Thursday, February 22, 2024

Jack Ma, Alibaba Group Merancang Menjadikan DFTZ Di Aeropolis KLIA Sebagai Hub Pengedaran Serantau- pakdin.my

Syarikat gergasi e-perniagaan China, Alibaba Group Holding Limited merancang untuk menubuhkan sebuah hab pengedaran serantau di Malaysia bagi menampung pertumbuhan perniagaan pantas syarikat itu di rantau ini, kata dua sumber yang mengetahui rancangan itu.

Hab itu akan dibina dalam kawasan Aeropolis Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), sebuah kawasan pembangunan dengan keluasan 9,995 hektar yang dikendalikan syarikat pengendali lapangan terbang Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) dan dijangka menjana lebih RM7 bilion pelaburan tempatan dan asing.

Sumber itu berkata, Pengerusi Eksekutif Alibaba, Jack Ma dan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak dijangka mengumumkan rancangan hab pengedaran yang merupakan sebahagian dari Zon Perdagangan Bebas Digital (DFTZ) itu dalam satu acara di Kuala Lumpur, minggu depan.

Hab itu dibina dengan bantuan beberapa agensi kerajaan Malaysia. Setakat ini, masih tidak jelas sama ada Alibaba akan melabur dana dalam projek itu.

“Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sudah mempunyai kemudahan untuk Kumpulan Alibaba memulakan perkhidmatan pengedaran mereka di sini dan jika Alibaba mahu memperluaskan operasi pada masa depan, ada ruang untuk pembinaan kemudahan lebih luas di kawasan Aeropolis KLIA,” kata sumber itu.

“KLIA Aeropolis merangkumi pelbagai komponen dan DFTZ berkemungkinan komponen baru yang akan ditambah ke dalam pembangunan,”

Rancangan untuk menubuhkan DFTZ telah diumumkan dalam belanjawan negara pada Oktober lepas.

Najib melantik Ma sebagai penasihat ekonomi digital kerajaannya semasa lawatan rasmi ke China pada bulan November.

Media Malaysia melaporkan bahawa Ma, pemilik Alibaba yang memiliki perniagaan membeli-belah dalam talian Taobao, akan membantu mengemudi pembangunan e-ekonomi Malaysia dengan pelaksanaan pembayaran dalam talian dan perbankan.

“Ramai orang melihat Malaysia sebagai hab baru muncul yang selepas Singapura. Malaysia mungkin tidak dapat untuk mengambil semua perniagaan di Singapura tetapi ia adalah satu pilihan yang baik (dari segi logistik),”

Ini akan menandakan pelaburan pertama Alibaba di Malaysia. Albaba telah membeli 14.4% daripada Pos Singapura sejak 2014.

————

Bayangkan jika Alibaba membeli 14.4% saham dalam Pos Malaysia. Orang akan melenting dan berkata “jual negara”:

Rantau ASEAN adalah besar dan Ali Baba adalah yang terbesar. Menggunakan Malaysia sebagai hab logistik bagi penduduk ASEAN yang berkembang pesat 625 juta orang akan bermakna banyak manfaat perniagaan dan ekonomi bagi Malaysia – terutamanya untuk Malaysia Airports.

Pengeluar dan perniagaan lain mahu berasa berhampiran dengan hab ASEAN dan akan menubuhkan perniagaan mereka di sini dan bukannya di tempat lain di ASEAN kerana kita adalah hub.

Sebagai contoh, jika anda menubuhkan di Thailand dan pelanggan mereka di Jakarta, barang-barang mereka perlu pergi ke Kuala Lumpur dahulu sebelum ke Jakarta.

Jika anda menubuhkan di KL, maka ia hanya terus ke Jakarta dari sini – menjimatkan masa, kos dan kecekapan yang akan meningkatkan keuntungan jangka panjang syarikat.

Oleh kerana Alibaba mempunyai cengkaman populasi e-dagang di seluruh China, orang-orang yang mahu menjual kepada pelanggan China melalui e-dagang juga akan lebih suka untuk menubuhkan syarikat di Kuala Lumpur – khususnya projek KLIA Aeropolis.

Perancangan jangka panjang Perdana Menteri Najib Razak yang melihat e-dagang adalah pilihan di masa hadapan.

Rujukan:

http://reuters.com/article/idUSKBN16P041

UtamaEKONOMIJack Ma, Alibaba Group Merancang Menjadikan DFTZ Di Aeropolis KLIA Sebagai Hub...

Ikuti kami di: FACEBOOK | INSTAGRAM | META | X | TIKTOK | YOUTUBE

POPULAR