LSS Report

 

UTAMASATU NOTA PENDEK MENGENAI FELDA

Kongsi Berita

Swipe kiri - kanan untuk berita sebelum & selanjutnya
Implement swipe gesture in Angular application | by Milan Perovic | Medium